Annonce
Erhverv

Positive corona-nyheder: Nu går det stærkt for Eltronic i Kina

Efter covid-19 satte det hele i stå i Kina, er der nu så godt gang i hjulene igen, at direktør Lars Jensen fra Eltronic oplever en flaskehals i produktionen. Arkivfoto: Lars Juul
Det tidligere epicenter Kina har nu åbnet op for landet igen efter covid-19. Samtidig er Eltronic gået fra nul omsætning til en flaskehals i produktionen - og hvis Danmark ikke venter for længe, ser direktør Lars Jensen samme scenarie for sig herhjemme.
Annonce

Hedensted: I perioden fra januar til midten af marts kostede det rundt regnet vidensvirksomheden Eltronic 25 mio. kr. i omsætning og en række sagsanlæg fra kunder, at udbruddet af covid-19 hærgede i Kina.

I stil med hvad vi kender det herhjemmefra, blev fabrikken lidt uden for Shanghai sammen med resten af området lukket fuldstændig ned, så produktionen gik i stå, medarbejderne sendt hjem og ordrebøgerne tyndede ud.

Helt anderledes ser situationen ud i dag. Landet er genåbnet, raske folk er tilbage på arbejde - og hvis der har været en frygt for, at det ville tage tid at løbe erhvervslivet i gang igen, er den gjort grueligt til skamme.

Problemet er pludseligt, at en eksploderende efterspørgsel har skabt flaskehals i produktionen.

- Der er kommet et efterslæb, for der skal stadig løses de samme opgaver som tidligere. Og fordi der er kommet så godt gang i det igen, kan vi se, at kunderne i eksempelvis Korea fremrykker deres investeringer, fordi de er bange for ikke at kunne få levering, siger direktør og ejer Lars Jensen.

Eltronics kinesiske fabrik producerer og servicerer produktionsanlæg inden for primært vindsektoren.

Som det ser ud nu, er Kina lykkedes meget bedre end Europa med at afskærme de syge. Og med deres hjælpepakker er de kommet noget hurtigere i gang igen, end jeg havde regnet med.

Lars Jensen, direktør og ejer, Eltronic

Annonce

Holder ikke evigt

Meldingen om hastig fremgang er godt nyt for de danske virksomhedsejere, der lige nu ser med mørke briller på fremtiden.

Er Danmark isoleret set lige så effektive som Kina, bør landet således blot været lukket ned i 2,5 måneder, inden de forskellige erhverv igen kan komme i omdrejninger. Og omdrejningerne kan altså vise sig at være et gear over normalen.

Omvendt skal det heller ikke vare meget længere, inden selv en stor virksomhed som Eltronic kan få svært ved at vende tilbage, forklarer Lars Jensen.

- Lige nu er Eltronics danske aktiviteter "kun" ramt af en nedgang på 24 pct. af omsætningen, men varer det her ind i juni, er det en katastrofe for os. Så er vi tvunget til at lukke alle aktiviteterne ned og sende medarbejderne hjem - og det er et spørgsmål om, hvor længe en hvilken som helst virksomhed kan holde til det, siger han.

Annonce

Vitalt med en Kina model

Derfor opfordrer han til at følge en kinesisk model, hvor der er stor fokus på at finde frem til de syge og afskærme dem. Dermed er det muligt for de sunde at komme tilbage på arbejde.

Løsningen hedder test, test, test, mener Lars Jensen, som også ser en nødvendighed i hurtigt at opbygge kapaciteten på landets intensiv-afdelinger.

- Alle scenarierne har samme antal smittede, spørgsmålet er bare over hvor lang en periode, det sker. Men hvis blot behovet på sygehusene er dækket, kan vi begynde at gå på arbejde igen. Samfundsøkonomisk er det vitalt at få opbygget sådan en model som i Kina, for hvis først konkurserne begynder at rulle, vil det skade os alle, siger Lars Jensen.

Eltronic beskæftiger ca. 500 medarbejdere - heraf omtrent 300 i Hedensted og er således blandt de største virksomheder i kommunen.

Eltronic-koncernen

Eltronic A/S: Den overordnede vidensvirksomhed, der begyndte det globale væksteventyr i 2000. Udvikler og producerer teknologi til fremstillingsindustrien, marineindustrien og vindenergi-industrien.

Sonne Holding Silkeborg ApS: Det specialiserede konsulenthus fra Silkeborg med mere end 100 medarbejdere - heraf fortrinsvis ingeniører - blev købt 1. marts 2019. Har kernekompetencer inden for projektstyring og produktudvikling.

Robotcenter Danmark A/S: Udvikler industrirobotter og automatiseringsløsninger til primært proces- og maskinindustrien.

TS Tech A/S: Beskæftiger sig med salg, installation og reparation af maritimt elektronisk udstyr samt udførsel af elinstallationer og andre tekniske serviceydelser.

Eltronic FuelTech A/S: Beskæftiger sig med både mekanisk og elektronisk udvikling af brændstofudstyr. Begyndte oprindeligt som en underafdeling hos Eltronic A/S.

Eltronic Wind Solutions A/S: Blev ligesom FuelTech sit eget selskab, efter underafdelingen til vindindustrien var vokset i størrelse.

Techno Ejendomme ApS: Mindre, tilknyttet ejendomsselskab, der kun delvist er ejet af Eltronic Group.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Folk på arbejde opfordres til at blive testet hver uge: Sådan gør nogle af Horsens' store virksomheder

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

AC Horsens

Sådan slutter AC Horsens' transfervindue: Leje eller korte aftaler er det muliges kunst

Hedensted For abonnenter

Forslag fra Billund om tog til Lindved sætter drømme i gang, men først skal motorvejen udvides

Annonce