Annonce
Horsens

Pyha, lyder det fra Fængslet - skal ikke betale penge tilbage til feriefond

FOTO: MORTEN PAPE

Mere end 30 museer er kommet i klemme i et spil om 900 mio. kr. Fængselsmuseet slipper, fordi støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond blev givet som tilskud.

Annonce

Horsens: Mens panikken breder sig på flere danske museer, åndes der lettet op på Fængslet i Horsens. For Fængselsmuseet skal ikke betale de knap 11 mio. kr., museet i 2012 fik fra Arbejdsmarkedets Feriefond, tilbage.

Berlingske Tidende kunne lørdag fortælle, at fonden har bedt mere end 30 museer og oplevelses-institutioner tilbagebetale sammenlagt 900 mio. kr. Penge, der formelt blev givet som lån, men som modtagerne flere gange er blevet forsikret om, reelt var donationer.

- Heldigvis fik vi støtten fra Arbejdsmarkedets Feriefond som et rent tilskud, så vi kommer ikke i klemme, siger Henning Nørbæk, formand for Fonden Fængslets bestyrelse, der står som modtager af pengene.

Feriefond-sagen er et pragteksempel på, hvor vigtigt det er, at politikerne fremover tvinges til at overveje, hvilke konsekvenser den slags embedsmands-forslag har for balancen i Danmark.

Kim Ruberg
Annonce

Chokeret borgmester

Henning Nørbæk og bestyrelsen hørte første gang om sagen for en måneds tid siden. Bekymringerne kunne dog lægges til side, da papirerne om støtten var fundet frem og læst igennem.

Det samme kan ikke siges på bl.a. Vadehavscentret og Ribe Vikingecenter i Esbjerg Kommune, der skal betale henholdsvis otte mio. kr. og 10,6 mio. kr. tilbage til Feriefonden. Her blev borgmester Johnny Søtrup (V) chokeret, da han blev oplyst om kravet.- Feriefondens donationer er altid blevet opfattet som værende på linje med donationer fra nogle af de andre store, nationale fonde som eksempelvis Real Dania og A.P. Møller-fonden. Derfor er der heller ikke i institutionernes driftsbudgetter taget højde for en tilbagebetaling. Det vil være en komplet umulig opgave at skulle honorere, siger borgmesteren.Han appellerer nu til VLAK-regeringen om hurtigst muligt at gå ind i sagen - en appel, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), hvis ministerium Arbejdsmarkedets Feriefond er knyttet til, har hørt.

Annonce

Folketingsflertal stod bag

Tilbage i 2014 besluttede et flertal i Folketinget, bestående af S, R, V, K og SF, at inddrage en stor del af Feriefondens midler. Samtidig blev fonden pålagt at inddrive de mange udestående millioner.

Danmark på Vippen, som arbejde for et mere afbalanceret Danmark, har også kigget på sagen og konstaterer, at tre fjerdedele af museerne ligger i land- og yderkommunerne.

Næstformand Kim Ruberg, som bor i Underup, fremhæver da også museernes store betydning for et Danmark i balance.- Det er jo ingen hemmelighed, at langt de fleste direkte statslige kulturmidler tilfalder hovedstaden. Netop derfor er det helt afgørende, at politikerne finder en løsning på den her sag, så de mange gode museer ude i landet, som i forvejen må kæmpe hårdt for at få del i støttemidler, kan fortsætte deres gode og vigtige arbejde, siger Kim Ruberg og fortsætter:- Feriefondsagen er et pragteksempel på, hvor vigtigt det er, at politikerne fremover tvinges til at overveje, hvilke konsekvenser den slags embedsmandsforslag har for balancen i Danmark. Politikerne skal ikke blot blindt sige ja til ethvert forslag om flere penge i kassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Mandagens coronatal: Rekordmange bliver testet i Horsens Kommune i disse dage

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce