Annonce
Horsens

Puk Elgård på vej med bog om sin opvækst i Elbæk

En rejse til New Mexico satte Puk Elgård i gang med at skrive om sin barndom. Foto: Thomas Howalt Andersen

Udgiver 17. januar erindringsbog om at være erstatningsbarn i en udfordret familie.

Horsens: "Se mor, jeg danser" - sådan bliver titlen på en erindringsbog, tv-værten Pul Elgård udgiver 17. januar.

I bogen fortæller hun om sin opvækst i Elbæk, og hun lægger ikke skjul på, at barndommen var udfordrende. Alligevel kalder hun historien om at komme til verden som erstatningsbarn, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden for en hyldest til livet.

Da Puk Elgårds forældre mistede deres otteårige datter, Pia, var lægernes eneste råd: "Få et andet barn med det samme." Lige efter begravelsen blev Puk undfanget og kom i 1968 til verden som det, hun selv kalder et erstatningsbarn.

Selvom Puk Elgård kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, forstod hun langsomt familiens tab og påtog sig opgaven med at forsøge at holde forældrene på fode. Men sorgen havde slået dybe revner i fundamentet. Opvæksten var præget af forældrenes store forbrug af alkohol og piller og af farens ludomani og morens skrøbelige psyke - og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Annonce
Erindringsbogen udkommer hos forlaget Lindhardt og Ringhof.

Hemmelige ritualer

Puk Elgård har, fortælles det i oplægget til bogen, gennem hele sit liv besluttet at være en mønsterbryder. På en rejse til New Mexico får hun muligheden for at gennemgå nogle ældgamle og hemmelighedsfulde indianerritualer, og under trommedans og fuldmåne kommer minderne krybende frem.

Puk Elgård kom efter 10. klasse på en privat teaterskole i Odense og levede i syv år som skuespiller.Hun debuterede i 1995 som tv-vært i "Børne 1'eren" på DR og har siden medvirket i en stribe programmer, bl.a. "Hokus Krokus", "Flytteklar", "Hjem til hvem", "Se det summer", "Uventet besøg", "Dagens Danmark", "Ha' det godt" og "Aftenshowet".

I dag er Puk Elgård vært på "Go Morgen Danmark" på TV2 og har siden 2012 været redaktør af brevkassen "Kære Puk" i Familie Journalen.

I 2009 skrev hun sin første bog om Ellen Bentzen, som hun mødte i forbindelse med et tv-program. "Ellen - 100 år med lyst til livet" blev en bestseller.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce