Annonce
Horsens

Rekordmange fra Horsens har brevstemt til EU-valg

Søndag er der valg til Europaparlamentet. Men rekordmange horsensianere har allerede afgivet deres stemme. Foto: Morten Pape
Næsten 3000 horsensianere har allerede afgivet deres stemme til europaparlamentsvalget, som finder sted på søndag.
Annonce

Horsens: På søndag kl. 9 åbner 22 valgsteder i Horsens Kommune for, at vælgerne kan afgive deres stemme ved valget til Europaparlamentet.

Men allerede nu har rigtig mange horsensianere sat deres kryds. De har nemlig benyttet sig af muligheden for at brevstemme.

Det fortæller Gitte Mourizen, der er en af to valgansvarlige ved Horsens Kommune.

- Vi har ikke det helt nøjagtige tal endnu, da vi stadig venter på, at Postnord skal levere de horsensianske brevstemmer, der er afgivet på stemmesteder uden for Horsens Kommune. Men i skrivende stund har vi 2656 brevstemmer liggende - og det er et meget højt antal, fortæller Gitte Mouritzen.

Til sammenligning var der forud for det seneste folketingsvalg i 2015 afgivet 3667 brevstemmer. Men her plejer stemmeprocenten at være en del højere end ved valg til Europaparlamentet.

Valg til Europaparlamentet

Søndag 26. maj skal danskerne vælge 14 medlemmer til det 751 mand store Europaparlament.

Valgstederne har åbent kl. 9-20.

Alle EU-borgere har ret til at stemme ved valg til Europaparlamentet, uanset hvor i EU, de er bosat.

Lister og partier har automatisk ret til opstille kandidater til europaparlamentsvalget, hvis de seks uger forinden har haft medlemmer i enten Folketinget eller Europaparlamentet.

Nye partier eller bevægelser, som ønsker at stille op, skal senest otte uger inden valget have indsamlet underskrifter fra et antal personer, der svarer til to pct. af samtlige gyldige stemmer ved det sidst afholdte folketingsvalg. Det svarer til ca. 70.000 personer.

Danmark har en fælles valgkreds for hele landet. Det betyder, at alle vælgere kan stemme på alle de kandidater, der stiller op.

Der er ingen fastsat spærregrænse til europaparlamentsvalget. Et mandat koster dog typisk omkring 6,5 pct. af stemmerne.

Ved det seneste europaparlamentsvalg blev 13 danskere valgt - fire fra Dansk Folkeparti, tre fra Socialdemokratiet, to fra Radikale Venstre, en fra Venstre, en fra Konservative, en fra SF og en fra Folkebevægelsen mod EU.

56 pct. af horsensianerne afgav deres stemme ved det seneste europaparlamentsvalg i 2014. Dermed ligger stemmeprocenten en del lavere end ved folketingsvalget. Her stemte 86 pct.

Kilde: Folketingets EU-oplysning og KMD

Annonce

To valg på samme tid

Muligheden for at brevstemme udløb torsdag aften, og da Borgerservice lukkede dørene efter den sidste vælger, kunne medarbejderne konstatere, at der umiddelbart var sat rekord i antallet af brevstemmer.

- Vi har ikke haft så mange brevstemmer før et europaparlamentsvalg før. I hvert fald ikke ved de seneste fem valg, siger Gitte Mouritzen.

Hun har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor så mange har valgt at brevstemme.

- Det kan have flere årsager. For eksempel kan det have noget at gøre med, at der er to valg - folketingsvalg og europaparlamentsvalg - meget tæt på hinanden. Det kan være, at nogen har benyttet lejligheden til at stemme til begge valg på samme tid. Det kan vi ikke se endnu, men det kunne være en forklaring, da stemmeprocenten til folketingsvalg traditionelt er højere end til europaparlamentsvalg, siger Gitte Mouritzen.

Hun fortæller også, at det har krævet stor koncentration for medarbejderne i Borgerservice at styre to valg på samme tid.

- Nogle vælgere kan have fundet det lidt ufleksibelt, at man skulle til to forskellige skranker for at afgive sine stemmer til de to valg. Men vi har simpelthen været nødt til at skille de to valg helt ad, for at vi ikke skulle risikere, at nogen stemmer blev blandet sammen. Det har virkelig krævet, at medarbejderne holdt tungen lige i munden. Men det er heldigvis gået superfint, siger hun.

I Aarhus Kommune har man også oplevet en udsædvanlig stor interesse for at brevstemme denne gang. 10.000 brevstemmer er det blevet til - og det er omkring tre gange så mange brevstemmer, som ved det seneste valg til Europaparlamentet i 2014.

Det har været muligt at brevstemme i seks uger forud for europaparlamentsvalget.

Det er selvfølgelig også muligt at afgive sin stemme på selve valgdagen på søndag. Valgstederne åbner kl. 9 og lukker kl. 20.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Ikast-Brande

Golf-ordningen opretholdes

Horsens

Huscompagniet vil børsnoteres: Efter årrække med solid vækst er vi klar til næste skridt på rejsen

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce