Annonce
Østjylland

Rådmand forsvarer røgfrit strøg: Det er en opfordring, ikke et forbud

Røgfrit strøg? Den slags forslag skaber debat. Foto: Axel Schütt
Der bliver ingen sanktion over for rygere, der tænder en smøg på strøget.

AARHUS: En afstemning på stiften.dk tidligere på ugen om, hvorvidt det er en god idé at gøre strøget i Aarhus røgfrit, viste næsten dødt løb mellem ja- og nej-siden. Mandag middag havde lidt færre end 3.300 afgivet deres stemme - 51 procent sagde nej til et røgfrit strøg, mens 49 procent mener, at det er en god idé.

En hurtig gennemgang af kommentarerne til artiklen på Facebook viser imidlertid en stor overvægt i kritikerne af ideen om et røgfrit Aarhus-strøg. Der bliver vrisset, hånet og raset i kommentarsporet.

"Selvfølgelig skal strøget da ikke være røgfrit. Sikke dog en vanvittig forbuds-idé. Nu må i sgu holde, det er vel snart forbudt at leve. Jeg er altså ikke-ryger, bare for en ordens skyld. Stop nu med alle de politiske korrekte og frelste holdninger," skriver Ejnar Salomonsen, mens Anders Mosegaard Rasmussen forklarer, at den slags formynderi preller af på ham: "Når jeg går på Strøget, så ryger jeg sgu uanfægtet af hvilke formynderiske regler, de kan blive enige om inde i 'børnehaven Aarhus byråd'."

Jette Skive tror ikke, at et røgfrit strøg koster butikker livet. - Der lød også et ramaskrig, dengang vi begyndte at tale om rygeforbud på restauranterne. Flere forudså, at det ville koste masser af restauranter livet, påpeger hun. Foto: Axel Schütt

Kun en opfordring

Forslaget om at gøre strøget røgfrit kommer fra rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF). Det er ikke et egentligt forbud, men ment som en kampagne i en forsøgsperiode. Netop fordi der udelukkende er tale om en kampagne, har forslaget opbakning fra formand for Gadeforeningen Strøget Århus Claus Broberg.

- Og vil vil gerne være med i den kampagne, hvem kan være imod, at færre ryger? Jeg må dog understege, at det er en opfordring - og kun en opfordring - til at rygerne lader være med at ryge på strøget. Vi vil ikke være med til et forbud, forklarer Claus Broberg til Århus Stiftstidende.

Både han og Jette Skive var på forhånd godt klar over, at den slags forslag er ømtålelige. Selv om ingen af dem har nærstuderet facebookkommentarerne, gør de da indtryk på dem, forklarer de.

Rådmanden gør opmærksom på, at der hvert år dør 14.000 i Danmark som følge af rygning, og at undersøgelser viser, at et stigende antal unge ryger. Det skal stoppes.

- Vi kan ikke være bekendt ikke at gøre noget, forklarer Jette Skive.

Hun er "hammerstolt" over, at strøgforeningen frivilligt er gået med til kampagnen.

- Det er en vigtig kampagne med et vigtigt budskab, men vi vil ikke trække noget ned over hovedet på nogen.

Annonce

"Sympatisk træk"

Claus Bech, der er direktør for Aarhus City Forening, kalder forslaget, der skal mindske rygning på strøget, for et "sympatisk træk".

- Jeg tror dog, det er vigtigt, at det ikke bliver et egentligt forbud, men en henstilling.

Han frygter dog, at kampagnen blot flytter problemerne hen i begge ender af strøget og at rygerne og cigaretskodderne i stedet klumper sig sammen på Store Torv.

- Det er et sympatisk træk, men jeg tror mere på en langsigtet holdningsbearbejdelse, siger han.

Strøgchef Claus Broberg understreger, at han kun går med til forsøget med at gøre strøget i Aarhus røgfrit, så længe det er en kampagne og ikke et decideret forbud. Foto: Axel Schütt
Annonce

Angreb fra forgænger

Flere facebookdebatører forudser, at strøget vil blive ramt af butikslukninger, hvis rygerne ikke kan få lov til at tage en smøg. "Så kan de da lukke butikkerne på stribe! Folk handler deres varer på nettet, mens de sidder hjemme i haven og ryger, samt får en kølig eller en latte!" skriver Mass Nørring .

En holdning som den tidligere formand for Gadeforeningen Strøget Århus Lars Svendsen også giver udtryk for i noget, der også kan opfattes som et angreb på sin afløser: "I min tid som formand for Strøgforeningen ville dette forslag ALDRIG have fået sin gang på jord. For det første er jeg inderligt imod den evindelige utidige indblanden i folks personlige frihed - og for det andet har Strøgets fysiske butikker næppe brug for flere forordninger, som OGSÅ kan få kunderne til at fravælge en strøgtur og i stedet købe deres varer på nettet," skriver han.

Claus Broberg mener dog, at hans forgænger skal slå koldt vand i blodet:

- Der er ingen sanktion over for de, der alligevel tænder en smøg. Det er en kampagne - ikke et forbud. Det bør ikke kunne jage nogen ryger væk fra strøgets butikker, understreger han.

En holdning som han har fuld opbakning til fra Jette Skive.

- Der lød også et ramaskrig, dengang vi begyndte at tale om rygeforbud på restauranterne. Flere forudså, at det ville koste masser af restauranter livet, siger hun og påpeger, at danskerne aldrig har spist så meget ude som nu.

Annonce

Nordens reneste by

Rådmanden giver heller ikke noget for de kommentarer, der påpeger, at hvis det bliver forbudt at ryge en smøg bør det næste skridt være et forbud mod at spise kager og andre usunde sager.

- Der er jo ingen, der bliver syge og dør, fordi andre spiser usundt. Det er jo at sammenligne æbler med pærer, påpeger hun.

Både rådmand og strøgformand håber på, at kampagnen desuden kommer til at betyde, at mængden af cigaretskodder, der bliver smidt på Strøget, bliver mindre og på den måde hjælpe Aarhus i retning af at blive Nordens reneste by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce