Annonce
Østjylland

Reglen de færreste kender: Her må du cykle videre selv om der er rødt lys

Det ser helt galt ud, men cyklisten her kører faktisk 100 procent efter reglerne, selv om lyset er rødt. Han er nemlig i gang med at fuldføre et venstresving i et lyskryds.  Foto: Morten Dueholm
Når du skal til venstre på cykel i et lyskryds, må du gerne fortsætte over for rødt. Men måske skal du lade være, for manøvren risikerer at komme bag på dine medtrafikanter, og det kan være svært at overskue forholdene særligt i større lyskryds.

AARHUS: Forleden bragte vi en artikel om, hvordan man som cyklist skal placere sig i store lyskryds.

Flere læsere har i den forbindelse spurgt, om vi ikke også kan lave en historie om, hvordan man foretager korrekt venstresving?

Jo da! Sådan en har vi faktisk allerede på lager. Den blev første gang bragt i 2018, men reglerne har ikke ændret sig siden - og de vil måske komme bag på mange, idet de på en måde giver cyklister lov til at køre over for rødt.

Annonce

LÆS OGSÅ: Fordømmelsen osede ud af sideruden: - Er du i tvivl om, hvor du skal placere dig, hr. cyklist?

Vi starter med at vente for rødt

Foto: Morten Dueholm

Okay, lad os sige, det er dig der holder her på din tohjulede og skal til venstre i lyskrydset - hvordan fortsætter du herfra?

Hvis dit svar er, at du kører over til modsatte side og venter, til der bliver grønt den anden vej, så gør du lige som de fleste.

Men faktisk må man ovre på den anden side gerne køre videre, før lyset skifter. Rent teknisk er man nemlig i gang med et venstresving, som må fuldføres, så snart der ikke kommer biler eller anden trafik, som man kan være til gene for.

Herunder har vi sammensat en lille billedserie, der viser, hvorfor det er fuldt lovligt at dreje til venstre, selv om man dermed ender med at køre over for rødt lys.

Sådan laver du et korrekt venstresving

Illustration: Jens Nex

Sådan ser et korrekt venstresving i et lyskryds ud fra oven. Der er tale om et stort sving med et 90 graders knæk, hvor man skal standse og orientere sig, inden man fuldfører sit venstresving.

1. Først lige over

Foto: Morten Dueholm

Sådan ser det ud live. Cyklisten her skal til venstre og starter med at køre over på modsatte hjørne.

2. Stop og orienter dig

Foto: Morten Dueholm

Fremme ved modsatte hjørne foretager cyklisten et såkaldt orienteringsstop. Han vender cyklen i den nye kørselsretning og kigger efter, om der er fri for trafik.

Bemærk, at der kan holde cyklister og biler bagved, som ikke må køre frem, fordi de har rødt lys.

3. Kør over "for rødt"

Foto: Morten Dueholm

Fri bane - så kører vi.

Læg mærke til trafiklyset. Cyklisten har rødt lys i den retning, han cykler, men da der ikke kommer nogen trafik, må han gerne fuldføre sit venstresving.

Der skal være fri bane

Det er Færdselslovens paragraf 49, stk. tre, der specifikt beskriver, hvordan man som cyklist foretager et venstresving i et lyskryds, og her står der sort på hvidt, at svinget må fuldføres, når det kan ske uden at genere øvrige trafikanter:

Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel. Dette gælder uanset afmærkning, medmindre det fremgår af denne, at den gælder for cyklister.

Paragraffen er helt klar. Man må gerne foretage et venstresving på den oven for beskrevne måde, men det er samtidig vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er en rettighed, man kan bruge uanset hvad. Det skal ske uden gener for den øvrige trafik.

Hvorfor må man fortsætte frem for rødt?

Illustration: Jens Nex

Når man fuldfører sit venstresving, ser det umiddelbart ud som om, man kører over for rødt. Ikke mindst for de bilister og cyklister, der pænt holder og venter for det samme røde lys bag spærrelinjen.

Netop spærrelinjen - den fuldt optrukne, hvide streg, der viser, hvor man skal standse, når der er rødt lys - er central.

Når man laver sit orienteringsstop i den modsatte side af krydset, kommer man typisk til at holde foran den hvide streg. Man er således allerede ude i krydset og i gang med et stort 90 graders sving, modsat de ventende cyklister og biler, som holder bag linjen.

Faktisk vil det være i strid med reglerne, hvis man krydser om bagved den hvide linje, da fuldt optrukne streger ikke må overskrides.

I tvivl - så vent til det bliver grønt

I udgangspunktet skal man altid køre efter Færdselsloven. Dog kan det ikke understreges nok, at man i forhold til denne specifikke paragraf altid bør vurdere situationen meget nøje, før man fuldfører sit venstresving.

I mindre lyskryds, hvor oversigtsforholdene er gode, er det ofte muligt at fuldføre sit venstresving, mens alle andre holder og venter på rødt lys, uden at det skaber farlige situationer.

Men særligt i store lyskryds med mange vognbaner kan det være næsten umuligt at vurdere, om man kan smutte over uden at genere den øvrige trafik - særligt hvis en række venstresvingende bilister pludselig får grøn pil.

Hvis man er det mindste i tvivl, så vent til lyset rent faktisk bliver grønt i den nye køreretning. Ingen dør af at vente - men det modsatte kan være tilfældet.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce