Annonce
Horsens

Rødt valgforbund på plads: To gengangere og et comeback

Lisbeth Torfing (EL), Peter Sørensen (S) og Paw Amdisen (SF) er gået sammen i valgforbund forud for kommunalvalget 16. november. Fotos: Morten Pape
Tre partier danner rødt valgforbund i Horsens med kernevelfærd og grøn omstilling i fokus.

Horsens: Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet præsenterede fredag partiernes fælles valgforbund forud for kommunalvalget 16. november.

Midt i skovrejsningsområdet ved Bygholm havde de tre partier sat pressen stævne for blandt andet at snakke værdipolitik og grøn omstilling.

- Vi deler fælles værdipolitiske holdninger. De tunge velfærdsområder samt klima og bæredygtighed. Også til daglig har vi fokus på værdipolitikken og har et fremragende samarbejde baseret på tillid, lød det fredag morgen fra borgmester Peter Sørensen (S).

Annonce

Sammen med Enhedslistens Lisbeth Torfing og SF’s Paw Amdisen skal han forsøge at optimere partiernes fælles stemmer, så der ikke går nogen til spilde på valgnatten.

Som noget nyt i forhold til seneste kommunalvalg er Enhedslistens Lisbeth Torfing med igen sammen med S og SF. I 2017 dannede hun ellers valgforbund med Alternativet, men den strategi har ændret sig.

- Man forholder sig til den situation, man konkret står i fra valg til valg. Vi ved ikke engang, om Alternativet stiller op, men vi vil da fortsat spørge, om de ikke vil være med i det her forbund, lød det.

Velfærd først

Det er dog langt fra første gang i Horsens' historie, at Enhedslisten går sammen med S og SF, og selvom partierne ikke er enige om alt, påpeger Torfing:

- Vi er enige om velfærden. Og ud af et budget i kommunen på 5,5 milliarder kroner, tegner de tre store velfærdsområder sig for 4,5 milliarder. Og dér er vi enige. Der er ting, især på byudvikling, hvor vi ikke er enige, men man kan jo altid stemme frit fra sag til sag. For mig er det vigtigt at forsøge at trække i den mest mulige rød/grønne retning, og det gør jeg bedst ved at indgå i valgforbund, siger hun.

Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet præsenterede fredag deres valgforbund til kommunalvalget. Foto: Morten Pape

Også SF’s Paw Amdisen var godt tilfreds med valgforbundet. Han hæftede sig som de to andre ved, at netop velfærden og klimaet er områder, hvor partierne kan blive enige - også i fremtiden.

- Det er vigtigt at være i forbund med nogle, man deler værdier med. Vi har en fælles forhistorie og gode resultater via samarbejde. Det handler om drikkevand, biodiversitet og den grønne omstilling efter valget, og så er det vigtigt med et stærkt samarbejde, sagde han.

At partierne vil naturen, nævnte de alle tre. Og hvor borgmesteren talte både om vild natur og natur til brug for borgerne, var især Paw Amdisen fokuseret på grundvandet og uberørte områder.

- Vi skal have andre projekter  op at stå med rekreativ natur, og områder, hvor vi lader naturen råde, sagde han.

Annonce

Plads til flere partier

Et såkaldt teknisk valgforbund, som de tre partier har indgået, er oftest mest lukrativt for de store partier. Så kan det overhovedet betale sig for SF og Enhedslisten, der hver sidder på kun ét mandat i byrådet, at gå med Socialdemokraterne, der i dag sidder på 14 ud af 27 stole i byrådssalen? Spørger man Paw Amdisen, er regnestykket ikke så enkelt endda.

- Vi ved jo først på valgnatten, hvordan stemmerne fordeler sig, men for os er det vigtigt at skabe gode alliancer, som kan sikre os indflydelse efter et valg. Jeg tror ikke, det er en ulempe at være i valgforbund, lyder det fra SF'eren.

Og selvom valgforbundet nu er stiftet, er det ikke en lukket klub.

- Hvis der er andre partier, som har lyst til at være med, så tager vi en åben drøftelse om det, lød det fra Peter Sørensen.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

Annonce