Annonce
Brædstrup

Prischok: Nu stiger varmeprisen med over 50 procent - her er årsagen

Brædstrup Fjernvarme med Jørgen Korshøj i spidsen har formået at sænke fjernvarmeprisen fire gange siden 2014. Prisnedsættelserne stoppede i 2018, og næste år ser priserne ud til at tage et stort spring opad. Arkivfoto

Statens grundbeløb til fjernvarmeværkerne bortfalder til nytår, og det betyder, at kunderne i Brædstrup Fjernvarme kan vente en kraftig stigning i varmeprisen.

Brædstrup: Efter flere år med faldende fjernvarmepriser i Brædstrup venter der fra nytår lidt af et prischok for byens fjernvarmekunder, da varmeprisen forventes at få en kraftig justering opad.

Årsagen er, at statens grundbeløb til landets 200 fjernvarmeværker ophører fra nytår, og dermed går Brædstrup Fjernvarme glip af et statslig tilskud svarende til cirka syv mio. kroner om året.

- Vi har stadig ikke et fuldt overblik over, hvad grundbeløbets ophør kommer til at betyde for os. Meget af lovgivningen er stadig på vej eller er i høring, og vi kender derfor ikke vores rammevilkår fuldt ud for næste år. Det, vi ved, er, at vi kommer til at mangle de penge, og dem er vi derfor nødt til at indarbejde i vores budget for næste år, siger Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup Fjernvarme.

Stor prisstigning

Formanden forventer, at den manglende indtægt fra grundbeløbet alene kan udløse en stigning i varmeprisen på 4000 kroner om året pr. husstand. Det skal ses i forhold til den nuværende varmepris på gennemsnitlig 7819 kroner for et hus på 130 kvm. Den nøjagtige prisstigning har varmeværket først fuldt overblik over til december, når bestyrelsen skal godkende næste års budget.

- Desværre stiger gasprisen kraftigt i øjeblikket på grund af den uro, der er i verden. Det skal selvfølgelig også medregnes i de kommende forbrugspriser. Vi er stadig bundet af gassen, og det ser ikke ud til, at vi får frit brændselsvalg med det nye energiforlig, siger Jørgen Korshøj.

I forbindelse med energiforliget i sommer blev et samlet Folketing enig om at kompensere for det manglende grundbeløb, og der er derfor sat 540 mio. kroner af i perioden 2019-2023. Som det ser ud nu, får Brædstrup Fjernvarme dog ikke del af de midler, da de kun gives til de hårdest ramte værker.

For kort tid

Formanden for Brædstrup Fjernvarme er generelt skuffet over, at energiforliget giver værkerne så kort tid til at tilpasse sig, hvilket også er årsag til, at varmekunderne nu må til lommerne.

- Det her skulle være afgjort for to-tre år siden, så vi kunne vælge en strategi omkring, hvad vi ville satse på. Det hører jeg også fra andre værker. Vi kan jo f.eks. ikke indfase flis på tre måneder, og vi tør heller ikke investere i en opvarmningsform, hvis det viser sig, at det skal udfases, eller der kommer nye afgifter. Vi er nødt til at have fuldt overblik over, hvad det er for nogle rammer, som vi opererer under, før vi kan handle på det, siger Jørgen Korshøj.

Han forventer, at de nye højere priser kun bliver for en periode, og så vil Brædstrup Fjernvarme arbejde for at få prisen ned igen.

- Vores største ambition og ønske er, at vi skal ned med den fjernvarmepris igen. Vi har i vores formålsparagraf, at vi skal være mellem de billigste værker i Danmark, men vi skal kende den ramme, vi opererer indenfor. Så må der komme en prisstigning, som gælder måske to til fire år. Vi vil agere i markedet og prøve at få vores priser ned igen, lyder det fra varmeformanden.

Brædstrup Fjernvarme havde i 2016 den andenlaveste varmepris pr. MWH i landet.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce