Annonce
Hedensted

Politisk uenighed om byrøddernes aflønning

Det var Torsten Sonne Petersen (SF) mod resten af byrådet, da der onsdag eftermiddag blev diskuteret lønniveau på Juelsminde Rådhus. Foto: Mads Hansen

SF's enlige medlem, Torsten Sonne Petersen, var nok en gang på lønstigningsbarrikaderne, da byrådet i Hedensted onsdag eftermiddag godkendte sin egen løn.

Hedensted: Fra 2018 vil de 27 medlemmer af byrådet i Hedensted Kommune få i alt 3.075.475 kr. i vederlag for deres arbejde.

Det vedtog et næsten enigt byråd onsdag eftermiddag på sit sidste møde inden kommunalvalget, da de skulle sige ja eller nej til en kommende styrelsesvedtægt.

Men det skete ikke inden, bølgerne var nået op over skvulpehøjde. Allerede i begyndelsen af året slog Torsten Sonne Petersen (SF) på tromme for, at planlagte lønstigninger skulle tilbagerulles - og samme holdning præsenterede han nok en gang for sine byrådskolleger uenige ører.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, så jeg gerne, at vi fastholdte honorering af vederlaget i det niveau, det havde før 1. januar 2017 (ca. en halv mio. kr. lavere, red.). Niveauet i styrelsesvedtægten er for langt derfra, og derfor agter jeg at stemme imod, sagde han.

Det nye niveau ligger tæt på af det nuværende. De fleste formænd og næstformænd falder i løn til fordel for aflønningen af formanden for et nyoprettet opgaveudvalg.

Ansvaret for et byrådsmedlem er meget større siden kommunesammenlægningen, og det er helt andre opgaver, man håndterer. Jeg synes, det er fair nok, vi bliver honoreret for det.

Bent Poulsen (V)

De nye vederlag

Viceborgmester: 98.573 kr.Næstformand for politisk koordination og økonomi: 49.286 kr.

Formandsvederlag for stående udvalg: 226.718 kr.

Næstformandsvederlag for stående udvalg: 78.858 kr.

Formand for børn og ungeudvalget: 59.144 kr.

Formand for fritidsudvalget: 29.572 kr.

Udvalgsvederlag for politisk koordination og økonomi: 49.286 kr.

Udvalgsvederlag stående udvalg: 49.286 kr.

Udvalgsvederlag børn og ungeudvalget: 39.429 kr.

Formand for §17.4-udvalget: 59.144 kr.

Formand for opgaveudvalget: 226.718 kr.

I alt: 3.075.475 kr. til 27 medlemmer.

Debatten begyndte egentlig allerede i 2016, da landets borgmestre af Christiansborg fik en lønstigning på ca. 30 pct. Da byrådet er aflønnet som en procentsats af borgmesterens løn, fik de øvrige 26 medlemmer således også en højere løn.

Det skal sammenholdes med, at byrådet gav sig selv en lønstigning i 2014 på 29 pct. af det faste vederlag. Men med den enkelte SF-undtagelse lød det samstemmende fra byrådssalen, at det kun var rimeligt.

- Jeg ved, du ikke mener, du fortjener dit vederlag - men det mener jeg, at jeg gør. Du nyder pensionisttilværelsen, men jeg har et landbrug, der skal passes. Jeg er nødt til at købe mig ekstra arbejdskraft, da jeg mister min egen, så for mig er det vigtigt med en vis honorering. Og så er det jo altid frivilligt at donere sit vederlag til velgørende formål, hvis man synes, det er for højt, sagde Jeppe Mouritsen (V).

Til det gjorde Torsten Sonne Petersen opmærksom på reglerne om tabt arbejdsfortjeneste, mens han også pointerede, at det ikke var de menige medlemmer som ham og Jeppe Mouritsen, der var de store, økonomiske vindere ved lønstigningen tidligere på året.

Siden lød også fra Venstre argumentet om, at en passende aflønning var nødvendigt for at tiltrække nye og unge kandidater fra det private erhvervsliv til byrådsarbejdet, inden Johnny Sørensen (S) lukkede debatten ned.

- Der er kogt en god gang suppe på den debat et par gange efterhånden, men det er selvfølgelig valgår. Sidste gang var DF med Torsten, men man har naturligvis lov til at blive klogere, sagde han med henvisning til, at Dansk Folkeparti i januar stemte for Torsten Sonne Petersens forslag om at droppe byrådets lønstigning.

Det var dog ikke blot aflønningen af sig selv og hinanden, der var til debat. Også et socialdemokratisk ønske om at lade en politisk formand for handicaprådet indgå i aflønning på linje med formanden for fritidsudvalget blev vendt.

- Ligesom fritidsudvalget er der mange organisationer, man render til møder hos - vi har 32 i Hedensted Kommune. Det er noget, der er rimelig tidskrævende, og derfor synes vi, det kunne være rimeligt at sidestille, for det er et hverv, der kræver sin mand, sagde Henrik Alleslev (S).

Slutteligt foreslog socialdemokraterne også, at formanden for det nye opgaveudvalg skulle kunne udskiftes løbende anhængig af opgaverne.

Ingen af foreslagene vandt dog opbakning, og i sidste ende stemte blot Torsten Sonne Petersen mod styrelsesvedtægten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Annonce