Annonce
Ikast-Brande

Pris på Kildebakke-grunde vil afhænge af arkæologi

Der har levet mennesker i Kildebakke-området i tusinder af år, så på arealet her gemmer der sig en del rester fra fortiden. Foto: Peter Hald
Arkæologiske fund kan være med til at bestemme prisen på nye byggegrunde på Kildebakken

Nr. Snede: Ikast-Brande Kommune sætter nu gang i udstykningen af flere grunde på boligområdet Kildebakken i Nørre Snede, men selv om byrådet mandag aften gav grønt lys, så starter byggemodningen ikke lige straks. Først skal arkæologer fra Museum Midtjylland i gang med en mere omfattende udgravning end de forundersøgelser, der allerede er gennemført.

- Jeg krydser fingre for, at arkæologerne ikke finder noget "alvorligt", for det vil jo både påvirke tidsplanen og prisen på grundene, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

- Et optimistisk bud er, at der vil gå et halvt år, inden vi kan begynde at sælge grundene, og jeg vil regne med en pris på en halv million kroner, måske lidt mere, siger Ib Lauritsen.

Annonce

Det store spørgsmål er så, hvad der dukker op af jorden. Tilbage i 80'erne blev der fundet rester efter jernalder-bebyggelser i området, og museets forundersøgelser har indikeret, at der er rester af nogle jernaldergårde og hulveje på det nye område, oplyser museumsinspektør og arkæolog Vibeke Juul Pedersen fra Museum Midtjylland.

- Udgravningen vil foregå på den måde, at arkæologerne åbner nogle større flader, gennemfotograferer området med droner og udgraver de væsentligste ting, forklarer Vibeke Juul Pedersen.

- Når vi så er færdige, kan området blive frigivet til udstykning. Der vil nok gå halvanden måned med arbejdet, vil jeg tro, siger museumsinspektøren.

Det kan koste op mod 1,3 millioner kroner at udgrave området, men det er en maximumpris, siger Ib Lauritsen.

Omkostningerne til den arkæologiske udgravning vil blive en del af prisen på byggemodningen, så derfor bliver det interessant, hvor meget arkæologerne rent faktisk finder i området.

Fund bliver afgørende

Bliver der fundet mange og betydningsfulde fortidsrester, kan prisen på grundene stige, og i sagsfremstillingen kan man se, at den kommunale grundsalgs-afdeling har vurderet, at "det kan blive vanskeligt at opnå fuld omkostningsdækning på de udstykkede boliggrunde, hvis omkostningerne til arkæologi skal lægges oveni".

"En beslutning om at gennemføre de arkæologiske arbejder kan derfor betyde en lang liggetid og dermed en kapitalbinding for Ikast-Brande Kommune", lyder det videre i sagsfremstillingen.

Den kommende udstykning er i dag en kuperet græsmark mellem de nuværende boligområder Kildebakken og Skovbakken i Nørre Snede. Ib Lauritsen anslår, at området kan rumme mellem 10 og 12 grunde.

Der er en lokalplan for området, men den er fra 80'erne, så der skal laves en ny lokalplan, oplyser borgmesteren.

Kildebakken er i dag delvist bebygget. Kortet her viser med grøn den bebyggede del af Kildebakken. Det blå areal er nu i spil til nye grunde og er netop er blevet forundersøgt arkæologisk. Det røde areal kan måske blive eventuel fremtidig boligudstykning. Det skal så også undersøges arkæologisk. Arealet med rød skravering er forundersøgt og udgravet. Det lille gule areal kan blive solgt som storparcel i udbud. Illustration: Ikast-Brande Kommune

Flere områder i nærheden er også i spil. Der er et større areal længere mod vest, men det betegnes som et perspektivområde og skal ifølge Ib Lauritsen først sættes i gang, når der kommer gang i salget af grundene på det område, som nu skal udgraves arkæologisk.

Et lidt mindre område på 17.000 kvadratmeter med adressen Rørbækvej 11b vil blive sat til salg i udbud. Det vil også kræve en arkæologisk forundersøgelse.

Annonce
Horsens For abonnenter

Langt fra første gang: 35-årig sendte dickpics og truede piger til at sende nøgenbilleder, mens han var i behandlingsdom for tilsvarende kriminalitet

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Horsens

Nyt svar fra ministerium: Bådvraget i fjorden kan få lov at blive liggende

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Brædstrup

Udvidelse af hal, julebelysning og en skovtrold: Budgetforlig kastede lidt af hvert af sig

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Få styr på de vigtigste lokale historier på fem minutter

Horsens

Dement beboer gik hjemmefra og blev fundet død: Alle procedurer er fulgt både før og efter, han forlod plejehjemmet

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

Drømmen om OL lever: Dramatisk kollision i kapsejlads var et stort antiklimaks for Horsens-sejler

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jan Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Horsens

Beboere skal genhuses efter brand i villa

Annonce