Annonce
Brædstrup

Præster er på arbejde, selv om kirkerne er lukket

De lokale præster mødes stadig fysisk, men med god afstand og håndsprit på bordet. Her er det Søren Peter Villadsen og Pia Skovmose Jensen, der ses i sognehuset i Brædstrup. Foto: Peter Hald
De lokale præster har forståelse for, at der ikke afvikles påskegudstjenester. Kirkerne skal være solidariske med det øvrige samfund, påpeger de.

Brædstrup: Intet er, som det plejer. Heller ikke i kirken. Sognepræsterne i Brædstrup sogn har derfor indstillet sig på den nye virkelighed i corona-krisens skygge. Den største forandring for præsterne og kirkegængerne er, at der ikke bliver holdt påskegudstjenester.

Men kirkens vigtigste højtid bliver alligevel markeret. Brædstrup Kirke har ligesom de øvrige kirker fået en facebook-side, og her skriver præsterne refleksioner. Man kan også få prædikenerne tilsendt, og det er ligeledes muligt at få tilsendt et andagtshæfte, så man kan holde andagt hjemme.

- Vi har dog ikke video-gudstjenester her i påsken. Vi har ikke udstyret til det. I stedet henviser vi til DR's gudstjenester, forklarer sognepræst Pia Skovmose Jensen.

Hun har lavet en enkelt lille video, en gudstjeneste-optagelse, der er beregnet for plejecentret Klovenhøj og de øvrige plejecentre.

Annonce
Der skal ikke gælde særregler for folkekirken.

Søren Peter Villadsen, præst

Klar ved telefonen

Så præsterne er på arbejde, og de er også til rådighed på telefonen. På grund af corona-krisen er der en del mennesker, der har brug for en samtale, forklarer Søren Peter Villadsen, der har været vikarpræst i sognet siden august.

Avisen mødte ham og Pia Skovmose Jensen forleden i sognehuset, og det skete med alle de karakteristiske sikkerhedsforanstaltninger her i corona-tiden.

God afstand, håndsprit og ingen håndtryk. Men man kan godt få en god samtale, selv om der er lidt fysisk afstand, og præsterne gav også udtryk for, at det kirkelige fællesskab er stærkt, selv om selve kirkebygningen ikke er offentligt tilgængelig i øjeblikket.

- Kirken er jo ikke bare en bygning. Det er levende sten, et fællesskab. Men der gælder andre spilleregler nu, og vi skal finde andre veje til at være nærværende som præster, pointerer Søren Peter Villadsen.

Han har brugt telefonen og computeren til en del Skype-samtaler:

- Det her er jo en frygtelig situation for mange, og der sidder rundt omkring mange ældre, der er ensomme og kede af det, understreger han.

Også Pia Skovmose Jensen har ført mange samtaler:

- Folk har brug for håb. Ingen ved jo, hvornår vi igen ser normale tilstande, påpeger hun.

Både han og Pia Skovmose Jensen har stor forståelse for, at det ikke går an at åbne kirkerne i påsken.

- Kirkerne skal jo være solidariske med det øvrige samfund, og der skal ikke gælde særregler for folkekirken. Det ville være ubærligt, hvis folk blev smittet i kirken. Vi holder jo andre menneskers liv i vores hænder nu, siger Søren Peter Villadsen.

- Ingen kunne have forestillet sig sådan en situation. Ikke siden 1297 har påskegudstjenesterne været aflyst her i Danmark! I 1297 handlede det om, at paven havde pålagt os et såkaldt interdikt, et forbud mod kirkelige handlinger, fordi kong Erik Menved havde fængslet ærkebiskop Jens Grand, fortæller Pia Skovmose Jensen.

Normalt ville konfirmationer fylde meget i kirkelivet her i foråret, men de er udsat til august og september. Mange bryllupper er udskudt, og det samme gælder barnedåb. Med hensyn til begravelser opfordrer præsterne til, at kremeringen sker straks, mens bisættelsen kan finde sted senere.

Vikarer kan fortsætte

Der er i øjeblikket tre præster i de fem sogne i pastoratet, og de to af præsterne er vikarer, nemlig Søren Peter Villadsen og Helle Margrethe Krogh, fordi Berit Hune Jørgensen og Lone Slot Nielsen stoppede sidste år.

De to vikarer får imidlertid lov til at beholde stillingerne en rum tid endnu, da stillingsopslagene ikke er klar endnu.

Og det står fast, at samarbejdet er godt:

- Vi trækker på samme hammel, og vi tre præster og menighedsrådene har et glimrende samarbejde og en god dialog. Jeg begyndte jo i august, og jeg må sige, at jeg har mødt stor venlighed og imødekommenhed. Jeg er utroligt glad for at være her, siger 42-årige Søren Peter Villadsen.

Privat bor han i Ugelbølle ved Rønde sammen med hustruen Kristine og parrets tre børn. Apropos børn, så har hans ældste datter fået udskudt sin konfirmation:

- Det tager hun nu stille og roligt, siger Søren Peter Villadsen.

Søren Peter Villadsen er vikarpræst, men har lært sognene godt at kende, da han har været ansat siden august og fået vikariatet forlænget. Foto: Peter Hald
Pia Skovmose Jensen og Søren Peter Villadsen nyder april-solskinnet, men de kommer til at savne påskens gudstjenester. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce