Annonce
Østjylland

Rådmand blander sig: Vil have et helt røgfrit Aarhus Universitet - også udendørs

En af årets store begivenheder i Universitetsparken er kapsejladsen, hvor der både ryger folk i vandet og en del våde varer indenbords. Men her bliver også røget tobak, hvilket det kan være slut med, hvis rådmanden får inspireret universitetet til at gøre området røgfrit. Foto: Kim Haugaard
Sundhedsrådmand Jette Skive har inviteret sig selv til et møde med Aarhus Universitets rektor for at drøfte, hvordan rygeforbud kan udbredes til at gælde alle udendørs områder omkring universitetet.

AARHUS: Skal en rådmand blande sig i, om studerende ved Aarhus Universitet skal ryge eller ej, når de møder op på universitetet?

Ja, bestemt, mener sundhedsrådmand Jette Skive (DF).

Hun har sammen med sundhedsdirektør Hosea Dutschke sendt et brev, der handler om et muligt rygeforbud på Aarhus Universitet, til universitetets rektor, Brian Bech Nielsen.

- Vi vil gerne mødes med dig til en drøftelse af, hvordan vi i fællesskab kan sikre gode rammer for et røgfrit studiemiljø og derigennem få nedbragt antallet af unge rygere, skriver rådmanden og sundhedsdirektøren blandt andet i den usædvanlige henvendelse.

På Aarhus Universitet gælder i dag et totalt indendørs rygeforbud på hele universitetets område. Rygeforbuddet omfatter også e-cigaretter.

Det indendørs rygeforbud, som omfatter både ansatte, studerende og besøgende, gælder også ved særlige lejligheder som receptioner, fredagsbarer, fester eller lignende, der foregår i universitetets lokaler.

Det er dog stadig tilladt at ryge udendørs i overensstemmelse med lokalt fastsatte retningslinjer. Og det er den politik, som Jette Skive og Hosea Dutschke gerne vil tale med rektoren om.

Annonce
- Det er vigtigt, at vi studerende får en debat om det her, inden der eventuelt vedtages nye rygeregler, mener formanden for Studenterrådet ved Aarhus Universitet, Krestina Vendelbo Christensen. Foto: Mette Marie Heinfelt

Hvad siger de studerende?

I brevet til rektoren, som avisen har søgt aktindsigt i, fremgår det, at de to ønsker universitetet, som i dag har cirka 40.000 studerende, fuldstændig røgfrit.

- Der er flere måder, hvorpå I som universitet kan tage store skridt mod røgfri miljøer, skriver de to til Brian Bech Nielsen. Brevet fortsætter:

- Erfaringen om effektive strukturelle tiltag viser, at særligt et rygeforbud medvirker til et kraftigt fald i antallet af unge, som begynder at ryge.

Hvad siger de studerende til den melding?

Ifølge formanden for studenterorganisationen Studenterrådet ved Aarhus Universitet, Krestina Vendelbo Christensen, er det afgørende, at nye rygeregler ikke uden videre trækkes ned over hovedet på de studerende.

- Det er af stor vigtighed, at det her kommer til diskussion blandt de studerende, inden der eventuelt laves en ny rygepolitik, siger hun.

Rektor vil lytte

Både sundhedsrådmanden og sundhedsdirektøren føler, at de har alle gode grunde til at blande sig i universitetets rygepolitik. De anfører to argumenter for at få universitets rektor i tale:

- Andelen af unge mennesker, der ryger, er større end for nogle år siden.

- Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at næsten 30 procent af de 16-24 årige ryger dagligt eller ved lejlighed.

Rektor Brian Bech Nielsen regner med at holde møde med rådmand Jette Skive først i det nye år.

- I første omgang vil jeg lytte til rådmanden for at få mere at vide om, hvad hun har på hjerte. Så må vi se, hvad der derefter skal ske, siger Brian Bech Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

Annonce