Annonce
Odder

Rekord: Private skoler trækker masser af elever

Odder Lille Friskole nyder godt af de store årgange og kan melde alt udsolgt til 0. klasse de kommende år, fortæller skoleleder Jacob T. Schmidt, der her er fotograferet sammen med friskolens formand Trine-Lise Langeland Tvedebrink.Privatfoto

En stor årgang fylder godt op i kommunens privat- og friskoler. Kun Margrethelyst Friskole er udfordret på elevtallet.

Annonce

Odder: Der er fuld gang i skoleindskrivningen på Odders skoler, men på Odder lille Friskole har skoleleder Jakob T. Schmidt for snart et år siden lukket for tilmelding til den kommende børnehaveklasse.

- Vi er i den utrolig dejlige situation, at den kommende børnehaveklasse er fyldt op - endda med børn på venteliste. Det samme er gældende for næste skoleårsstart altså i år 2020. Kigger vi tre år frem, så er der kun få ledige pladser tilbage, fortæller Jakob T. Schmidt.

Odder Lille Friskole har oplevet en markant fremgang i elevantallet i de seneste fem år og har i dag 152 elever. Det tal er stadigt stigende og er det højeste antal i skolens mere end 30-årige historie. Skolen blev stiftet af en gruppe Odder-borgere, som ønskede sig et andet skoletilbud end det etablerede, og derfor skabte de en skole, hvor karakterer og eksamener var udelukket. Skolen er som fri grundskole forældredrevet, det betyder, at det er skolens forældre, der har ansvaret for skolens eksistens.

Ifølge Jakob T. Schmidt så er baggrunden for skolens fremgang en fantastisk gruppe af medarbejdere og et stort fokus på en skole i bevægelse og udvikling, hvor både læring, dannelse af det hele menneske og fællesskab fylder meget.

- Når forældre er på udkig efter en anden skole til deres barn, er mange på "shopping", for at se hvad skole-markedet byder på. Mit indtryk er, at den form for skole vi har, og den måde vi laver skole tiltaler mange forældre, hvilket vi også kan mærke på interessen, siger han.

Fri- og privatskoler i kommunen

Rathlouskolen er en selvejende institution, der blev grundlagt i 1928

Der går 468 elever på skolen, som har to spor i 0.-6. klasse og fire spor i 7. og tre spor i 8. og 9. klasse

Der er max. 20 elever i 0.-5. klasse og max 22. i 6.-9. klasse.

Indskolingen har kortere skoledage end i folkeskolerne.

Odder lille Friskole er forældredrevet og etableret af en gruppe forældre i 1984

Der går i dag 152 børn på Odder lille Friskole. Skolen tilbyder 0.-9. klasse med max 18 elever i hver klasse.

Skolen er eksamens- og karakterfri, bruger ikke Nationale tests, og har kortere skoledage end folkeskolerne i Odder

Randlevskolen opstod som bestyrelsesdrevet friskole i 2011, efter den tidligere folkeskole var blevet lukket.

Der går 103 elever på skolen, som har et spor fra 0.-9. klasse med max på 15-16 elever pr. årgang. Skolen har sammenlæsning, så det vil være en vurdering af det samlede elevantal på årgangene, som vil være retningsgivende for evt. nye elevoptag.

Skolen giver karakterer fra 8. klasse og 9. klasses eleverne tager afgangseksamen. Skolen laver ikke nationale tests.

Indskolingen har kortere skoledage end folkeskolerne.

Margrethelyst Friskole opstod som bestyrelsesdrevet friskole i 2011, efter den tidligere folkeskole var blevet lukket.

I oktober gik der 46 elever på skolen fra 0.-6. klassen. Skolen kører sammenlæsning.

Annonce

Store årgange

Kommunens ældste privatskole, Rathlouskolen, kan også konstatere, at de kommende 0. klasser er fyldt op efter et par år, hvor man har haft ledige pladser.

- Vi har haft et par små årgange, men den kommende 0. klasse er en stor årgang, og det kan godt mærkes, siger Vedel Jørgensen, der tager sig af indskrivningen på Rathlouskolen, hvor 7. årgang også som altid er fyldt op.

I forbindelse med lukningen af de to folkeskoler i Randlev og Ørting i 2011 opstod Margrethelyst Friskole og Randlevskolen.

Sidstnævnte har de seneste år oplevet fremgang og har blandt andet lige nu lukket for tilgang til skolens 5. klasse, som har modtaget rigtig mange nye elever i dette skoleår.

- Det går helt forrygende, siger skoleleder Lone Krarup.

14 elever er allerede indskrevet til den kommende 0. klasse. De fleste kommer fra den lokale børnehave, men der kommer også elever udefra.

- Vi oplever stor søgning til skolen generelt. Både tilflyttere, men også børn, der skifter skole, siger Lone Krarup.

Annonce

Fem nye til friskole

Som det eneste private skoletilbud i kommunen, kæmper Margrethelyst Friskole med at tiltrække elever.

Pt. er fem skrevet op til den kommende 0. klasse, som traditionelt slåes sammen med 1. klasse, hvor der også er fem elever.

I efteråret skiftede skolen leder for at forsøge at vende elevnedgangen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Margrethelysts leder Mai-Britt Abild eller bestyrelsesformand Lene Schnoor-Jørgensen.

Tallene for de kommunale folkeskoler er klar i begyndelsen af februar. Traditionelt går omkring 25 pct. af kommunens børn i en privat- eller friskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ungt ægtepar var endelig klar til at flytte ind i deres drømmebolig: Men to timer før fik de overraskende besked fra kommunen

Annonce