Annonce
Ikast-Brande

Efter 37 år på sygehuset: Portøren Preben bliver havemand på fuld tid

Preben Andersen får mere at se til i haven, når han stopper som portør. Og der er ikke tale om en hvilken som helst have. Det er nemlig besøgshaven Lille Malund Have ved Klovborg, som han er med til at passe sammen med hustruen Bethina Gregersen. Foto: Peter Hald
Preben Andersen fra Klovborg har været portør på Horsens Sygehus i 37 år, men han har snart sidste arbejdsdag.
Annonce

Klovborg: Portører er sygehusenes arbejdsmænd. Sådan lyder det fra 66-årige Preben Andersen, og han ved, hvad han taler om.

Han har nemlig været portør i 37 år på Horsens Sygehus. Men portørjobbet er snart fortid. Den 31. juli har Preben Andersen sin allersidste arbejdsdag på Horsens Sygehus. Han kan se tilbage på nogle begivenhedsrige år, for at være portør handler om meget andet end bare at trille rundt med senge.

På mange måder er portører sygehusenes alt-mulig-mænd. Ofte begynder dagen fredeligt med at køre rundt med morgenmad til de mange afdelinger, men der kan hurtigt ske noget på et sygehus, og Preben Andersen har flere gange skullet yde hjertemassage - det er han nemlig også oplært i.

En anden krasbørstig opgave er at være assistent, når et lig skal obduceres. Preben Andersen har fået en specialuddannelse i den specielle opgave. Og det kan hænde, at han skal mane til ro, hvis der opstår ballade.

Skulle der udbryde brand, kan han ligeledes komme i aktion:

- Vi har fået en røgdykker-uddannelse og kan hjælpe brandmændene, hvis det bliver nødvendigt, og vi er med i katastrofe-teamet på sygehuset, fortæller Preben Andersen.

Titlen "portør" er ved at glide ud af ordbogen. Nu om dage ansættes der serviceassistenter, så Preben Andersen er en af de sidste portører.

I det hele taget har meget forandret sig på sygehuset. Før i tiden kunne det ske, at overlægerne røg pibe på operationsgangene... det vil være fuldstændig udelukket nu, understreger Preben Andersen.

De sidste måneder har corona-epidemien selvfølgelig fyldt meget i arbejdsrutinerne på sygehuset, og her er Preben Andersen meget imponeret af det kæmpearbejde, der er udført af sygeplejerskerne og lægerne:

- De har styr på situationen og har arbejdet meget effektivt, siger han.

Annonce

Lille Malunds Have renser hovedet

En portør kan aldrig vide, hvad en dag på sygehuset vil byde på.

- Det ene øjeblik står man med en knust motorcyklist og bagefter en nyfødt baby. Det er nogle store kontraster, og der er nogle oplevelser, jeg har taget med mig hjem. Men så er det dejligt at komme hjem til haven og få renset hovedet, siger den snart forhenværende portør.


Det ene øjeblik står man med en knust motorcyklist og bagefter en nyfødt baby

Preben Andersen


Man kan egentlig ikke sige, at Preben Andersen stopper sit arbejdsliv. Nu kan han nemlig koncentrere sig mere om en have, der er lidt speciel.

Han og hustruen Bethina Gregersen driver nemlig besøgshaven Lille Malunds Have på Malundvej syd for Klovborg.

Den over tre tønder land store have har en helt unik plantesamling på mere end 10.000 forskellige planter, og den er velkendt blandt have-interesserede.

I år har der været særligt mange gæster, og snart får Bethina og Preben endnu mere travlt, da de i samarbejde med Ejstrupholm Havekreds arrangerer det store havemarked i Lille Malund den 6. september.

- Preben har mange gode ideer og ser med friske øjne på tingene, og han har stået for mange forbedringer i haven, siger Bethina Gregersen.

Hendes forældre Stinne og Bent Schwarze Gregersen overtog gården på Malundvej i 1961 efter Stinnes forældre, og på det tidspunkt havde parret kun planer om at drive landbrug og en maskinstation. Men Stinne Gregersen kom med i den lokale havekreds og tog på rejser til flotte haver i England, og herefter tog haveinteressen for alvor fart. I 1975 blev haven åbnet for offentligheden, og i de senere år er det Bethina Gregersen og Preben Andersen, der har haft hovedansvaret for besøgshavens drift.

Preben Andersen har haft 37 begivenhedsrige år som portør på Horsens Sygehus, men nu siger han farvel til sygehuset. Foto: Peter Hald

Bethina Gregersen er tidligere sygeplejerske og har arbejdet på Horsens Sygehus, så det var ikke noget komplet tilfælde, at hun mødte Preben. De to blev gift for 10 år siden, og ud over haven har de en anden stor fælles interesse - nemlig Odd Fellow logen, hvor de begge er medlemmer af logens Horsens-afdeling. Pudsigt nok er der flere andre fra netop Klovborg-området, der er med i denne afdeling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce