Annonce
Hedensted

Positive politikere: Kommuner kan overtage handicaptilbud uden at miste specialviden

Hans Kristian Skibby (DF) har været med til at forhandle sundhedsreformen og mener, det giver god mening at overlade ansvaret for de specialiserede institutioner til kommunerne. Foto: Michael Svenningsen

Formand for udvalget for social omsorg, Allan Petersen, og Hans Kristian Skibby, der selv har været med til at forhandle udspillet til sundhedsreformen, ser begge positivt på at overtage regionale institutioner.

Annonce

Hedensted: Umiddelbart afskrækker det ikke formand for social omsorg i Hedensted Kommune, Allan Petersen (DF), at kommunen kan komme til at overtage hele seks regionale institutioner.

Overtagelsen bliver til noget, hvis regeringens udspil til en ny sundhedsreform gennemføres. I forbindelse med, at regionerne nedlægges, vil en række regionale institutioner for hjerneskadede, autister og psykisk syge blive kommunens ansvar.

- Det er en opgave, som vi som kommune vil påtage os, hvis vi skal. Det kræver selvfølgelig en nærmere undersøgelse og mere viden om, hvad det indebærer, men vi vil ikke afvise opgaven, siger Allan Petersen.

Landsforeningen LEV frygter, at en overtagelse kan betyde, at megen specialviden forsvinder, når man splitter området ud på kommunerne. Det skete, da en række kommuner hjemtog borgere og skabte egne tilbud under kommunalreformen.

Mange af beboerne bor jo på almindelige lejekontrakter, som du ikke bare kan opsige.

Hans Kristian Skibby (DF)
Annonce

Har egne tilbud

Men situationen er en anden nu, mener Hans Kristin Skibby, (DF), der har været med til at forhandle reformen og sidder i byrådet for Hedensted Kommune.

- Da vi skulle lægge de tre kommuner sammen, valgte vi at sige, at vi havde nok af opgaver, så institutionerne lå bedst hos regionen. Nu har kommunen selv en række tilbud til handicappede, så nu vil det give mening at overtage ansvaret, siger Hans Kristian Skibby.

Han henviser til, at mange kommuner allerede har hjemtaget regionale institutioner, og at man med reformen blot ensarter strukturen.

- Kan du ikke være bange for, at specialviden går tabt, når institutionerne eksempelvis mister forbindelse til lignende institutioner andre steder i regionen?

- Nej, jeg mener faktisk omvendt, at man kan tilføre viden, fordi kommunerne også har eksempelvis bofælleskaber for udviklingshæmmede, siger Hans Kristian Skibby.

Han er heller ikke bekymret for, at kommuner vil begynde at tage borgere hjem, som man så ved den seneste kommunalreform.

- Mange af beboerne bor jo på almindelige lejekontrakter, som du ikke bare kan opsige, siger Hans Kristian Skibby.

Han understreger, at der endnu er mange ubekendte, idet reformen først skal forhandels på plads, og idet et valg kan få indflydelse på reformens endelige udformning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce