Annonce
Navne

Portræt: Fiktionen er baseret på udførligt forarbejde

Bente Svane Kristensen er aktuel med sin anden bog. Arkivfoto: Lars Rasborg
Bente Svane Kristensen fra Harridslev har sendt sin anden bog på markedet.

Da Bente Svane Kristensen fra Harridslev udgav bogen "Mellerup-Voer færgefart i over 400 år" tilbage i 2016, var den baseret på et stort researcharbejde, som tilmed bragte hidtil ikke-trykte informationer frem. Bogen kom i andet oplag i 2019. Nu er en ny bog kommet fra samme forfatter, og nok er handlingen fiktion - med visse undtagelser - men Bente Svane Kristensen har også her gjort et stort forarbejde, så hendes oplysninger er korrekte.

- Der står ikke noget i bogen, som ikke passer, siger forfatteren da også selv.

Titlen er "Den største kærlighed mærker du med hjertet" med en vis inspiration fra den franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry, kendt især for "Den lille prins".

Der er gået et par år med at skrive bogen. Undervejs er der også sket flere ændringer. Faktisk gælder det også bogens titel. Uden at røbe for meget af indholdet kan her fortælles, at bogens hovedperson hedder Elisabeth og er givet efternavnet Svane, hvad man ikke skal lægge nogen symbolik i.

Derimod er det nok ikke tilfældigt, at Bente Svane Kristensen lader sin hovedperson, der i øvrigt er såkaldt Wienerbarn, adopteret af en lægefamilie fra Aarhus, blive journalist, for den branche har forfatteren selv haft ganske tæt inde på livet som ansat på Randers Amtsavis og som skribent til Mariager Avis. Blot kort om den professionelle løbebane:

En ung Bente Svane søgte elevplads dels på Randers Amtsavis (ikke redaktionen), dels hos advokat Poul Madsen, og det blev her, hun fik sin uddannelse for senere at skifte til den nuværende Sparekassen Kronjylland.

Annonce

Skribent på avisen

Undervejs har Bente Svane Kristensen været korrekturlæser på Randers Amtsavis og begyndte efter opfordring af senere chefredaktør Jørgen Krebs at skrive navnestof til avisen, både nekrologer og eksempelvis runde fødselsdage. Et interview med en dengang 100-årig kvinde på Dronningborg Plejehjem afspejler sig lidt i den omstændighed, at Bente Svane Kristensen lader sin hovedperson fylde netop 100 år.

På et tidspunkt, nemlig i 1988, ville man i den daværende Nørhald Kommune godt profilere sig, og det blev til, at Bente Svane Kristensen i nogle år sammen med nu afdøde lokalhistoriker og lærer Peter Østergaard fra Mellerup besøgte lokale virksomheder og beskrev fem herregårde og 17 kirker til Mariager Avis.

Det hører også med, at Bente Svane Kristensen har været en flittig bidragyder til årbogen fra Randers Amts Historiske Selskab.

Annonce

Nøje undersøgt

I bogen flytter Bente Svane Kristensen i flere kapitler handlingen over til USA og fortæller om danske udvandreres vilkår.

Selv har Bente Svane Kristensen aldrig været i USA, men hendes talrige præcise beskrivelser af forholdene er baseret på omhyggelige studier. Bogen fortæller også om besøg i Paris, og her har Bente Svane Kristensen selv været flere gange. Hendes bryllups-, sølvbryllups- og guldbryllupsrejse gik til Paris, og hun og hendes mand har også gæstet byen ved andre lejligheder.

Apropos udvandringen fra Danmark til USA er bogens omslag et maleri af Edvard Petersen med titlen "Udvandrere på Larsens Plads". Det er fra 1890 og kan ses på Aros i Aarhus. Man kommer geografisk langt omkring i bogen, og i kraft af det store forarbejde bliver man også klogere på nogle forhold ved at læse den.

Der er et større personregister at holde rede på i "Den største kærlighed mærker du med hjertet", men handlingen skrider roligt frem og former sig også som en slægtsbeskrivelse. Som forfatteren skriver i forordet:

"Jeg håber, læseren forstår, at kærligheden er størst i livet. Kun med hjertet kan man se."

Bogen er til salg i boghandelen. Den er udkommet på Forlaget Historia i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Stor Horsens-festival opgiver 2021: Der er en grænse, og den er nået, siger arrangør

Annonce