Annonce
Kultur

Rastløse spillemænd mødes online om et soundtrack til pandemien

Musikerne i Online Jam Band begyndte at udveksle ideer og indspille sange under første corona-nedlukning i 2020. Den seneste nedlukning har sat endnu mere skub i bandet, der har 13-14 sange klar og flere på vej. Jørgen Nicolaisen og Tommy Hansen, øverste række til venstre, har begge studier, hvor musikernes input stykkes sammen, inden de sendes ud på nettet. Collage af fotos fra bandets Facebook-gruppe
- Jeg kunne jo hurtigt mærke, at jeg blev mere og mere isoleret, og jeg savnede ganske enkelt at være sammen med musiker-kolleger, fortæller Jørgen Nicolaisen, som satte skub i det musikalske fællesskab Online Jam Band.

Horsens: Corona-krisen har skruet helt ned for volumen i dansk musik: Spillestederne holder lukket, og støvet hober sig op i øvelokaler rundt omkring. For en gruppe garvede østjyske musikere har pandemien imidlertid også vist sig som et plus.

Allerede kort efter den første nedlukning i marts 2020 slog trommeslageren Jørgen Nicolaisen fra Odder tonen an på Facebook og oprettede gruppen Online Jam Band – ”et mødested for rastløse spillemænd i cyberspace”, som den bliver kaldt.

Gruppen tæller i dag flere end 20 musikere fra vidt forskellige steder i landet - heriblandt flere fra Horsens.

Annonce

Under mottoet "Stay home & make music" har skiftet de traditionelle øvelokaler ud med hyppige online-øvere, og via mobiltelefoner, iPads og computere skriver, indspiller og udgiver de det, man kan kalde et soundtrack til pandemien.


Jeg kunne jo hurtigt mærke, at jeg blev mere og mere isoleret, og jeg savnede ganske enkelt at være sammen med musiker-kolleger.

Jørgen Nicolaisen


Indtil videre er det blevet til 13-14 numre og adskillige interimistiske musikvideoer på nettet, fortæller Jørgen Nicolaisen, som blandt andre driver projektet sammen med tangent-spiller og studieejer Tommy Hansen fra Horsens.

- Jeg fik ideen, da vi alle sammen pludselig blev sendt hjem og ikke kunne komme ud at spille mere. Jeg begyndte at ringe og skrive til folk, om vi ikke skulle lave en form for jam online i stedet. Jeg kunne jo hurtigt mærke, at jeg blev mere og mere isoleret, og jeg savnede ganske enkelt at være sammen med musiker-kolleger, siger han om Online Jam Band, der både er et socialt og musikalsk frirum fra covid-19-trængslerne.

- Den feedback, jeg får fra musikerne, er, at det er med til at give dem noget indhold i hverdagen og er med til at holde humøret oppe. Der er altså bare ringe mulighed for at komme ud at spille for tiden, så vi prøver at få noget positivt ud af det i stedet, for vi er alle i samme båd, siger Jørgensen Nicolaisen og bemærker, at der også er opstået nye forbindelser undervejs.

Det er noget, som blandt andre den horsensianske musiker Thomas "Bomle" Engelund har mærket, når han har bevæget sig ud i nogle af bandets blues-prægede kroge:

- Jeg er glad for at få så meget af folk, der er mere garvede end mig - navnlig fordi blues jo ikke er det, jeg beskæftiger mig med til hverdag. Ikke mindst har man lært en masse nye mennesker at kende, som man kan glæde sig til at møde i virkeligheden, forklarer han.

- Vi har faktisk skabt et netværk for musikere, som ellers ikke havde noget med hinanden at gøre. Her har de mulighed for at jamme sammen, og det er der kommet både venskaber og samarbejder ud af, uddyber Jørgen Nicolaisen, mens guitaristen Franzz Jakobsen kalder cyberspace-bandet et fint værn mod musikalsk "corona-kuller".

Pandemi som positiv inspiration

Ligesom musikerne geografisk er spredt fra Horsens-, Odder-, Skanderborg- og Aarhus-området til Viborg, Vestjylland og Sjælland, kommer de også vidt omkring i genrerne.


Online Jam Band har først og fremmest givet grobund for mange nye venskaber og styrkelse af den musikalske forståelse på mange planer. Det har betydet en ny tilgang til at øve og udforske.

Henry Dyrlund, bandmedlem


De har både lavet country-, blues-, og rock-numre. En julesang er det også blevet til, og seneste nummer er den rockede sag ”Maskerne Falder”, der – som en stor del af gruppens repertoire - udspringer af pandemien og dens konsekvenser.

- Corona er svær at komme udenom, og især i begyndelsen blev der kogt meget suppe på den. Nu prøver vi mere at arbejde med temaer omkring det, og vi synger meget om at have håb og et godt liv. På den måde får vi brugt corona som positiv inspiration, forklarer Jørgen Nicolaisen om sangene, der blandt andre også tæller "Den Hvide Englehær"; en hyldest til de ansatte på landets sygehuse.

Annonce

Vil gerne ud at møde publikum

Selv om covid-vaccinerne for tiden bliver rullet ud til alle danskerne, der vil have sådan en, og selv om der dermed forhåbentlig er udsigt til mere normale tilstande - også for landets musikere - håber han, at Online Jam Band kan holde sammen i en eller anden form. Også uden for skærmene - og gerne ansigt til ansigt med et publikum.

- Vi havde faktisk planlagt en koncert på Walthers Musikcafé i Skanderborg, men den blev aflyst. Lige nu har vi ikke noget i støbeskeen, men det ligger da lige til højrebenet, at de numre, vi har skrevet, skal ud at have et liv på scenerne, siger Jørgen Nicolaisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce