Annonce
Horsens

Rekordnedbør i Horsens: Mere er på vej

I løbet af de første uger af februar er der faldet mere end 100 millimeter regn i Horsens. Det er mere end dobbelt så meget, som der normalt falder hele måneden. Og der er mere på vej. Arkivfoto: Børge Müller
DMI bekræfter, at der i løbet af den første halvdel af februar er faldet over 100 millimeter regn i området ved Bygholm Sø. Det svarer til en syvendedel af det normale årsnedbør.

Horsens: Da voldsomme mængder vand i Bygholm Sø mandag pressede så meget på dæmningen ved Schüttesvej, at der var fare for, at den brød sammen, var årsagen de voldsomme mængder regn, der i løbet af februar har fyldt Bygholm Sø og de omkringliggende arealer til bristepunktet.

Faktisk har der været rekordmeget nedbør i Horsens-området i februar.

I løbet af de seneste 14 dage er der faldet omkring 105 millimeter regn over det sydvestlige opland til Horsens - altså området omkring Bygholm Sø. Det svarer ifølge klimatolog Frans Rubek fra DMI til en syvendedel af det normale årlige nedbør.

- Normalen for Horsens-området er 710 mm årlig nedbør, oplyser han.

Og regnen er tilsyneladende faldet meget lokalt i området ved Bygholm Sø, oplyser DMI.

På de to andre målestationer i Horsens er der i perioden faldet noget mindre; henholdsvis 76,4 og 83,1 mm nedbør.

Og det er klart, at de voldsomme regnmængder gør ondt og giver oversvømmelser, siger miljøingeniør Tony Bygballe fra Horsens Kommune.

- Der er kommet virkelig meget vand ned, og jorden er meget mættet med vand. Vi har heldigvis det store vådområde ved Kørup Enge, hvor 90 hektar kan oversvømmes. Det hjælper på det, men der står virkelig meget vand i området. Det gælder f.eks. ved Kørup Bro, hvor jeg aldrig har set så meget vand. Det kommer til at tage lang tid at få det til at forsvinde, sagde Tony Bygballe til avisen tirsdag.

Annonce
I løbet af de første uger af februar er der faldet mere end 100 millimeter regn i Horsens. Det er mere end dobbelt så meget, som der normalt falder hele måneden. Og der er mere på vej. Arkivfoto: Morten Pape

Mere vand på vej

Og skulle Horsens-området tro, at man nu kan ånde lettet op, så kan man godt tro om, lyder det fra DMI.

- Der er i høj grad mere regn på vej. De kommende tre døgn ser ud til at blive meget våde med op mod 19 millimeter regn, lyder det fra Thyge Rasmussen, der er vagtchef hos DMI.

Han fortæller, at der normalt falder 41 millimeter regn i Horsens i februar. Sidste år faldt der 48,6 millimeter. De næste tre døgn kommer der altså til at falde op mod halvdelen af den normale månedsnedbør.

- Det vil føles vådt. Der er tale om det, vi kalder frontregn. Det kommer altså til at regne nærmest konstant og fordelt jævnt over hele området. Og så skal vi tænke på, at det kommer oven i alt det vand, der ligger her i forvejen, siger Thyge Rasmussen.

Horsens Kommune oplyser, at man har forsøgt at gøre Bygholm Sø klar til de kommende dages regn ved at sænke vandstanden i søen til under normalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce