Annonce
Hedensted

Pris over 40 mio. kroner: Tagterrasse og åben kantine skal gøre nyt kommune-hus til en del af byen

En ejendom på Jernbanegade i Tørring er i løbet af efteråret blevet købt af Hedensted Kommune, der også har revet bygningen ned, for at gøre plads til det kommende administrationshus. Det har været nødvendigt at understøtte ydermuren på nabobygningen i forbindesle med nedrivningen, da muren mod forventning ikke havde nogen sokkel. Foto: Ingrid Trier

De første skitser til et nyt kommunalt administrationshus i Tørring er klar. Politikere skal nu tage stilling til, om de vil gå videre med projektet, der forventes at koste over 40 mio. kr.

Annonce

Tørring: Et fire etagers bæredygtigt hus med offentlig tilgængelig tagterrasse, en café-lignende kantine og kontorpladser til 85 mennesker. Det er hovedtrækkene i de første skitser til et nyt kommunalt administrationshus, der skal bygges i Tørring.

I forslaget, der skal behandles politisk på mandag, lægges der op til, at byggeriet ikke bare bliver et hus i byen, men at byen også kan blive en del af huset. Ideen er derfor, at der i stueplan skal være en åben kantine og café, som både byens borgere og de kommunale medarbejdere kan benytte sig af. På samme vis lægges der op til, at der indrettes mødelokaler, der også kan benyttes af Tørrings foreninger, bestyrelser mv.

- Når nu vi (Hedensted Kommune red.) sådan kommer og placerer os midt i Tørring, ønsker vi selvfølgelig også, at huset bliver brugt af byen. Ellers bliver det bare en bygning, hvor der kun er liv fra otte til 16, fem dage om ugen. Det, synes vi, ville være en skam, lyder det fra vicekommunaldirektør Johan Stadil Petersen, der har været med i planlægningsfasen og også selv er blandt de medarbejdere, der skal skifte arbejdsplads fra Uldum til Tørring.

Han understreger, at ideerne om café og mødelokaler kommer fra Tørrings borgere, og at kommunen er meget opmærksomme på, at det nye administrationshus ikke bliver en konkurrent til Gudenåcenteret.

Midtbyudvikling i Tørring

Det centrale Tørring er under forandring. Der er lavet en helhedsplan for byen, der bl.a. indeholder en omdannelse af torvet, nedrivning af Tørringhus og byggeri af boliger.

I sommeren 2016 besluttede Hedensted Kommunes Byråd, at de kommunale arbejdspladser i forvaltningen for Fritid og Fællesskab, herunder teknisk forvaltning, skal flyttes fra Uldum til Tørring.

Efter flere andre muligheder har været i spil er det endt med, at den nye administrationsbygning skal ligge for enden af Jernbanegade-karréen - på hjørnet til Østergade. En ejendom på grunden er i efteråret revet ned for at gøre plads til den nye bygning.

Også Tørringhus skal rives ned. I området her vil Domea bygge fire etagehuse med 42 lejligheder.

Der vil blive plads til parkering til boligerne og til kunderne i byens butikker. De kommunale medarbejdere skal parkere andetsteds i byen. Det arbejdes der forsat på at finde en løsning på.

Annonce

Tørring rooftop

Detaljerne i byggeriet er endnu ikke fastlagt, men i forslaget skitseres et 16 meter højt vinkel-hus, der skal bygges på Jernbanegade i Tørring overfor Super Brugsens nye indgang. De fire etager rummer i alt 1500 kvadratmeter, og der skal desuden graves en kælder på ca. 270 kvadratmeter. Øverst oppe anlægges der en offentlig tilgængelig tagterrasse "Tørring Rooftop", hvorfra der potentielt kan blive udkig over kæret, Gudenåen og byen.

Byggeriet forventes at koste 42,5 mio. kr. plus moms. Hertil kommer udgifter til grundkøb og parkeringsarealer på ca. 4,1 mio. kr. Vælger politikerne at gå videre med projektet skal der desuden findes et sted mellem 600.000 kr. og 2,6 mio. kr. til projektering og udbud.

Annonce

Hensyn til miljøet

Af anlægssummen er der afsat en lille million til at gøre bygningen så bæredygtig, at det tyske bæredygtigheds-mærke DGNB kan opnås. En certificering, som kun knap 40 bygninger i Danmark har i dag. For at opnå det mål skal der anvendes bæredygtige materialer, og driften af bygningen skal blive bæredygtig.

- Da det nu er vores miljøfolk, der skal arbejde i huset, synes vi, det er oplagt at gøre noget ud af hensynet til miljøet. Det fordyrer projektet en smule, men vi forventer at kunne tjene det ind på driften. Samtidig ønsker vi at bygge et hus, som både vi og Tørring kan være stolte over, lyder det fra Johan Stadil Petersen.

Hvis politikerne vælger at gå videre med projektet, forventer han, at spaden kan sættes i jorden efter sommerferien i år, og at administrationsbygningen kan stå færdig i efteråret 2019. Der er ikke taget stilling til, hvordan byggeriet skal finansieres. Ifølge Johan Stadil Petersen er der både mulighed for at lave et offentlig-privat samarbejde, og for at Hedensted Kommune selv bygger.

Annonce

Her skal det nye rådhus bygges:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce