Annonce
Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens Teaterfestival plejer at samle publikum i tusindvis og er en landets største spillere, når det gælder børne- og ungeteater. I år blev festivalen, der ellers var corona-sikkert tilrettelagt, aflyst med to dages varsel, og det er problematisk, mener festivalens eget dramaturgiat. Arkivfoto: Søren Gylling
Dramaturgiatet for Horsens Teaterfestival efterlyser rød tråd, når kulturen corona-aflyses. Man kan trygt gå i teatret, mener medlemmerne.
Annonce

Horsens: Aflysningen af Horsens Teaterfestival, der skulle have fundet sted i weekenden, møder nu også kritik fra festivalens egne rækker.

Her efterlyser dramaturgiatet, der består af en stribe fremtrædende scenekunst-folk, nu en rød tråd i retningslinjerne for, hvornår en arrangør kan droppe et arrangement i covid-19’s navn.

Efterlysningen kommer efter Horsens Kommune i sidste time selv trak stikket ud på den store årlige begivenhed, der lokker masser af teaterfolk og publikummer til byen.

Aflysningen skete, kun to dage før festivalen skulle være åbnet i fredags. Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) var det et nødvendigt skridt at tage ud fra et forsigtighedsprincip om, at man ikke vil risikere øget smittespredning i en tid, hvor covid-19-tallet stiger nationalt.

Samtidig havde politiet bedt kommunen om at genoverveje sin beslutning om at gennemføre, har han forklaret og samtidig bedyret, at også han er ærgerlig over situationen.

Annonce

- Gå trygt i teatret

Det er imidlertid problematisk, at kommunen selv tager beslutningen uden at være det påbudt af sundhedsmyndigheder eller politi, mener dramaturgiatet, der består af Gitta Malling, Kenneth Gall, Trine Wisbech, Gunilla Lind og Daniel Bevesensee.


- Vi har regler for, hvordan folk må ankomme, hvordan de kommer ind i salen, hvordan de må sidde, hvad de må gøre, og hvordan de kommer ud og hjem.

Horsens Teaterfestivals dramaturgiat


- Man kan trygt gå i teatret, skriver de i en pressemeddelelse.

- Det skaber forvirring, når andre går ind og tolker på reglerne. Når skoler og institutioner skal tage ansvar for, at deres børn kommer trygt i teatret, og vælger at aflyse, fordi de er bange for, at de ikke gør det rigtige. Når kommuner og arrangører bliver usikre og laver deres egen tolkning af retningslinjerne. Reglerne mudrer, og der bliver meldt mange nye forsigtighedsprincipper ud, i takt med at smittetallene stiger, lyder det fra teaterfolkene.

Annonce

Utroligt frustrerede

- Derfor ønsker vi klare retningslinjer for kommuner og institutioner, når de skal deltage i kulturelle arrangementer, så det ikke udmønter sig i aflysninger, lyder det fra medlemmerne, som ikke skjuler deres ærgrelse over, at Horsens Teaterfestival 2020 blev corona-aflivet.

- Som dramaturgiat for Horsens Teaterfestival er vi utroligt frustrerede over den beslutning, som Horsens Kommune har følt sig nødsaget til at tage om at aflyse festivalen, to dage før den skulle starte.

- Beslutningen er en af mange aflysninger, der regner ned over det danske scenekunst- og kulturliv som følge af corona-krisen. Vi frygter, at aflysningen kan skabe præcedens for lignende arrangementer fremover, for vi er langt fra ovre denne pandemi, og vi ønsker, at der kommer klarere retningslinjer på dette område, skriver de.

Annonce

Teatre lever op til reglerne

Medlemmerne pointerer, at frustrationen ikke mindst er opstået, fordi teatrene oplever, at de tager ansvar for at hindre smittespredningen. Sundhedsmyndighedernes og Kulturministeriets retningslinjer overholdes, lyder det.

- Vi har regler for, hvordan folk må ankomme, hvordan de kommer ind i salen, hvordan de må sidde, hvad de må gøre, og hvordan de kommer ud og hjem.

- Vi gør alt for at holde vores teatre åbne, selvom vores indtægter kommer til at blive væsentlig mindre i denne og måske næste sæson. Kun på den måde kan vi sikre, at kulturlivet stadig kan bestå under omstændigheder, der højst sandsynlig forbliver usikre et stykke tid endnu, skriver dramaturgiatet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Hedensted For abonnenter

Polakker fik 45 kroner i timen: Byggefirma erklæret konkurs efter strid om underbetaling

Annonce