Annonce
Læserbrev

Regionsrådsformand svarer på kritik: Psykiatrien i Region Midtjylland er tilført 240 mio. kr. på tre år

Med 240 mio. kr. i spil vil der naturligvis på sigt også blive ansat flere sygeplejersker i psykiatrien, så patientbehandling og arbejdsmiljø også her kan få et tiltrængt løft.

Læserbrev: Regionerne har fået en økonomisk håndsrækning fra regeringen. I løbet af i år og næste år får Region Midtjylland penge til at ansætte 215 nye sygeplejersker.

Midt i glæden lyder der kritik af den fordeling, som forretningsudvalget lagde op til, og som regionsrådet nu har besluttet.

Den kritik finder jeg både ærgerlig og unfair.

Regionsrådet har besluttet, at psykiatrien for en del af sine egne finanslovsmidler skal ansætte 40 sygeplejersker.

Det er rigtigt, at psykiatrien ikke får finansiering fra sygeplejerske-puljen til disse 40 stillinger. Men samtidig med pengene fra staten målrettet til flere sygeplejesker har psykiatrien fået en meget stor bevilling fra finansloven for 2020 (og årene fremover).

Dette store løft af psykiatrien vil bl.a. blive brugt til personale, herunder sygeplejesker, og disse nye sygeplejesker synes jeg selvfølgelig, vi skal "tælle med" i de 215 sygeplejerskestillinger, som Region Midtjylland skal løfte med.

I den nuværende valgperiode har psykiatrien i forvejen fået tilført store beløb fra både region og stat. Vi taler om et historisk løft.

Som en første handling tilførte regionsrådet tilbage i 2018 25 mio. kr. til at styrke behandlingen af psykisk syge.

I 2019 blev der yderligere tilført 75 mio. kr. samlet set fra region og stat.

Og i løbet af i år bliver den økonomiske ramme løftet med yderligere 140 mio. kr.

Alt i alt er det en tilførsel på 240 mio. kr. årligt fra 2020. Altså varige beløb og ikke den finansiering fra midlertidige satspuljer, som vi - desværre - tidligere har været vant til på området.

Med 240 mio. kr. i spil vil der naturligvis på sigt også blive ansat flere sygeplejersker i psykiatrien, så patientbehandling og arbejdsmiljø også her kan få et tiltrængt løft.

Med de nye penge får psykiatrien mulighed for at udvikle sig. Det er for mig afgørende, for psykiatrien er en vigtig prioritering for hele regionsrådet.

Det økonomiske løft går f.eks. til at udvide personalenormeringerne, omlægge lavintensive senge i Skejby til 12 almindelige psykiatriske senge i Randers og otte overnatningspladser i Borgernes Psykiatrihus Aarhus.

Med pengene kan vi også etablere Psykiatrien i Nordvest og Borgernes Psykiatrihus i Aarhus, behandle PTSD og ansætte peer-medarbejdere - plus mere.

Langt de fleste af pengene fra finansloven er der dog endnu ikke sat adresse på.

Jeg ser med interesse og spænding frem til, at der fra statens side bliver fastlagt en række principper for, hvordan de mange nye penge skal fordeles på psykiatriens områder.

På den baggrund kan vi i Region Midtjylland få truffet de nødvendige beslutninger, så pengene kan komme til gavn for brugerne og til glæde for personalet.

Anders Kühnau. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Myndighederne tier - men vi skal huske, at det er rigtige, levende mennesker, der dør

Midt i coronakrisen er vi havnet i et kommunikations-paradoks: På den ene side står myndighederne på tæer for at holde danskerne informeret og advaret. Ministre og topembedsmænd holder daglige pressemøder, og Danmarks Radio har - helt rigtigt - påtaget sig hvervet at opdrage danskerne. Formanende meldinger a la dem, vi kender fra lufthavne og banegårde, toner jævnligt frem. "Lad ikke din bagage stå uden opsyn". "Husk at vaske hænder". "Legeaftaler bør ikke vare for længe." På den anden side betyder et (muligvis overdrevet) hensyn til tavshedspligt og GDPR-regler, at kommunikationen nemt bliver til kolde tal og grafer. Et højdepunkt i tavs kommunikation blev nået, da Vejle Kommune i sidste uge bekræftede det første corona-dødsfald i kommunen. Kommunens velfærdsdirektør oplyste, at en ældre borger var død på Kolding Sygehus. Men om afdøde var en kvinde eller en mand, måtte hun ikke fortælle. På samme måde udsender Sydøstjyllands Politi daglige e-mails om "anmeldelser, påbud og sigtelser vedr. Covid-19". Det handler blandt andet om politiets indsats for at opløse forsamlinger over 10 personer. Bulletinerne er som regel ganske intetsigende, da "politiet ikke ønsker at udpege konkrete borgere eller virksomhedsejere, som vi har været i dialog med," som det hedder. Selvfølgelig skal myndighederne respektere privatlivets fred og ikke udlevere følsomme oplysninger om borgere og virksomheder. Men den strategi kan desværre medføre, at vi glemmer, at der er mennesker bag de mange tal. Hver af de snart 200 danskere, der er døde med eller af Covid-19, var nogens far eller mor, bedstefar eller bedstemor, ægtefælle, bror eller søster, måske barn. Det samme gælder selvsagt de knap 70.000, der søndag var meldt døde på verdensplan. Det bliver vi mindet om, når de syge eller deres pårørende vælger at stå offentligt frem. De fortjener stor respekt og stor tak. For med deres personlige og smertefulde beretninger understreger de, at corona-pandemien ikke bare er store tal. Det er rigtige mennesker af kød og blod, vi værner om, når vi lytter til DR's formaninger. Og retter os efter dem.

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce