Annonce
Horsens

Rekord-omsætning hos Vola: Solgte vandhaner for 417 millioner

Vola investerer næsten 100 millioner kroner i en tilbygning, som er skudt op i løbet af 2018. Den sum vil i et kommende regnskab flytte sig på balancen til et aktiv på anlægssiden, og herfra vil investeringen afskrives over en årrække, fortæller Johannes Saugbjerg. Det er altså ikke byggeriet, der har belastet 2018-regnskabet, men derimod udfaldet af en langvarig retssag, som betød en økonomisk bet til Vola Holding. Arkivfoto
Jubilæumsåret 2018 blev et rekord-år, hvad angår omsætning hos armatur-producenten Vola i Horsens. Udfaldet af en mangeårig retssag blev dog en økonomisk bet, der gjorde stort indhug i resultatet.

Horsens: Volas vandhane-design, der er fyldt 50 år, er populært som aldrig før i både ind- og udland. Det kan konkluderes af et dugfriskt årsregnskab fra koncernen Vola Holding A/S, der har base i Horsens. Det ikoniske armatur og en stribe nyere Vola-produkter omsatte sidste år for godt 417 millioner kroner.

Det er 15 millioner kroner mere end året før, og det er den bedste omsætning i selskabets 50 regnskabsår. Det er dog lidt mindre, end der var stillet forventning om på forhånd, fremgår det af ledelsens beretning. Alligevel er administrerende direktør Johannes Saugbjerg ganske tilfreds:

- Der er ting, vi selv er herre over, og ting, vi ikke er herre over. Når det gælder det første, har vi skudt inden for skiven, fastslår han.

Volas omsætning er i høj grad bundet op på store projekter, hvor tidsforskydelser også forskyder omsætningen. Blandt andet er mange projekter i Tyskland forsinket, fordi der er mangel på arbejdskraft i bygge-sektoren, og i London har Brexit sat mange byggeprojekter på pause, forklarer direktøren.

Vola i tal

  • Brutto tjente Vola Holding A/S cirka 230 millioner kroner i 2018. Det er - trods øget omsætning - godt fem millioner kroner mindre end i 2017. Reduktionen skyldes fortrinsvis omkostninger til juridisk bistand, omkostninger i forbindelse med jubilæum og markedsføring samt en lille oprustning i bemandingen.
  • Antallet er medarbejdere er ved årets udgang opgjort til 268 mod 258 året før. Tallet er omregnet til fuldtidsansatte. Når der tælles hoveder, er der på koncernplan cirka 300 medarbejdere, heraf 250 i Horsens.
  • Egenkapitalen var ved indgangen til 2018 på cirka 354,5 millioner kroner. Den er på grund af dommen som omtalt i artiklen nedskrevet med 150 millioner kroner. Årets resultat på godt otte millioner kroner er tilskrevet, og der er udbetalt udbytte på 10,5 millioner kroner. Ultimo er egenkapitalen i runde tal opgjort til 202,5 millioner kroner.
  • Årets resultat efter skat er cirka 8 millioner kroner mod cirka 69,4 milllioner kroner i 2017.

Resultat faldt med 75 procent

Resultatet er i runde tal opgjort til 22,9 millioner kroner før skat mod 91 millioner året før.

Det er fortrinsvis afslutningen på en årelang tvist i retten, der har gjort indhug. I februar i år fastslog Vestre Landsret, at det var i strid med reglerne, da Verner Overgaards Familiefond i 2000 solgte en portion af fondens aktier i Vola til to sønner af Volas stifter, Verner Overgaard. Retten vurderer, at salget er ugyldigt, fordi de to købere dengang var en del af fondens bestyrelse, og at aktierne blev solgt til underpris.

Volas driftsselskab blev frikendt, men Vola Holding blev sammen med de to brødres selskaber samt en tidligere bestyrelsesformand solidarisk dømt til at betale 150 millioner kroner til familiefonden. Dertil kommer procesrente fra 2012, da sagen begyndte.

Vola Holding har betalt procesrenter for 54 millioner kroner, som er bogført i 2018-regnskabet. Samtidig er kostprisen på aktierne justeret med tilbagevirkende kraft, og en genberegning af afskrivninger på goodwill har ført til nedskrivning af egenkapitalen med 150 millioner kroner, fremgår det af regnskabet.

Johannes Saugbjerg ønsker ikke at kommentere dommen, som ikke har noget med Volas drift at gøre, påpeger han. Han fortæller dog, at udfaldet overraskede, men at Vola valgte at modtage dommen, og at de økonomiske forpligtelser nu er opfyldt.

- Det er mange penge, som har haft en voldsom effekt på det aflagte regnskab, men nu kigger vi fremad, siger han.

Direktøren glæder sig over, at sagen nu er et afsluttet kapitel, efter at der i årevis er taget forbehold for sagsanlægget i koncernens årsregnskaber.

- Det har fyldt meget og låst nogle ting. Men nu er sagen slut, og vi er landet på benene, siger direktøren, som hæfter sig ved, at Vola er et veldrevet selskab, som stadig har en solid egenkapital på godt 200 millioner kroner.

Annonce

Gearer op i produktionen

Vola har i 2019 fortsat fokus på at styrke salget, og ledelsen forventer, at væksten i omsætningen fortsætter, fremgår det af regnskabet.

Eksporten udgør cirka 80 procent, men alt produceres i Horsens. Det sætter både danske og udenlandske kunder pris på, så det er der ingen planer om at lave om på, forklarer Johannes Saugbjerg. Produktionen har dog været pladsmæssigt udfordret i Horsens, så for at følge med væksten har Vola sidste år sat gang i en udvidelse af fabrikken med cirka 5500 kvadratmeter.

- Det går efter planen. Vi har overtaget bygningerne, og vi er i gang med at etablere indmad. Vi har flyttet montageborde og de første medarbejdere ind, fortæller Johannes Saugbjerg

Efter sommerferien skal lagerstyringen også rykke i de nye rammer. Det giver mere plads i produktionen, hvor en udvidelse forventes at være i fuld drift inden udgangen af året, og Vola vil dermed være gearet til fremtidig vækst.

- Efter mange år med gode tider taler mange om en opbremsning. Men vi har en langsigtet strategi, hvor vi tror på mere salg, og nu det er også derfor, vi nu bygger kapaciteten op, så vi er klar, siger direktøren.

Vola er så småt ved at tage den ny tilbygning i brug. Montageafdelingen er rykket ind, og efter sommerferien skal lagerstyringen også i de nye rammer. Flytningen af disse funktioner giver tiltrængt mere plads til produktionen i de eksisterende fabriksbygninger. Foto: Vola
Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Brædstrup

Udvalg godkender plan for rent drikkevand: Konklusionen er, at grundvandet er godt beskyttet

Horsens

Politiet måtte have gang i blå blink og eftersættelse, da 25-årig kørte over for rødt lys

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Annonce