Annonce
Brædstrup

Renseanlæg på en ny måde: Teknisk anlæg ved sø skal give plads til vandleg og natur

Det er i dette område ned til Ring Sø, at Samn Forsyning vil etablere et nyt rensningsanlæg. Foto: Henrik Sandvad
Samn Forsyning planlægger at bygge et rensningsanlæg ved Ring Sø, som skal rense overfladevand og drænvand fra den sydlige del af Brædstrup. Det nye tekniske anlæg lægger op til, at det også skal have værdi for byens borgere med plads til vandleg og natur med to nye kunstige søer.

Brædstrup: Allerede fra efteråret kan der ske store forandringer i området ved Ring Sø omkring Søkildevej og Ring Bakke. Her planlægger Samn Forsyning nemlig at etablere et nyt rensningsanlæg, som skal rense overfladevand og drænvand fra den sydlige del af Brædstrup by, inden vandet ledes ud i søen.

Anlægget skal etableres som et led i forbindelse med separatkloakeringen i Brædstrup, og det skal samtidig være med til at sikre, at regnvand ikke belaster det kommunale rensningsanlæg. Det nye rensningsanlæg bliver dog ikke et traditionelt anlæg med regnvandsbassiner. Ifølge et idé- og designkatalog skal det nye anlæg også have en værdi for byens borgere, så ud over de tekniske installationer vil der være mulighed for vandleg og aktiviteter, blandt andet ved to nye kunstige søer.

- Terrænet er meget kuperet, så de sædvanlige løsninger, vi laver, er stort set umulige at lave ved Ring Sø. Vi er derfor nødt til at finde andre løsninger, siger Halldor Omarsson, projektleder i Samn Forsyning.

Annonce
Tanken er, når man kommer ind i området, at der er fokus på børn, så de kan opleve og udforske vandet. Den første del af anlægget vil derfor lægge op til leg.

Halldor Omarsson, projektleder Samn Forsyning

Anlæg med natur og aktivitet

Ud over at fungere som et teknisk anlæg skal området lægge op til aktivitet. Derfor er det delt op i forskellige zoner.

- Tanken er, når man kommer ind i området, at der er fokus på børn, så de kan opleve og udforske vandet. Den første del af anlægget vil derfor lægge op til leg. Derefter vil der være et stilleområde, hvor man kan sætte sig og kigge på vandet og Ring Sø. Den nederste del i anlægget - tæt på badebroen - vil der være mulighed for at betragte og passere bassinet uden at være i direkte kontakt med vandet, inden det ledes ud i søen, siger Halldor Omarsson.

Samtidig beplantes anlægget med træer og buske samt stauder og engplanter, hvilket sker for at få anlægget integreret på bedste vis ved Ring Sø.

Skal passe ind i naturen

Det etableres hverken stier eller bænke ved det nye anlæg. I stedet skal de besøgende gå i området, som det er, hvor der også sættes sten, som man sidde på. Det sker for at indpasse renseanlægget i naturen ved søen.

- Vi prøver at optimere anlægget, så det ikke fylder så meget, og det bliver indarbejdet i terrænet. Ellers ville det være et kæmpe indgreb i naturen derude, hvis vi skulle etablere to større bassiner. Det ville ikke forskønne området på nogen måde, så derfor prøver vi at optimere anlægget så godt som muligt og samtidig give lidt værdi for borgerne i Brædstrup, siger Halldor Omarsson.

Samn Forsyning mangler endnu at få de sidste godkendelser af Horsens Kommune, før anlægget kan etableres. Projektlederen i Samn Forsyning håber dog, at anlægget kan etableres i efteråret, mens beplantningen klares til næste forår.

Rensningsanlægget sættes op i forbindelse med separatkloakering af Brædstrup sydby, som har været sat på pause siden 2016. Projektlederen i Samn Forsyning oplyser, det arbejde snart vil starte op igen begyndende på Søgade, som endnu ikke er færdig.

Sådan ser idéoplægget til det nye anlæg ud. Et teknisk anlæg, som giver mulighed for aktivitet og leg. Illustration: Samn Forsyning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce