Annonce
Odder

Regionen er i gavehumør: bruger millioner på forurening

Det er et års tid siden, renseriet flyttede fra grunden i Boulstrup, der i årevis har været så forurenet, at renseriets nuværende ejere ikke ville købe grunden, da de i 2011 købte SL Rens. Nu bliver det regionen, der skal bruge millioner på at rense jorden på renserigrunden. Foto: Region Midtjylland

Et område i Boulstrup skal renses for at sikre rent drikkevand til borgere i Odder Kommune.

Boulstrup: Den store grund, hvor den nu nedlagte virksomhed SL Rens lå, skal renses for ca. 12 millioner kroner. Det er en del af jordforureningsplanen 2018 for Region Midtjylland, som Udvalg for Regional Udvikling foreslår regionsrådet at gennemføre. Oprensningen i Boulstrup skal sikre rent drikkevand.

Få hundrede meter fra renserigrunden er der tre vigtige drikkevandsboringer, som hører under Odder Vandværk. Værket leverer vand til 5000 andelshavere samt Hou Vandforsyning og Neder Randlev Vandværk.

Der er brug for endnu mere vand derfra til borgernes haner. Derfor er det afgørende at fjerne forureningen, så den ikke suges ind i det grundvand, der pumpes op til drikkevand.

- Det her er et eksempel på en kerneopgave for regionen, nemlig at sikre vores rene drikkevand. Det er selvfølgelig en stor og dyr opgave i Boulstrup. Men når en kommune har vanskeligt ved at finde andre drikkevandsforsyninger, så må vi også gøre, hvad vi kan for at holde grundvandet i området fri for forurening, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling.

Annonce

Tidsplanen

Rensning af den tidligere renserigrund i Boulstrup koster ca. 12 mio. kroner i alt. Oprensning begynder i 2018 og slutter formentlig først i 2020. Miljø i Region Midtjylland har i 2018 i alt ca. 39 mio. kroner til undersøgelser og løsninger (afværge), der sikrer, at jordforurening ikke påvirker grundvand eller indeklimaet i boliger på eller i nærheden af forureningen.

I 2018 forventer regionen at lave ca. 230 indledende eller videregående undersøgelser af boliggrunde og mulige grundvandsforureninger. Herudover forventes ca. 20 "afværge"-opgaver, og regionen har samtidig omkring 30 miljøovervågningsopgaver en række steder i regionen.

Der er ikke særlig stor afstand mellem den forurenede renserigrund og de tre drikkevandsboringer, som kommunen har brug for at kunne hente drikkevand fra. Ill. Region Midtjylland

En usædvanlig jordforurening

Forureningen med klorerede opløsningsmidler fra det nedlagte renseri har spredt sig over et område på 2.000 kvadratmeter. Men det er muligt at rense grunden, for der ikke er produktion i gang eller boliger på grunden.

- Det er heldigvis sjældent, vi ser så alvorlig en jordforurening så tæt på en kritisk vandressource for en hel kommune. Og i denne sag kan vi faktisk få renset op, så der ikke er risiko for forurening i drikkevandet, uanset hvor meget grundvand kommunen har brug for at pumpe op, forklarer Region Midtjyllands miljødirektør Jytte Gad Lauridsen.

Oprensningen vil forventeligt begynde i 2018 og vare omkring to år.

Jordforureningsplanen beskriver, hvordan regionen i det pågældende år kan løse opgaven med at beskytte grund- og drikkevand og samtidig skabe tryghed for borgere, der bor på forurenede eller muligt forurenede grunde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];