Annonce
Horsens

Regionen vil skære i lægetid på Endelave: Kan skabe utryghed

Der er udsigt til et skære voldsomt i lægedækningen på Endelave, når en ny aftale skal forhandles på plads. Arkivfoto

I dag er der en læge på Endelave to dage om ugen. Det vil regionen skære til én dag og samtidig fjerne den daglige lægebemanding i sommerferien. Beboerformand protesterer.

Annonce

Endelave: I dag kan de 151 endelavitterne komme til læge på Endelave to dage om ugen. I de otte sommeruger kan fastboende og turister komme til læge hver dag. Den ordning koster Region Midtjylland lige omkring en million kroner om året.

Men sådan skal det ikke være fremover, hvis et forslag, som direktionen har indstillet til politikerne, bliver vedtaget. Oplægget er, at der fremover kun skal være læge på Endelave én dag om ugen året rundt.

En ændring, der bygger på opgørelsen over, hvor mange konsultationer der er hos lægen. Tæller man dem op, rækker de knap nok til en dags arbejde om ugen. Den nye ordning ventes at koste halvdelen af den eksisterende løsning.

Men så enkelt er regnestykket ikke, lyder protesten fra Karsten Kragh, formand for beboerforeningen på Endelave, som endnu ikke har haft tid til at diskutere forslaget med den øvrige bestyrelse.

Annonce

Sværere at få tilflyttere

- I forslaget har man ikke indregnet færgefarten. Skal arbejdet klares på én dag, kan lægen være ovre med færgen kl. 9.30 og skal af sted igen kl. 16.10. Det giver reelt en åbningstid på fem en halv time - altså langt under en hel arbejdsdag, forklarer Karsten Kragh.

Det interval giver kvaler for beboere med arbejde på fastlandet og børn og unge med skolegang samme sted. De har ingen mulighed for at nå at komme til læge på øen, siger Karsten Kragh.

Det input ville han meget gerne have bidraget med, før politikerne skulle træffe en beslutning.

- Men vi er ikke blevet hørt i sagen.

Det er han mildest talt utilfreds med.

Han frygter, at en beskæring i lægedækningen kan mindske trygheden ved at bo på øen for de ældre borgere. En tryghed, som giver livskvalitet, og han frygter, at det er med til at gøre det stadigt sværere at tiltrække nye beboere til øen.

- Muligheden for at komme til læge er noget, folk altid spørger til. Indtil for fire år siden kunne vi sige, at vi faktisk havde bedre dækning end på fastlandet. Herefter har vi haft læge to dage om ugen, hver dag i sommerferien og en sygeplejerske.

Annonce

Klar med kompromis

På stående fod har han et forslag til et kompromis:

- Mit forslag er, at lægen er her et døgn. Kommer herover med færgen klokken 9.30 og sejler hjem igen næste morgen klokken 7.30. På den måde er der mulighed for aftenkonsultation for skolebørn og folk, der arbejder på fastlandet.

Og så kan han også leve med, at sommerdækningen reduceres fra hver dag til en enkelt dag om ugen.

I ændringen lægges op til, at lægedækningen på Endelave og Tunø ligestilles, hvilket han har stor forståelse for.

Annonce

Send forslaget til os

Forslaget blev i går behandlet i udvalget for nære sundhedstilbud, hvorfra medlemmerne har sagt god for forslaget, som nu skal behandles i forretningsudvalget og siden af regionsrådet.

Udvalgets formand Annette Roed (S) afviser ikke forslaget fra Karsten Kragh, selv om en overnatning også vil være en udgift.

- Vi skal selvfølgelig også kigge på økonomien, når en ny aftale om lægedækning skal forhandles på plads.

Den nuværende udløber med udgangen af april.

Hun foreslår, at Karsten Kragh sender forslaget til regionen og peger på, at det er måden, man kan blive hørt på i sådan en sag - ganske enkelt ved at følge med i dagsordener og så komme med indspark til politikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce