Annonce
Danmark

Prestige i orangerier

Orangerier indeholder meget viden om planter, der skal vinteropbevares. Foto af forsiden

Ny bog med meget viden.

Orangerier: Et orangeri er i den oprindelige betydning et overvintringshus til citrusplanter. Et hus der blev varmet op, når citrusplanterne ved vintertide kom i hus.

I datidens store haveanlæg var der flere orangerier, så man kunne opbevare de forskellige citrusarter afhængigt af, hvor varmekrævende de var. Med tiden har ordet orangeri fået en bredere betydning og er blevet en betegnelse for overvintringshuse til alle former for baljeplanter.

Orangerierne ændrede sig historisk fra alene at have til formål at beskytte planterne til at være store pompøse og prestigefyldte bygningsværker med en central placering.

Mange af de moderne mindre drivhuse, vi kender i dag, sælges som orangerier.

I princippet er der kun kosmetiske forskelle på de huse, der i de private haver kaldes orangerier, og de der kaldes drivhuse, men der er stadig en vis prestige i at sige, at man har et orangeri. I virkelighedens verden er der kun få af de oprindelige orangerier tilbage i Danmark. Nogle er omdannet til restauranter, andre rummer foredragssale eller bruges til helt andre formål.

Skal man se et ægte orangeri, skal man tage til Fredensborg Slotshave. Her finder man også Kirsten Engholm. Hun er gartner i orangeriet og har på forlaget Koustrup netop udgivet en bog med titlen "Orangeriet". I bogen beskriver hun erfaringer, der er guld værd for alle os, der dyrker de mere sydlandske planter.

Bogen indleder med en gedigen historisk beskrivelse af orangerier. Herefter gennemgår Kirsten Engholm pleje og sygdomme hos de planter, der typisk dyrkes i vores drivhuse eller orangerier, om man vil, og endelig er der et nærportræt af planterne.

Det er selvfølgelig citroner, oliven, pomerans, komquat og mange flere, men også planter du måske ikke havde forestillet dig at dyrke.

En af de mere sjove af slagsen er Buddhas Hånd. En meget dekorativ baljeplante, der minder om en mangefingret hånd med fingre og negle. Den består mest af skal, bruges derfor som aromatisk naturlig duftspreder i rum og skabe og har en væsentlig betydning i religiøse ceremonier. Blandt de mere specielle planter finder vi også myrte, vintersnebolle, kamelia, jasmin og granatæble.

Bogen kan ved første øjekast godt virke lidt kedelig, men tag appelsinskallen af, så åbner der sig en interessant beskrivelse og en viden, du som citrusdyrker slet ikke kan undvære.

Dejligt at der stadig laves havebøger, der ikke skal leve op til de ofte let skrevne mastodonter, der hovedsageligt består af et halv ton inspirationsfotos uden særlig meget fagligt indhold.

I Engholms bog får man for ingen penge, det man har brug for - og lidt mere til.

"Orangeriet" - historien og planterne

119 sider, 160 kr.

Forlaget Koustrup

Buddhas hånd er en sjov fætter og består stort set kun af skal. Foto fra bogen
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce