Annonce
Østjylland

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen

Niels Højberg (tv) fortæller, at der er mange århusianere, der misforstår deres corona-svar 
Informationer og testresultater kan være vanskelige at forstå. Det er ifølge chefen for kriseledelsen i Aarhus den primære årsag til, at mange borgere misforstår informationer og corona-svar. Løsningen kan være levende billeder.
Annonce

Aarhus: Flere tusinde danskere venter hver eneste dag på svaret fra den corona-test, som de har fået taget.

Svaret findes på sundhed.dk, hvor man skal logge sig på og finde svaret. Det kan være positivt eller negativt, hvilket burde være let at forstå. Men sådan forholder det sig ikke for alle, der bliver testet.

Niels Højberg, chefen for kriseledelsen  og stadsdirektør i Aarhus fortæller nemlig, at der er flere århusianske borgere, der misforstår det corona-svar, de modtager.

For nogle mennesker er en positiv test noget positivt og en negativ test noget negativt. Men sådan forholder det sig ikke i virkeligheden. For en positiv corona-test er altså ikke godt, mens en negativ corona-test er godt.

- Vi ved faktisk, at der mellem 10 og 20 procent af den århusianske befolkning, der har svært ved at læse tekster. Det gælder også nemme tekster. Derfor er der personer, der ikke fanger budskabet og misforstår testresultaterne, forklarer Niels Højberg.

Annonce

Svært ved at læse

At der er en stor gruppe mennesker, der kan have svært ved at finde ud af positivt eller negativt svar har ifølge Niels Højberg den konsekvens, at der går lang tid før en smittet borger finder ud af, at han eller hun har virussen. Det er nemlig ikke altid, de ringer med det samme fra Styrelsen for Patientsikkerhed for at snakke med den coronasmittede.


Helt konkret kunne man lave en plakat med en tommelfinger nedad, hvis corona-testen er positiv. Man kunne også lave et hus over en positiv corona-test for at vise, at man skal isolere sig. Videoer og generelt levende billeder kunne også være en løsning.

- Niels Højberg


Men Niels Højberg fortæller også, at det ikke kun drejer sig om misforståede corona-svar. Mange forstår heller ikke den teksttunge og komplicerede informationmængde, de modtager fra myndighederne. Det gælder især for de borgere i Aarhus, der har svært ved at læse.

- Vi kan se, at det for mange er en udfordring at forstå smittespredning, og vigtigheden i at smittespredning skal stoppes. Nogle har også vanskeligt ved at forstå, hvad isolation dækker over.

Derfor gælder det ifølge Niels Højberg om at gøre anbefalinger og informationer lettere at forstå, så misforståelserne forsvinder.

Annonce

Levende billeder

Han mener, svaret på problemet skal findes i at gøre informationerne levende. Visualiseret indhold er vigtigt. Måske ved hjælp af de såkaldte piktogrammer, som de fleste danskere efterhånden har stiftet bekendtskab med. Det er plakater med anbefalinger om at vaske hænder, holde afstand og hoste i ærmet.

Niels Højberg ønsker endnu en plakat, hvor der blandt andet beskrives, hvad en positiv corona-test betyder.

- Helt konkret kunne man lave en plakat med en tommelfinger nedad, hvis corona-testen er positiv. Man kunne også lave et hus over en positiv corona-test for at vise, at man skal isolere sig. Videoer og generelt levende billeder kunne også være en løsning, fortæller han og forsætter:

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at informationerne når ud til så mange århusianere som muligt. Vi har været i dialog med Region Midtjylland om piktogrammer, som forhåbentligt snart godkendes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce