Annonce
Kultur

Populært årsskrift er på vej: 10 forfattere skriver om den lokale historie

Formanden for årsskriftsudvalget i Brædstrup Hjemstavnsforening, Benny Andersen, lover, at der er lidt for enhver smag i det nye Årsskrift 2019. Arkivfoto
Den lokale historie i Brædstrup og omegn bliver endnu engang endevendt, når Brædstrup Hjemstavnsforening udbyder sit årsskrift med historiske fortællinger om Brædstrup i gamle dage.

Brædstrup: 140 sider med lokalhistorier fra Brædstrup og opland er, hvad der venter, når Brædstrup Hjemstavnsforening snart igen er på gaden med den lokalhistoriske bog Årsskrift 2019.

Årsskriftet bliver præsenteret ved en offentlig reception torsdag 7. november klokken 16 i Tinghuset i Østergade, hvor også et udvalg af bogens 10 forfattere vil give et kort indlæg om deres bidrag til bogen.

Brædstrup Hjemstavnsforening har udgivet Årsskriftet siden 1987, og den nye 33. udgave indeholder ligesom de forgående artikler om lokale historiske begivenheder, steder og personer.

Sidste år indeholdt bogen et stort tema om Brædstrup Sygehus, som var skrevet at tre tidligere overlæger. Det tema er nu afsluttet, så årets udgave er mere en slags "tilbage til rødderne", hvor forskellige historier bringes op i artikelform.

- Vi prøver hvert år at komme godt rundt i det, som var den tidligere Brædstrup kommune. Vi har derfor artikler fra Underup, Nim, Hem, Føvling, Brædstrup og Sdr. Vissing og også lidt flere, så vi kommer hele vejen rundt, siger Benny Andersen, der er formand for årsskriftsudvalget i Brædstrup Hjemstavnsforening.

Annonce
Egentlig er det meget forskelligt, hvad folk interesserer sig for. Nogle vil gerne høre om bestemte emner, andre vil gerne have noget fra en bestemt egn, mens andre igen gerne vil høre om personer. Vi prøver derfor hvert år at blande tingene lidt.

Benny Andersen, Brædstrup Hjemstavnsforening

Musikskole og træskomandens datter

I år rummer bogen 10 forskellige historier om Brædstrup og opland, og her kan man blandt andet læse om Brædstrup Musikskoles historie. Artiklen er skrevet af Karen Bækbøl fra Træden, som i starten af 1980'erne var med til at etablere musikskolen.

Musikskolen fik sin start i 1983 som en frivillig forening, og den blev egentlig oprettet, da der var mangel på private klaverlærere og undervisere i andre instrumenter i området. Musikskolen fik fra starten plads på egnens skoler, og der kom hurtigt gang i mange forskellige instrumenter lige fra blokfløjte og tværfløjte til klaver, cello og meget mere.

Skolen voksede hurtigt de første år, og den blev et populært tilbud til børn og unge, der gerne ville lære at spille musik. Efter 10 år blev musikskolen i Brædstrup til en selvejende institution og blev til den kommunale musikskole, som vi kender den i dag.

- Historien om musikskolen er egentlig ganske sjov, fordi mange nok har haft sin gang der eller har haft børn, som har været der. Men egentlig er det meget forskelligt, hvad folk interesserer sig for. Nogle vil gerne høre om bestemte emner, andre vil gerne have noget fra en bestemt egn, mens andre igen gerne vil høre om personer. Vi prøver derfor hvert år at blande tingene lidt, siger Benny Andersen.

Ud over musikskolen kan man blive klogere på Klostergården i Vissingklostret og om træskomandens datter fra Føvling, som blev gift med en kongesøn og mange flere.

Årsskrift 2019 kan købes i butikkerne fra fredag 8. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

City manager om Tøjeksperten: - Vi skal være ekstra kreative når butikker lukker

Annonce