Annonce
Odder

Politikere sat stævne af unge østjyder: De har noget på hjerte

Sofie Hermann fremførte ved arrangementet klimasangen "Godt menneske", mens politikerne lyttede. Foto: Morten Pape
240 unge østjyder fik mulighed for at snakke direkte til de lokale politikere, som også fik en klimasang med på vejen.
Annonce

Hou: Det er efterhånden to måneder siden, at journalist Vibe Bregendahl og rapper Per Vers turnede rundt i Østjylland med workshops om demokratisk medborgerskab, som skulle lære unge at give deres mening til kende.

Torsdag var 240 af de unge workshopdeltagere så samlet i en hal på Egmont Højskolen i Hou, hvor de havde mulighed for at tale direkte til magten. På scenen sad nemlig et dusin østjyske politikere fra blandt andet regionsrådet og byrådene i Odder, Skanderborg og Hedensted, og så var det ellers bare med at fyre løs.

- Hvis der er én ting, vi har lært af forløbet, så er det, at de unge har noget på hjerte, åbnede Vibe Bregendahl med at sige, og det blev tydeligt understreget i løbet af arrangementet.

Især klimapolitikken bekymrede de unge, og direkte adspurgt tilkendegav halvdelen af dem, at de var meget bekymrede for jordens fremtid.

- Hvis der ikke er nogen jord at være på, kan alt andet være ligegyldigt, lød det flere gange fra salen.

Godt menneske

Posts om truede arter, mens du flyver på din tilbudscharter

Dit image er vigtigt, din handling urigtig, DK kom nu ind i kampen

Hvorfor følge skema, når de voksne intet gør for vor klima

Bær nu dit banner, vær blandt dem der danner en fremtid for hele verden

Andet vers i Sofie Hermanns klimasang, "Godt menneske", som blev sunget for og til de fremmødte politikere.

Annonce

Egen indkøbspose er ikke nok

Sofie Hermann fra Favrskov havde ligefrem skrevet en klimasang, som hun fremførte live på scenen til bragende bifald fra både unge og politikere.

- Det er dejligt med en dag som den her, hvor politikerne bare bliver placeret på en stol med et spotlight, og vi så kan konfrontere dem direkte. Så kan de ikke så let bare snakke udenom, sagde Sofie Hermann, der i sin kamp for klimaet er blevet vegetar og har været medarrangør af flere strejker.

Sangens hovedbudskab er, at voksne ofte gør mange små ting for klimaet for at undgå skyldfølelse, men at det er de store ting, der flytter noget.

- Vi har jo vores eget net med, når vi handler i Føtex, og så behøver vi nok ikke gøre mere, som Vibe Bregendahl sarkastisk formulerede det.

Annonce

De voksne lyttede efter

Der stod også uddannelse på dagens dagsorden. Flere elever var frustrerede over den store arbejdsbyrde, som også gjaldt deres lærere.

- Hvordan skal vi lære noget, hvis vores lærere selv er stressede, lød det.

En af de fremmødte politikere var Lone Jakobi. Hun er formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget i Odder Kommune og dermed netop en af dem, der har magt til at flytte noget på det område.

Ligesom hendes kolleger udnyttede hun til fulde de 15 minutters tæt samtale med de unge, som programmet gav mulighed for.

- Jeg har fået meget ud af at være her. Nogle af de ting, jeg hørte, ramte mig virkelig, og det er ting, jeg tager med mig videre, sagde Lone Jakobi efterfølgende.

Det var da også generelt Vibe Bregendahls klare indtryk, at dagens målsætning blev opfyldt.

- Min fornemmelse er helt klart, at politikerne lyttede efter. Samtidig fik de unge sat ord på det, de synes er vigtigt, og de føler sig i højere grad som en del af demokratiet, så det er perfekt, lød det fra arrangøren.

Politikerne fik lov at se en video, hvor mange af de unges tanker kom til udtryk. Foto: Morten Pape
Lone Jakobi (A) fra Odder byråd flankeret af Tage Nielsen (R) fra Skanderborg byråd (tv) og skoleleder Erik Mønster fra Vestskolen i Odder (th). Foto: Morten Pape
Slaget blev styret af journalist Vibe Bregendahl og rapper Per Vers. Foto: Morten Pape
Det var ikke alle de unge, der fik sagt noget, men de, der gjorde, var ikke bange for at skælde politikerne lidt ud. Foto: Morten Pape
240 unge fra hele Østjylland mødtes med de kommunale, regionale og nationale politikere og fik lov at tale direkte til dem. Foto: Morten Pape
Per Vers gav også en rapintroduktion til de unges arbejde. Foto: Morten Pape
Klima, uddannelse og ungeliv var de tre primære temaer på dagen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce