Annonce
Østjylland

Punkpoeten giver Aarhus endnu en 'sidste chance'

People have the power! Foto: © Dylan Martinez/Reuters/Scanpix
Patti Smith forudsagde før koncerten på Djursland i 2017, at det kunne være sidste gang, hun var på de kanter. Fredag giver hun koncert i parken ved Musikhuset.
Annonce

AARHUS: Det er en af rockens helt store kapaciteter, der kommer forbi Aarhus, når amerikanske Patti Smith og hendes band fredag aften giver koncert i parken foran Musikhuset.

Patti Smith er ofte blevet kaldt 'Dronningen af Punkrock'. Betegnelsen 'punk' skyldes nok mere hendes tekster og ligefremme attitude end selv musikken, for der er hverken udsigt til larmende guitarer, buldrende bas eller hæsblæsende trommespil ved Musikhuset. 'Dronningen af Punk' er mere kendt for sine poetiske tekster, melodier og ind i mellem mere meditative og næsten svævende numre.

Patti Smiths karriere begyndte i New York i første halvdel af 1970'erne, hvor hun hele tiden balancerede et sted på grænsen mellem poesien og musikken.

I begyndelsen var det mere poesi end musik og Patti Smith har nok altid set sig selv mere som poet og forfatter end som musiker, fortalte hun i et interview i The Telegraph i 2015.

- Jeg er ikke musiker. Folks syn på mig er tit helt forkert. I 1978 og 1979 - lige inden jeg forlod det offentlige liv, oplevede jeg i Europa to år af hvad det vil sige at være rockstjerne. Min sidste koncert var foran 80.000 tilskuere i Firenze. Jeg ved, hvordan det føles at være rockstjerne - at køre i limousine, piger der skriger, når de ser dig, og piger der forsøger at klippe mit hår af for at få en del af mig. Men jeg går ikke rundt og ser mig selv som rockstjerne, og helt sikkert ikke som musiker. Jeg kan egentlig ikke spille - kun primitivt. Jeg synger, men næsten alle andre synger. Jeg er performer, men når jeg ikke optræder, er jeg en mor, jeg har en kat, jeg er en slags enspænder. Jeg skriver hver dag. Jeg ser mig selv mere som forfatter, lød beskrivelsen fra Patti Smith selv.

Patti Smith i Musikhuset

Det er aldrig til at forudsige, hvilke numre Patti Smith og hendes band spiller. I modsætning til de fleste andre bands, der på en turné stort spiller den samme samling sange hver aften, er der ofte udskiftninger og overraskelser når den 72-årige amerikaner indtager scenen. Derfor er det også udelukkende et kvalificeret gæt med mange forbehold, som vi her byder på. Men sådan så setlisten ud, da Patti Smith gav koncert i Oslo 16. juni:

 • Wing
 • Are You Experienced? (The Jimi Hendrix Experience cover)
 • My Blakean Year
 • Ghost Dance
 • Beds Are Burning (Midnight Oil cover)
 • Dancing Barefoot
 • Beneath the Southern Cross
 • I'm Free (The Rolling Stones cover)
 • Walk on the Wild Side (Lou Reed cover)
 • Indian Rubies
 • Tarkovsky (The Second Stop Is Jupiter)
 • After the Gold Rush (Neil Young cover)
 • Pissing in a River
 • Because the Night
 • Gloria
 • People Have the Power
Annonce

Debutalbum skrællede igennem

Musiker eller ej. Stille og roligt tippede karrieren over til fordel for rockmusikken og med debutalbummet 'Horses' fra 1975 - der voksede ud af New Yorks smeltedigel af tidlig punkrock - tog den musikalske karriere fart.

Albummet er fra en tid, hvor store dele af rockmusikken i manges øjne var blevet for pæn, og hvor musikere ofte havde mere travlt med at vise, hvor dygtige de var. 'Horses' er på ingen måde poleret og pæn - tværtimod. Den er rå, produktionen er uspoleret og teksterne er poetiske, men samtidig direkte og uden omsvøb.

Året efter udkom næste album 'Radio Ethiopia'. Den efterfølgende turné bragte Patti Smith og hendes band til Aarhus første gang, hvor Stakladen i oktober måned lagde scene til gruppens rockshow. Traditionen tro - fristes man næsten til at skrive - var det ikke noget, som imponerede Århus Stiftstidendes anmelder.

- Hendes sceneshow er primitivt, vulgært, kødets lyst - men hvor blev orgasmen af, spurgte anmelderen dagen efter i avisen.

Han mente dog, at Patti Smith var en spændende sangerinde.

- Men hendes backinggruppes kunnen kan ikke give nogen lokal amatørgruppe mindreværdskomplekser, skrev han og forudså at Patti Smith og bandet kunne få svært ved at holde skansen fremover.

Annonce

Senere blev de vist meget gode

Nå, det er som bekendt svært at spå - især om fremtiden - og at fremtiden viste, at Patti Smith i 2019 ville stå på en århusiansk scene, kunne ingen jo vide dengang. Sidst hun var i Østjylland havde hun ovenikøbet både guitarist Lenny Kaye og trommeslager Jay Dee Daugherty, der begge var en del af den omtalte backinggruppe i Stakladen i 1976, med.

Skulle der være enkelte lokale amatørmusikere fra dengang, der siden hen har givet koncerter for 80.000 tilskuere, hører vi her på avisen da gerne fra dem - men nok om Staklade-koncerten.

Patti Smith har aldrig været som folk i rock'n'roll er flest og efter yderligere to album - 'Easter' fra 1978, som indeholder det nummer, som alle kender, men som samtidig er det nummer, der mindst kendetegnende for hendes musik, nemlig 'Because the Night', og 'Wave' fra 1979 trak hun sig tilbage.

Hun giftede sig og fik børn med Fred "Sonic" Smith fra de legendariske Detroit-rockere MC5.

Som lyn fra en klar himmel udkom der pludseligt et album 'Dream of Life' i 1988, hvor efter der blev stille igen.

Praktisk info

 • Pladsen åbner: 18:00
 • Opvarmning: 19:30
 • Amfiscenen ligger mellem Musikhuset og Aros. Der er indgang til koncertpladsen fra Musikhusparken.
Annonce

Dødsfald genstartede karrieren

I 1994 døde først hendes mand Fred "Sonic" Smith og senere hendes bror Todd.

Patti Smith valgte herefter at genoptage den musikalske karriere og udsendte i 1996 albummet 'Gone Again', der var tilegnet hendes afdøde mand.

Siden er det blevet til fem album, men også en lang række sideprojekter, der mere har haft karakter af poesi møder musik - nøjagtig som da karrieren begyndte før debutalbummet 'Horses'.

Forud for Patti Smiths koncert på Sostrup Slot på Djursland i august 2017 forudsagde hun at musikken ville spille en mindre fremtrædende rolle fremover.

- Lige siden min barndom har jeg drømt om at skrive bøger. Musikken opstod nærmest ved en tilfældighed. Når jeg slutter min turné om få dage, kaster jeg mig over bøgerne igen. Jeg har flere bøger, jeg skal have skrevet. Der kan gå lang tid, før jeg står på en scene igen. Især uden for USA. Så hvis danskerne vil høre mig live, er det en god idé at komme nu. Jeg siger ikke, at jeg aldrig kommer til at optræde igen, men konstaterer blot, at der sagtens kan gå flere år, før det sker, lød det fra hende her i Århus Stiftstidende dengang.

Alligevel var hun på turné allerede året efter, hvor det blandt andet blev til en koncert på Fyn.

Udover koncerterne i Stakladen og på Sostrup Slot har Patti Smith givet to koncerter på Train.

Fredag gælder det så koncerten i Musikhuset - og selv om den med årene igen står mere på poesi end musik, er det dog musikken, der vil være i første række.

Hotel Hunger aftenens opvarmning.

Århus Stiftstidende oktober 1976
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce