Annonce
Læserbrev

Replik til bekymrede politikere om religion i sundhedsvæsenet: Få sat en stopper for sygehuspræsterne...

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet. Nå, spøg til side. Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Læserbrev: Gitte Frederiksen fra Venstre og Liselott Blixt fra DF er ude med riven i anledning af, at en læge - ovenikøbet iført kittel - har tilladt sig at forholde sig til sin religion.

Det må han ifølge de damer ikke, fordi han "må tværtimod vænne sig til, at han altså befinder sig i Danmark, og at det offentlige rum skal være politisk og religiøst neutralt", og at "religion ikke kan være en del af det danske sundhedsvæsen. Det hører alene under vores privatliv, hvordan vi ønsker at leve vores liv. Den hjælp, vi skal have i vores sundhedsvæsen, skal bære på viden, fagindsigt og professionalisme, ikke tro".

Jeg er faktisk ganske enig med de to. Så jeg glæder mig til deres hjælp til at få sat en stopper for sygehuspræsternes hærgen i vore sygehuse. Og til at få sat en stopper for de mange danske læger, der udtaler sig om politik og religion - med eller uden kittel.

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet.

Nå, spøg til side.

Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Gitte Frederiksens fortælling om sine erfaringer med krisecenter-arbejde tyder i den retning.

Hun peger på nogle helt reelle problemer i visse (men jo ikke alle) muslimske miljøer. Det har jo bare ikke en pind med sagen at gøre.

Jeg kunne - som ovenfor antydet - også pege på problemer i visse kristne og jødiske miljøer, men det får mig jo ikke til at kræve mundkurv til alle kristne og jødiske læger.

Jeg forventer, og det bør samfundet naturligvis også gøre, at læger - uanset deres private tro og politiske overbevisning - i deres arbejde som læger optræder strengt fagligt og videnskabsbaseret.

Hvad de gør udenfor deres konsultation, må de selv om, så længe de holder sig inden for lovens rammer.

Annonce
Hans Fonsbøl. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Velkommen tilbage, Mint

Velkommen tilbage til Danmark, Mint. Det er præcis et år siden, den stakkels pige blev smidt ud af Danmark af den daværende regering og Inger Støjberg. Hun var en lille pige, der var kommet til Danmark sammen med sin mor, og hun klarede sig fint på Hastrupskolen i Køge. Hun var blevet integreret, havde masser af venner og var populær, fordi hun havde lært dansk på forbavsende kort tid. Alligevel fandt den danske regering en paragraf, der bevirkede, at hun skulle sendes hjem til en usikker tilværelse i Thailand. Det var en skamplet på den daværende danske regering. Der er flertal for den stramme udlændingepolitik. Danmark vil ikke oversvømmes af udlændinge, der ikke gider arbejde, og som tilbringer det meste af dagen sammen på et cafeteria på Danmarks regning. Danmark vil heller ikke brødføde kriminelle udlændinge. Alligevel er der nogle smuttere, fordi der er paragraffer, som ikke passer ind i de danske politikeres kram, for eksempel store familier, der er dybt kriminelle. Men hvordan kunne Mint komme i klemme i dette system? Det gik hende som den velkendte sag med fiskeren, der var for meget på vandet for at fange fisk for at passe sit arbejde, og som havde problemer med at få godkendt sin kones ophold i sin tid. Hvorfor kan man dog ikke lave en ekstra paragraf, der hedder "sund fornuft". Så kunne man undgå sager som Mint og som fiskeren, og man kunne slippe for at sende statsborgere til Sverige og Tyskland, fordi de ikke kan få deres udenlandske kone med ind i deres fædreland. Det virker, som om det er den nye regerings politik - samtidig med at den fastholder den stramme linje. Altimens er der jubel på Hastrupskolen i Køge. Mint er tilbage på et turistvisum efter et år i Thailand, og det er forhåbentlig kun en formalitet, før man kan nå at behandle hendes sag, så hun får permanent opholdstilværelse. Måske fejrer de hendes opholdstilladelse med kage på skolen i Køge.

Annonce