Annonce
Danmark

Ramt af ekstremt sjælden flåt-sygdom: Frygtet virus satte Pernille ud af spillet i et halvt år

Et år har det taget for Pernille Pedersen at komme sig helt over infektionen med TBE-virus. Og hun slipper sandsynligvis for varige mén. Foto: Bent Warncke
En hyggelig tur i Pipstornskoven ved Faaborg fik i efteråret 2018 alvorlige følger for 40-årige Pernille Pedersen fra Faaborg. En flåt smittede hende med den frygtede men sjældne TBE-virus, og hun fik hjernehindebetændelse.
Annonce

Faaborg: Det startede bare som en influenza i en uges tid i oktober 2018. 40-årige Pernille Pedersen blev ramt, som så mange andre danskere bliver det hvert eneste år, og i første omgang tænkte hun ikke videre over det.

- Det kom lidt bag på mig, for jeg har ikke været syg siden 9. klasse, så det var meget nyt for mig at være syg på den måde, fortæller Pernille Pedersen til Fyens Stiftstidende.

Men den statistik blev der så lavet godt og grundigt om på i den følgende tid.

Efter hun havde følt sig nogenlunde rask i et par uger efter influenzaen, begyndte nemlig et sygdomsforløb, hun nok aldrig kommer til at glemme.

- Det startede med, at jeg fik en knaldende hovedpine, som jeg aldrig har prøvet det før. Og så var jeg bare pludselig så træt så træt, fortæller hun.

Pernille Pedersen blev indlagt et par gange, og relativt hurtigt fik lægerne pejlet sig ind på, hvad hun fejlede. Hun havde fået en hjernehindebetændelse - også kaldet meningitis - som lægerne behandlingsmæssigt ikke kan gøre ret meget ved.

- Det gav sådan nogle jag i hovedet, hvor jeg nærmest lå og skreg på at få noget, der kunne lindre, så jeg kunne falde i søvn igen, fortæller hun.

Men der var intet, der kunne lindre - kun tålmodig venten på at det gik over igen.

Første TBE-tilfælde på Fyn

Pernille Pedersen fik den tvivlsomme ære at blive det første registrerede tilfælde af flåtoverført TBE-virus på Fyn.

Der bliver årligt registreret 2-4 tilfælde af TBE på Bornholm. I blodprøver fra bornholmske skovarbejdere har man påvist antistoffer mod TBE-virus hos 20 procent. Disse skovarbejdere er altså på et tidspunkt blevet smittet, men mange af dem har ingen erindring om at have været syge.

TBE er også påvist i flåter i Nordsjælland, i skoven Tokkekøb Hegn, i 2009 og 2011. Samme sted blev der konstateret to tilfælde af TBE i hhv. 2009 og 2008, og i 2019 var der et tilfælde nær Vinderød skov i Halsnæs.

Cirka hver fjerde af TBE-smittede får klinisk sygdom ("sommerinfluenza"), og cirka hver fjerde af dem udvikler sig til hjernebetændelse.

Omkring 30 procent af indlagte TBE-patienter kan få årelange følgevirkninger såsom lammelser af arm, neuropsykiatriske forandringer eller indlæringsvanskeligheder.

Annonce

I seng med hønsene

Med stor hjælp fra sin mor, klarede Pernille Pedersen sig igennem de følgende måneder, hvor hun tilbragte en stor del af tiden på langs i sengen. Frem til nytår for et år siden var hun arbejdsmæssigt stort set sat ud af spillet. Pernille Pedersen arbejder som freelancejournalist og med nød og næppe klarede hun at levere de aftalte artikler til Det Rigtige Faaborgs månedsmagasin.

Hen over årsskiftet 2018/19 fik hun det gradvist bedre - smerterne aftog, men den ellers så aktive Pernille var stadigvæk helt urimeligt træt.

- Som regel gik jeg i seng, lige efter at børnene (der var 3 og 10 år, red.) var puttede. Nogle dage måtte jeg supplere med en middagslur for at klare mig igennem dagen, fortæller hun.

Først i marts 2019 fik hun endelig svaret på, hvad det var, hun var blevet ramt af. Hendes blodprøve havde været omkring et laboratorium i Wien, og meldingen herfra var, at det var den frygtede TBE-virus, der havde inficeret hendes blod. TBE-virus overføres typisk af flåter og kan i sjældne tilfælde også optræde i forbindelse med indtag af mælkeprodukter, der ikke er pasteuriserede.

- Og jeg havde jo været i Pipstornskoven i efteråret 2018 - men jeg havde ingen flåter med hjem, så vidt jeg ved. Faktisk har jeg aldrig set en flåt, fortæller hun.

Men der var altså en flåt, der havde set hende, og den var bærer af den frygtede TBE-virus, som kan give hjernehindebetændelse med store komplikationer.

Var det ikke skræmmende at gå et halvt år uden at vide, hvad du fejlede?

- Altså jeg vidste jo, at det var hjernehindebetændelse, men da jeg lå der og havde ondt, havde jeg slet ikke tid til at bekymre mig om, hvad det kunne være. Der var ikke kapacitet til at tænke nogle katastrofetanker, fortæller hun.

Annonce

Lægerne har styr på det

Alt i alt har det taget næsten et år at komme helt ovenpå igen. Det er faktisk først i de seneste par måneder, at hun har følt sig fuldstændig rask igen, og hun er tilsyneladende sluppet uden varige mén.

Der findes en vaccine imod TBE-virus, og i vores nabolande Sverige og Tyskland, hvor TBE-bærende flåter er langt mere udbredte, bliver mange vaccineret.

Men vi kommer ikke til at se Pernille Pedersen på barrikaderne for at få TBE-vaccinen med i børnevaccinationsprogrammet herhjemme.

- Nej, jeg er ikke sådan en, der ser katastrofer alle vegne. Risikoen for at få den i Danmark er stadig så forsvindende lille. Men hvis myndighederne på et tidspunkt kommer med nogle anbefalinger, følger jeg helt sikkert dem, siger hun.

Får oplevelsen dig til at overveje, hvordan dine børn skal klædes på, når I skal i skoven?

- Nej, og vi har også været i Pipstornskoven og gå tur, efter det her skete - faktisk vil jeg gerne mane til lidt besindighed. Måske er det min sundhedsfaglige baggrund (fysioterapeut, red.), der gør, at jeg nok er temmelig rationel omkring det her. For mig personligt og til dels også for mine børn har det været voldsomt, men det sker jo så sjældent, siger hun.

Tilbage står, at det har været en betryggende oplevelse at møde det danske sundhedssystem, fortæller hun.

- Jeg har mødt et behandlersystem, der virkelig har styr på det, og som gør deres yderste for at kortlægge det her, fastslår Pernille Pedersen.

Blå bog

Pernille Pedersen (40) er udannet fysioterapeut og journalist.

Hun arbejder som lægesekretær 6-8 timer om ugen hos lægerne i Holkegade.

10 timer om ugen er hun projektmedarbejder i Huset på Færgevej.

Derudover er hun freelancejournalist hos Det Rigtige Faaborg.

Hun har børnene Sabine på næsten 12 år og August på 4 år og er kæreste med Augusts far Lars.

I sig selv er den lille blodsuger ikke farlig, men skovflåten kan overføre Borrelia-bakterien eller hjernebetændelsen TBE til mennesker.
Pernille tager ingen særlige forholdsregler overfor flåter, hvis hun skal på skovtur i dag. Risikoen for en infektion er stadig så lille i Danmark, siger hun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce