Annonce
Horsens

Politikere siger nej til forbud: Kontanthjælpsmodtagere må gerne flytte til Sønderbro

Området Sønderbro består af boligområderne Sønderport, Axelborg og Mimersgade. Arkivfoto: Morten Pape

Beskæftigelses- og integrationsudvalgets ni medlemmer blev ved det seneste udvalgsmøde enige om at stå bag den holdning, at der ikke skal være indflytningsforbud for kontanthjælpsmodtagere i Sønderbro.

Annonce

Horsens: Står det til medlemmerne i beskæftigelses- og integrationsudvalget i Horsens Kommune, skal man også i fremtiden kunne flytte i en almen bolig i Sønderbro, selvom man er på kontanthjælp.

I maj besluttede byrådet i Horsens Kommune at indføre et indflytningsforbud i Sundparken for modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse. På den måde håber man at kunne nedbringe antallet af arbejdsløse beboere, som er en væsentlig faktor for, at området befinder sig på regeringens ghettoliste.

Som led i forbuddet i Sundparken har beskæftigelses- og integrationsudvalget bedt forvaltningen om at lave en analyse, der klarlægger forholdene ved at lade et lignende indflytningsforbud gælde for Sønderbro, området, der udgøres af Sønderport, Axelborg og Mimersgade. Forbuddet i Sundparken kan nemlig betyde, at personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse i stedet for Sundparken flytter til Sønderbro, der i forvejen kategoriseres som et udsat område.

Den færdige analyse skal så sendes til en kommunal arbejdsgruppe, der har til opgave at få Sundparken taget af ghettolisten. Når arbejdsgruppen er kommet med sine input, tager beskæftigelses- og integrationsudvalget atter spørgsmålet op på et møde.

Ikke desto mindre blev de ni udvalgsmedlemmer på det seneste udvalgsmøde enige om at knytte en kommentar til analysen, hvor de fraråder et indflytningsforbud i Sønderbro.

- Vi mener ikke, der er behov for et forbud i Sønderbro, men vi mener, der er grund til at holde øje med området. I dag er 40 procent af områdets beboere af udenlandsk etnicitet, og den procentandel skal op på 50, inden området ender på ghettolisten. Så Sønderbro er ikke umiddelbart i fare for at komme på ghettolisten, siger Lisbeth Torfing (EL), formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget.

Hvis man også tog Sønderbro ud af ligningen, ville indflytningsforbuddet medføre en reduktion af billige boliger i Horsens Kommune på 43 procent. Det ville betyde, at nogle familier måtte flytte ud af Horsens by.

Lisbeth Torfing (EL)

Indflytningsforbud


  • Regeringen barsler med en ghettopakke, der efter planen skal træde i kraft 1. juli 2019. Her lyder et af punkterne, at personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse ikke må flytte ind i boligområder, der optræder på regeringens ghettoliste, heriblandt Sundparken i Horsens.
  • Som følge af regeringens ghettopakke-planer besluttede byrådet i Horsens Kommune i maj 2018 at indføre et indflytningsforbud for personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse i Sundparken.
  • Beskæftigelses- og integrationsudvalget antager, at et indflytningsforbud i Sundparken kan betyde, at personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse i stedet søger til Sønderbro. Udvalget har derfor bedt forvaltningen lave en analyse af forholdene ved også at lade et indflytningsforbud gælde i Sønderbro.
  • Ved det seneste udvalgsmøde blev de ni udvalgsmedlemmer enige om at knytte en kommentar til analysen, hvor de fraråder et indflytningsforbud i Sønderbro.
Annonce

Billige boliger

Også næstformand Michael Nedersøe (DF) fraråder et forbud.

- Det løser ikke problemerne at sprede folk på passiv forsørgelse, som man ville gøre, hvis der både var indflytningsforbud i Sundparken og Sønderbro. Problemerne forsvinder ikke af den grund, man får bare sværere ved at få øje på dem, siger han.

En af grundene til, at politikerne ikke ønsker et indflytningsforbud i Sønderbro, er ifølge Lisbeth Torfing den boligmæssige situation i Horsens Kommune.

- Hvis man også tog Sønderbro ud af ligningen, ville indflytningsforbuddet medføre en reduktion af billige boliger i Horsens Kommune på 43 procent. Det ville betyde, at nogle familier måtte flytte ud af Horsens by, og det kan godt være besværligt, hvis man har børn, der er tilknyttet institutioner og skoler i byen, siger Lisbeth Torfing.

Sundparken og Sønderbro indeholder tilsammen 1374 almene boliger.

Annonce

Målrettet indsats på Sønderbro

I stedet for et indflytningsforbud peger Lisbeth Torfing på, at der skal laves en målrettet beskæftigelsesindsats på Sønderbro, ligesom det er tilfældet i Sundparken.

- Sønderbro bliver kategoriseret som et udsat område, netop fordi der er en høj grad af ledighed. Og det er vanskeligere at målrette en indsats, hvis ikke den rettes mod et område, siger hun.

Der ligger i dag 5809 almene familieboliger i Horsens. Det tal vil ifølge kommunens direktør for arbejdsmarked og uddannelse, Tanja Nyborg, stige i fremtiden.

- Kommunen har en plan om at bygge flere billige boliger, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængslet: Nu skal Peter Madsen for en dommer

Annonce