Annonce
Læserbrev

Replik til bekymrede politikere om religion i sundhedsvæsenet: Få sat en stopper for sygehuspræsterne...

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet. Nå, spøg til side. Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Læserbrev: Gitte Frederiksen fra Venstre og Liselott Blixt fra DF er ude med riven i anledning af, at en læge - ovenikøbet iført kittel - har tilladt sig at forholde sig til sin religion.

Det må han ifølge de damer ikke, fordi han "må tværtimod vænne sig til, at han altså befinder sig i Danmark, og at det offentlige rum skal være politisk og religiøst neutralt", og at "religion ikke kan være en del af det danske sundhedsvæsen. Det hører alene under vores privatliv, hvordan vi ønsker at leve vores liv. Den hjælp, vi skal have i vores sundhedsvæsen, skal bære på viden, fagindsigt og professionalisme, ikke tro".

Jeg er faktisk ganske enig med de to. Så jeg glæder mig til deres hjælp til at få sat en stopper for sygehuspræsternes hærgen i vore sygehuse. Og til at få sat en stopper for de mange danske læger, der udtaler sig om politik og religion - med eller uden kittel.

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet.

Nå, spøg til side.

Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Gitte Frederiksens fortælling om sine erfaringer med krisecenter-arbejde tyder i den retning.

Hun peger på nogle helt reelle problemer i visse (men jo ikke alle) muslimske miljøer. Det har jo bare ikke en pind med sagen at gøre.

Jeg kunne - som ovenfor antydet - også pege på problemer i visse kristne og jødiske miljøer, men det får mig jo ikke til at kræve mundkurv til alle kristne og jødiske læger.

Jeg forventer, og det bør samfundet naturligvis også gøre, at læger - uanset deres private tro og politiske overbevisning - i deres arbejde som læger optræder strengt fagligt og videnskabsbaseret.

Hvad de gør udenfor deres konsultation, må de selv om, så længe de holder sig inden for lovens rammer.

Hans Fonsbøl. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Leder: YouSee fyrer op under vigtig debat om tv-pakker

Det er noget af en hvepserede, tv-udbyderen YouSee har stukket fingrene i de seneste dage. Beslutningen om at smide Discovery-kanaler - Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport 1 og 2 - ud af tv-pakkerne fra årsskiftet berører cirka en million danskere, og det er især store sportsbegivenheder, der sætter fut i debatten. - I kan vælge Discovery blandt vælg selv-kanalerne, lyder det fra YouSee, men måske har de gjort regning uden vært: Tv-krigen eskalerede nemlig i aftes, da Discovery gik på banen med annoncer rundt om FC Københavns fodboldkamp i Europa League, hvor der blev opfordret til at vælge Stofa og en række andre aktører i stedet for YouSee - og at der i øvrigt ikke er gang i forhandlinger parterne imellem. Dansk Boldspil Union og Danmarks Idrætsforbund advarer om tab af nationalt tv-arvegods, når vigtige landskampe og dele af OL-dækningen forsvinder for mange. - I har selv solgt jer til privatkanalerne for ussel mammon, lyder modsvaret fra mange, og det argument er fair - med modifikationer. For eksempel er det ikke DBU, der sidder med rettighederne til EM-kvalifikationskampe. De forhandles fra centralt hold i det europæiske fodboldforbund UEFA. Alligevel må idrætsforbundene vedkende sig en del af ansvaret for deres interesseorganisationers valg. Striden åbner en anden spændende diskussion: Har tv-pakker så overhovedet en fremtid? Antenneforeningerne argumenterer med, at de på vegne af tusindvis af medlemmer skaffer kanalerne langt billigere, end hvis vi alle selv satte pakker sammen. Omvendt er jeg en af dem, der har 70+ kanaler i min store tv-pakke, og et konservativt bud er, at jeg aldrig er forbi de 40 af dem. Og er det ikke sådan med sport, at hver gang, man siger til sig selv: Nu har jeg de kanaler, jeg skal bruge, for at se AC Horsens, åbner der en ny...? En krølle på halen er, at de fleste børn og unge i dag er flintrende ligeglade med kanalpakker og flow-tv. De finder alt på YouTube og streaming-tjenester, så måske dør denne diskussion af sig selv om føje år.

Annonce