Annonce
Hedensted

Politikere vil kæmpe mod ny grusgrav: Nu må det være nogle andres tur

Hedensted Kommune har i forvejen grusgrave i fx Hvirring, Røde Mølle, Ørum og Remmerslund (på billedet). Nu vil regionen også udlægge et område ved Kragelund til råstofudvinding. Arkivfoto: Morten Pape
Flere byrådspolitikere deltog i borgermøde i Kragelund søndag, og de var helt enige med borgerne: Regionen må kigge sig om efter en anden placering til ny grusgrav.
Annonce

Kragelund/Øster Snede: Grusgrave er nødvendige for samfundet, men de er sjældent noget, der står højt på ønskelisten hos borgerne.

I Hedensted Kommune har især to grusgrave i Ørum de seneste år givet anledning til utilfredshed i lokalområdet, hvor tunge lastbiler i perioder har kørt i rutefart gennem det lille lokalsamfund.

Nu barsler Region Midtjylland med at udlægge et 80 hektar stort område øst for Øster Snede og Kragelund til råstofudvinding, men det bliver ikke med lokalbefolkningens gode vilje.

Søndag aften var omkring 45 borgere samlet til et havemøde i Kragelund for at diskutere de forventede konsekvenser af en ny kæmpe-grusgrav i området, og her fik de opbakning af to byrådspolitikere, Birgit Jakobsen (KD) og Merete Skovgaard-Jensen (V), der heller ikke ønsker regionens planer realiseret.

- Jeg vil kæmpe med næb og kløer for, at der ikke kommer en grusgrav der. Ikke kun fordi jeg selv bor i området, men fordi jeg mener, det er et uhensigtsmæssigt sted at placere den. Både på grund af grundvandsinteresser, landskabshensyn, infrastrukturen og den åbenlyse nærhed til to lokalsamfund, siger Merete Skovgaard-Jensen.

Merete Skovgaard-Jensen (V) vil kæmpe med næb og kløer for, at der ikke kommer et nyt grusgravområde i Kragelund. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Den holdning deler Birgit Jakobsen.

- Placeringen ligger alt for tæt på de to landsbyer, og en stor grusgrav vil ødelægge udviklingsmulighederne. Men det værste er tanken om alle de lastbiler, der kommer til at køre på skolevejene i området. Infrastrukturen er slet ikke til det, siger Birgit Jakobsen.

Annonce

Baglandet er med

Begge politikere erkender, at råstofudvinding er en nødvendighed, og at grusgravene skal ligge tæt på de områder, hvor der skal bruges grus og sand. Men her skilles deres veje.

For hvor Birgit Jakobsen mener, at der kan være andre områder i Hedensted Kommune, hvor det vil være en god idé med en grusgrav, så synes Merete Skovgaard-Jensen, at Region Midtjylland skal kigge helt andre steder.

- Min opfattelse er, at Hedensted Kommune allerede tager sin del af ansvaret, og der må være andre kommuner, hvor regionen kan kigge i stedet. Aarhus for eksempel, siger Merete Skovgaard-Jensen.

Råstoffer

  • Vi skal bruge råstoffer, når vi udvider vores byer, anlægger veje og bygger huse.
  • Forbruget i Danmark de seneste år svarer til, at hver dansker bruger ca. otte tons råstoffer.
  • Region Midtjylland er forpligtet til at lave råstofplaner, der sikrer forsyningen af fx sand, grus og ler minimum 12 år frem.
  • Der opgraves for øjeblikket 10 mio. kubikmeter råstoffer i Region Midtjylland om året, og der er ca. 100 aktive råstofgrave i regionen.
  • Samlet set rummer den nye råstofplan knap 12.000 hektar med råstofgraveområder, hvilket er 2200 færre end i 2016.

Ingen af de to politikere sidder i Hedensted Kommunes udvalg for teknik, hvor regionens nye råstofplan bliver præsenteret, formentlig på mødet i august.

- Men jeg har vendt det her med mine kolleger i Venstre, og vi er enige om, at der ikke skal en grusgrav til Kragelund, siger Merete Skovgaard-Jensen.

Annonce

Regionens beslutning

Hedensted Kommune kan i lighed med borgerne komme med høringssvar til regionens råstofplan, men det er i sidste ende regionsrådet, der beslutter, hvor de nye udvindingsområder skal placeres.

Både Merete Skovgaard-Jensen og Birgit Jakobsen har partifæller i regionsrådet, som de kan snakke med.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at belyse problemet med placeringen over for mine partifæller i regionsrådet. For det er ikke det rette sted til en grusgrav, fastslår Birgit Jakobsen.

Høringsperioden løber ind til 1. september, og hvorefter regionsrådet tage endeligt stilling til råstofplanen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Kampen minut for minut: AC Horsens var nedspillet totalt og tabte trods fin slutspurt

Annonce