Annonce
Horsens

Politikerne er uenige: Skal der laves billigere og mere fleksible sfo-ordninger?

Det er byrådet, der skal beslutte endeligt, om der skal indføres nye, billigere og mere fleksible ordninger på sfo-området. Arkivfoto: Søren E. Alwan
På baggrund af et forslag fra Venstre, skal byrådet diskutere, om der skal indføres alternative sfo-ordninger i Horsens Kommune. Det kan blive en billigere og mere fleksibel løsning for forældre, men politikerne er langt fra enige om, at det er en god idé.

Horsens: I længere tid har man drøftet, om man har det rigtige sfo-tilbud i Horsens Kommune, eller om der skal indføres nogle alternative ordninger, der kan give en større fleksibilitet i tilbuddene.

Ordningerne vil give forældre mulighed for at vælge mellem flere forskellige moduler. Blandt andet drøftes det, om der skal gives mulighed for eftermiddagsmoduler og morgenmoduler, så et barn kan være tilmeldt sfo kun om eftermiddagen eller kun om morgenen som et billigere alternativ til det fuldtidsmodul, der betales for i dag.

Derudover drøfter man, om der skal tilbydes et todages-modul inspireret af Hedensted Kommune, der giver mulighed for at benytte sfo’en to valgfrie dage om ugen.

Annonce

Priser på potentielle ordninger på sfo-området

SFO 1 (0-3. klasse) 

Fuldtidsmodul: 1.866 kroner 

Eftermiddagsmodul: 1.180 kroner

Morgenmodul: 717 kroner 

Todages-modul: 757 kroner 

SFO 2 (4.-6. klasse) 

Fuldtidsmodul: 1.618 kroner 

Eftermiddagsmodul: 932 kroner 

Morgenmodul: 702 kroner

Todages-modul: 656 kroner 

Der er lagt op til debat, når byrådet skal beslutte, om man skal forsætte med den nuværende ordning eller indføre en eller flere af de nye ordninger. Forslaget blev torsdag drøftet i børne- og uddannelsesudvalget, og her kunne man ikke nå til enighed.

Venstre ønsker at indføre alle nye moduler, Socialdemokratiet vil kun indføre morgenmodul, DF vil indføre morgenmodul og eftermiddagsmodul, og både SF og Enhedslisten ventede med deres stillingtagen.

Andre kommuner har flere ordninger

Forslaget om de alternative ordninger på sfo-området blev fremlagt som et ønske af Venstre i forbindelse med budgetaftalen for 2019.

- Vi ser gerne, at der både kommer et morgenmodul, et eftermiddagsmodul og et todages-modul. Vi lægger vægt på, at der skal være frihed til at vælge, hvad der passer ind i den enkelte familie, så man for eksempel ikke skal betale 1900 kroner om måneden for at få passet sit barn få timer om ugen. Man skal ikke betale for ydelser, man reelt ikke bruger, siger Anne Lene Løvbjerg (V).

- Jeg synes, det er helt galt, at man skal betale for en ydelse, man ikke bruger, når det kan lade sig gøre at lave det på en lidt smartere måde, hvor man betaler for det, man har brug for.  Når mange andre kommuner kan få sådan nogle ordninger til at fungere, så burde man også kunne det i Horsens, siger hun.

I flere kommuner omkring Horsens tilbyder man forskellige ordninger til sfo. Det gælder både Hedensted, Silkeborg, Skanderborg og Vejle Kommune.

Annonce

Risiko for færre ressourcer

Kommunens direktion vurderer, at en omlægning til flere ordninger vil give sfo'erne et økonomisk tab, fordi man forventer, at en del børn, som er indmeldt på eksisterende moduler, vil skifte til et af de nye, billigere moduler. Tabet kan opvejes, hvis mange nye børn bliver indmeldt i sfo, men sfo-lederne vurderer, at det er usandsynligt, at antallet af ny-tilmeldte børn vil være nok til at opveje tabet.

Netop derfor mener man i Socialdemokratiet, at det kun er tilbuddet om et morgenmodul, man bør kigge på.

- Når vi gerne vil pege på et morgenmodul, er det, fordi vi oplever, at det har været et ønske og et behov fra forældrene. Omvendt er vi ikke indstillet på at lave mange forskellige moduler og meget stor fleksibilitet. Udfordringen ved det er, at kvaliteten i indholdet sandsynligvis bliver ringere, fordi der vil være færre midler og ressourcer, siger Lone Ørsted (S).

Det er Venstre imidlertid ikke enige i:

- Jeg er af den overbevisning, at det er et spørgsmål om planlægning og at tilpasse ressourcerne. Jeg sidder ikke med de vise sten i forhold til, hvordan man kan gøre det, men jeg har tiltro til, at lederne ude på skolen kan få det til at gå op i en højere enhed, siger Anne Lene Løvbjerg (V), der desuden tror på, at de billigere løsninger vil få flere forældre til at tilvælge sfo.

Hvis Byrådet vedtager ændringer af de nuværende moduler, forventes de at træde i kraft den 1. januar 2022.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Entreprenør leverer rekordhøj omsætning og indtjening: Med glade medarbejdere følger tilfredse kunder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Borgerne på Sverigesvej reagerer: Folk har for meget fart på ned ad bakken

Navne For abonnenter

Jimmy droppede frisk-fyr-facaden og mærkede efter: Jeg står bedre her på jorden nu

Odder

Voldsom brand i rækkehus: Tydelige flammer og sort røg

Kultur

Nu skal EM-festen i gang i Horsens: Streetfoodmarked viser Danmark-Wales på storskærm

Hedensted

Million-renovering af svømmehal udskydes: Ingen håndværkere har tid

Leder For abonnenter

Folkefest i Parken: Danmark lever. Vi skal videre

Horsens

Oversigt: Her kan du være med til at sende heksen til Bloksbjerg

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Syv buttede babyer og syv røde pølser på vej til Campus

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Sport

Gammel topbokser omtalt som død ved en fejl: - Det var en flot nekrolog. Den må I gerne bringe igen, når jeg er død

Horsens For abonnenter

Borgmester slår fast: Byggeri af spejderhus ved Nørrestrand er ikke udtryk for en glidebane

Horsens

Før lå her en losseplads: Nu er Horsens nye grønne åndehul klar til indvielse

Annonce