Annonce
Danmark

Professor: Argumenter fra brændeovneforkæmpere er noget frygteligt sludder

Torben Sigsgaard, professor ved Institut for folkesundhed ved Aarhus Universitet, har forsket i luftforurening i en årrække. Han vurderer, at brændeovne bør forbydes i områder, hvor der er andre mere miljøvenlige opvarmningskilder tilgængelige. Foto: Greg McQueen Photography/PR foto
Der er intet hold i brændeovnsforkæmpernes argumenterer om uskadelige brændeovne. Det vurderer læge og professor ved Århus Universitet Torben Sigsgaard, der har forsket i forurening fra brændefyring og de sundhedsmæssige konsekvenser.

- Professor Torben Sigsgaard, du har flere gange udtalt, at brændeovne bør forbydes i større byer på grund af deres sundhedsskadelige effekter. Hvilke reaktioner oplever du, når du taler om sundhedsskader fra brændeovne?

- Et argument jeg ofte møder som professor er, at det har vi gjort altid. Det er rigtigt, men vi døde også meget tidligere for mange år siden. Vi har kunnet se røgskader på 5000 år gamle mennesker fra dengang, man boede i huler og opvarmede med åben ild. Vi kan se i den tredje verden, at der også er millioner af dødsfald årligt. Vi ved, det er farligt. Institut for miljøvidenskab har beregnet, at der er 400 dødsfald årligt, som er forårsaget af vores egne brændeovne i Danmark. Der er 550 dødsfald, hvis man også inkluderer andre kilder, der forurener i husholdningen som pillefyr og så videre.

- Efter avisen Danmarks artikler om forurenende brændeovne, har vi fået mails om, at det er "fake news", og at brændeovne slet ikke er skadelige for mennesker. En skriver, at de virkelige eksperter på området er Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne. Har de ret i noget af det?

- Nej, det er noget frygteligt sludder. Man skal huske på, at foreningen er interesserede i at sælge. Vi er sikre på, at partikler er skadelige. Derfor er vi også sikre på, at brændeovnspartikler er skadelige. Partiklerne kommer samme sted hen, og de virker på samme måde. Hvis vi kommer til at ændre på det estimerede antal dødsfald, bliver det sandsynligvis i den modsatte retning. De 400 dødsfald er et konservativt bud på, hvor skadelige brændeovne er.

- Et af argumenterne er, at brændeovnspartikler har en anden størrelse, og at menneskekroppen problemfrit kan skille sig af med partikler fra brændeovne på grund af deres størrelse. Kan der være noget om det?

- Nej. Jeg har holdt en del foredrag om de skadelige sundhedseffekter af brændeovne, og jeg har mødt det argument før. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Men det er helt forkert. Brændeovnspartikler har en meget bred størrelsesfordeling, og selv når nogle partikler ikke transporteres helt op, vil der altid være en del af dem, der bliver hængende i luftvejene i lang tid.

- Et andet argument er, at det er hyggeligt at sidde foran brændeovnen, og for nogle virker det afslappende. Hvordan ser du på det?

- Det er sundhedsskadeligt. Man kan hygge sig på mange måder, det behøver ikke være foran en brændeovn. Åben ild er en forældet teknik til opvarmning, og der er mange bedre måder at gøre det på. Man burde begrænse brugen ved at adfærdsregulere og forbyde brændeovne i byer, hvor der er andre muligheder for mere miljøvenlig opvarmning.

Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce