x
Annonce
Danmark

Regeringen vil have udenlandske studerende til at blive

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Som lovet i finansloven vil regeringen nu gøre det lettere for udenlandske studerende at arbejde i Danmark.

Med et nyt lovforslag, der bliver førstebehandlet i Folketinget onsdag, vil det blive lettere for udlændinge, der har studeret i Danmark, at blive og finde et arbejde.

Annonce

Lovforslaget er resultatet af en aftale fra finansloven mellem den socialdemokratiske regering, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

- Det er en kæmpe gevinst for Danmark, når folk kommer hertil, selv betaler for deres uddannelse og så bliver og arbejder i Danmark.

- Men der er for få, der bliver. Med det her lovforslag håber vi at få flere til at blive, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Med lovforslaget vil en række regler i det, der hedder etableringskortordningen, blive ændret.

Etableringskortordningen gør, at nyuddannede udlændinge kan søge om et etableringskort.

Det giver dem lov til at blive i Danmark i op til to år for at have mulighed for at etablere sig på arbejdsmarkedet.

Det skal nu udvides, så ordningen ud over kandidater og ph.d.'er også omfatter bachelorer og professionsbachelorer.

Derudover får nyuddannede udlændinge nu et år til at søge mod tidligere et halvt år.

De to år kan samtidig blive til tre, hvis man har et arbejde, der er relevant for ens studie.

Ifølge en evaluering fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fra marts 2019 er ordningen primært blevet brugt af personer mellem 24 og 34 år fra Kina, USA og Indien.

Fra 2015 til 30. september 2018 er der givet 1194 opholdstilladelser under ordningen.

- Jeg tør ikke sætte tal på, hvor mange der kommer til at bruge ordningen efter udvidelsen. Men det skulle da gerne gøre, at flere udlændinge får lyst til at finde et job i Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Ministeren vil ikke forholde sig til, om der er tale om en lempelse af udlændingepolitikken med den nye lov.

- Jeg forholder mig til, at vi skal have kvalificeret arbejdskraft til de danske virksomheder. Og her er nogle, der på ingen måde risikerer at blive del af social dumping.

- Det er en gruppe, der klarer sig forbløffende godt i det danske samfund. Jeg gør dette her med åbne øjne og tror da også, at det kan finde bred støtte i Folketinget, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flere tyverier fra biler

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Horsens

Slut med venlige henstillinger: Tirsdag står politiet klar med bødeblokken ved genbrugspladsen

Annonce