Hou: Normalt rimer oktober og november ikke på havearbejde - højst lidt oprydning. Men det gør det på Egmont Højskolen.
For selvom vejret ofte er gråt og blæsende på denne tid af året, skræmmer det ikke eleverne på Egmont Højskolen. Gennem skolens projekt "Skovhaven", bliver de kastet ud i det danske efterårsvejr, der som sædvanlig byder på alt fra solskin til regn og blæst.
Jesper Nørgaard, elev på Egmont HøjskolenDet er det sjoveste fag på skolen. Det er lige meget, at det regner og blæser nogle gange, jeg elsker at plante forskellige ting
Den ansvarlige for projektet er underviser Bente Kloppenborg, som sammen med cirka 20 elever hver onsdag bruger tid på at etablere Egmont Højskolens helt egen skovhave.
Hvad er en skovhave
Skovhaven på Egmont Højskolen er bygget ovenpå på overskydende jord fra konstruktionen af svømmehallen "Vandhalla".
Projektet er sat i søen for at skabe fokus på natur og biodiversitet. Men også for at skabe et sted, som kan skabe glæde for elever, lærere og borgere i Hou og omegn.
Der skal kun være planter, som kan spises eller har til formål at forbedre jorden og hjælpe insekter.
Konceptet er, at haven langt hen ad vejen skal passe sig selv. Det betyder, at jorden forarbejdes så lidt som muligt, og at man ikke graver i bedene, når de først er etableret.
- Vi startede egentlig faget i foråret, men så satte corona en stopper for det hele, fordi skolen lukkede ned. Siden besluttede vi at køre faget hen over efteråret og vinteren. Vi frygtede da lidt, at årstiden kunne skræmme eleverne væk. Men opbakningen til faget er rigtig fin, siger Bente Kloppenborg.
Planen med haven er, at den skal være tilgængelig for alle elever. Gående som kørende. Men også, at borgerne i Hou skal kunne nyde godt af havens godter.
- Haven skal være for alle. Vi arbejder meget med tilgængelighed. Vi er eksempelvis ved at lave en sti, så kørestolsbrugere kan komme til haven. Men planen er også, at folk i byen kan komme forbi og nappe et hindbær, eller hvad der ellers kommer i haven, siger Bente Kloppenborg.
Det sjoveste fag på skolen
En af de elever der, uanset vind og vejr, troligt møder op i skovhaven, er 40-årige Jesper Nørgaard. Med et sommerjob i Økologiens Have ligger naturlivet ham ikke fjernt, og han kan, som han selv siger, godt lide at få jord under neglene.
- Det er det sjoveste fag på skolen. Det er lige meget, at det regner og blæser nogle gange, jeg elsker at plante forskellige ting, siger han.
Og det er ikke kun sjov det hele. Eleverne får i faget også en masse viden om planter og biodiversitet.
- Jeg lærer meget om træer. Der findes mange forskellige træer og planter, så det lærer vi rigtig meget om. Så jeg bliver også klogere af at have det her fag. Jeg har både lært, hvordan man sår frø, så jeg senere kan høste mine grøntsager samt at plante buske og træer, siger Jesper Nørgaard.
Som tingene ser ud nu, forventer man, at holdet skal forsætte igennem vinteren. Hvis altså corona tillader det. Men indtil videre har pandemien holdt sig væk fra højskolen, og fortsætter det, skal projektet også køre videre i årets kolde måneder.