Annonce
Danmark

Regionen svarer på kritik: Derfor bruger Flextrafiks chauffører hverken handsker eller maske 

Arkivfoto: Morten Dueholm.

Skal du som patient køre med Flextrafik for at komme til læge, er det uden maske, visir og handsker på chaufføren. Det vækker opsigt hos en overlæge på Rigshospitalet, og nu svarer Region Midtjylland på kritikken.

Annonce

Hver eneste dag bliver massevis af borgere kørt til læge, speciallæge, genoptræning eller andet på det offentliges regning. Ordningen hedder Flextrafik, og blandt andre handicappede og ældre kan benytte sig af den. Under coronanedlukningen har ordningen kørt som vanligt – med enkelte retningslinjer, som de fleste andre steder.

Mandag morgen talte Radio4 med en af de chauffører, der dagligt kører patienter rundt med Flextrafik i Region Midtjylland for at blive klogere på, hvordan transporten af de sårbare borgere foregår med en smitsom virus i omløb. Her kunne chaufføren fortælle om, hvordan hun følger patienterne hen til bilen og somme tider hjælper dem med selen, mens hun vender hovedet den anden vej. Hun bruger hverken maske, visir eller handsker, men der står håndsprit klar til patienten på bagsædet, ligesom hun selv spritter grundigt af.

Denne beretning vakte opsigt hos professor og overlæge på Rigshospitalet, Niels Høiby:

- Når man kommer tæt på, er der altså en risiko. Risikoen er der, selvom den er lille, og det tager man ikke højde for, fordi hun ikke skal bruge maske.

I Region Midtjylland lytter man nu til kritikken. Det fortalte præhospitaldirektør Henning Weihrauch Voss tirsdag morgen til Radio4.

- Vi bruger ikke masker eller visir, og det gør vi ikke, fordi det ikke er en del af Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger. Men når Niels Høiby rejser kritik af det, så giver det selvfølgelig mig anledning til at kontakte Sundhedsstyrelsen igen og spørge dem, om de fortsat mener, at det, vi gør, når vi kører med patienterne i taxaerne, det er det nødvendige og tilstrækkelige. Og så må vi jo se, om vi skal ændre vores retningslinjer. Det er vi selvfølgelig klar på, hvis Sundhedsstyrelsen melder det ud.

I begyndelsen af epidemien i Danmark måtte kun én patient køre med en Flextrafik-taxa ad gangen i Region Midtjylland. Det er senere blevet reguleret, så to personer må køre med en mindre taxa og tre må køre med i taxabusser.

- Det er sådan set accepteret af de centrale myndigheder, og derfor mener vi også i Region Midtjylland, at vi kan støtte op om, at det er nødvendigt og tilstrækkeligt.

- Vi har ikke haft nogen tilfælde endnu, og det siger jo egentlig også lidt om, at det er sikkert at blive transporteret på den her måde.

Ifølge præhospitaldirektøren i Region Midtjylland sørger man for ikke at transportere patienter med Flextrafik, som er under mistanke for at være smittet med corona. I de tilfælde benytter man andre former for transport som eksempelvis ambulancer.

Herunder kan du lytte til det fulde indslag fra Radio4 Morgen.

Lyt også til mandagens indslag, hvor Flextrafik-chauffør i Region Midtjylland Jeanette Madsen fortæller om sine arbejdsdage, som de ser ud for tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce