Annonce
Danmark

Politikere raser: Umenneskeligt at minkavlere stavnsbindes i årevis

I gårsdagens Avisen Danmark fortalte 58-årige Bjarne Sørensen fra Hjerting ved Esbjerg, at han af både revisor og advokat er blevet frarådet at sælge sin landejendom, indtil hans tidligere minkfarm er blevet vurderet af en kommission.- Det er godt nok træls. Jeg bor alene på sådan en stor gård, og jeg er tvunget til at fortsætte med at gå og holde alt det. Jeg er 58, så hvis jeg skal prøve noget nyt, skal det til at være. Men nu kan der gå flere år. Jeg føler mig stavnsbundet, sagde han blandt andet. Foto: Jacob Schultz
Stærkt kritisabelt, umenneskeligt og grotesk. Det er hvad tre af partierne bag minkaftalen mener om den årelange tidshorisont for vurderingerne af minkfarmene. Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative presser nu på for at få ministeren til at sætte mere fart på vurderingerne, så minkavlere som 58-årige Bjarne Sørensen ikke skal være stavnsbundne til deres landejendomme i årevis.

Ventetid: Tre år. Så længe forventer Fødevareministeriet det vil tage, før minkfarmenes værdi er vurderet, og minkavlerne har fået udbetalt deres penge. Men nedtællingen er ikke begyndt endnu. Den begynder først fra den dag, de såkaldte taksationskommissioner begynder deres arbejde, og indtil videre er de kun nået til rekrutteringsfasen.

Imens er minkavlere som 58-årige Bjarne Sørensen i klemme. Minkavleren, som Avisen Danmark fortalte om i gårsdagens avis, vil gerne sælge sin landejendom, og han har endda fundet en køber. Alligevel kan han ikke sælge sin grund. Både hans advokat og revisor fraråder det, så længe minkfarmen ikke er vurderet.

Men det er helt urimeligt, at minkavlere risikerer at være stavnsbundne i årevis på grund af langsommelige vurderinger, lyder det nu fra tre af partierne i minkaftalen.

Annonce

- Det er helt grotesk. Man har udraderet et erhverv, og så siger man, at der kan gå tre-fire år, før de får deres penge. Det hører ingen steder hjemme. Man kan ikke stavnsbinde folk på den måde. Det er mennesker, der skal videre i deres liv, fordi de ikke kan være minkavlere mere. Jeg er lidt rasende over det, for jeg synes ikke, det er en måde at behandle folk på, siger Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Klik her for at lytte til det seneste afsnit af Podcasten Danmark, som denne gang handler om minkavlernes erstatning

 

- Det er stærkt kritisabelt

Per Larsen, fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti, siger, at han godt er klar over, at det er en stor opgave at vurdere de mere end 1000 minkfarme. Men det ændrer ikke på, at han mener, det går alt for langsomt:

Nu er der snart gået et år, og der skal simpelthen ske noget. Staten har påført minkavlerne problemet, så må den også få det løst så hurtigt som overhovedet muligt.

Per Larsen, fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti

- Vi er nødt til at sætte en bemanding på, så det får en ende. Det er helt og aldeles urimeligt, at det skal tage så lang tid, og at minkavlerne risikerer at blive stavnsbundet på hænder og fødder indtil langt ind i 2024. Det hører ingen steder hjemme. Nu er der snart gået et år, og der skal simpelthen ske noget. Staten har påført minkavlerne problemet, så må den også få det løst så hurtigt som overhovedet muligt, siger han.

Erling Bonnesen, fødevareordfører for Venstre, er også frustreret over den nuværende tidsplan for vurderingerne.

- Det er stærkt kritisabelt, at regeringen nøler i den her sag. Vi vil gerne kraftigt appellere til, at regeringen får det her speedet særdeles kraftigt op. Der er menneskeskæbner på spil. Der er mange tidligere minkavlere, som står og er stavnsbundne, og de skal samtidig sørge for at vedligeholde minkfarmene, så de holder samme stand. Det er en hård psykisk belastning ikke at kunne komme videre med sit liv, siger Erling Bonnesen.

Annonce

Vil have flere folk på

Lise Bech peger ligesom Per Larsen på en bedre bemanding i kommissionerne som en måde at fremskynde processen med vurderingerne.

- Jeg mener slet ikke, der skal gå tre-fire år. Vi må sætte flere folk på sagen, for vi kan ikke være det bekendt. Dengang vi lavede aftalen, var det jo ikke mere end et år, vi talte om. Det er snart gået, og der er ikke engang nedsat kommissioner endnu. Det er helt grotesk, så langsommeligt det er, siger hun.

Minksagen kort

  • Den 3. november sidste år besluttede regeringen, at alle godt 15 millioner danske mink skulle slås ned, da sundhedsmyndighederne vurderede, at "En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner".
  • Den 25. januar 2021 indgik S, V, RV, SF og LA en politisk aftale om at tilvejebringe lovhjemmel til erstatning, kompensation med videre til minkavlerne og følgeerhverv.

Både Venstre, DF og Konservative mener også, at video skal overvejes som dokumentationsmulighed.

- Jeg synes, vi skal få taget første runde og lave fotodokumentation af det, der er at se på minkfarmene. Vi har alle øvrige oplysninger om produktionsforhold, regnskaber og lignende, så vi bør kunne stille avlerne frit til at gøre med deres farm, hvad de vil. Der må kunne laves en ordning, så de kan få den samme kompensation, selvom farmen er fjernet, og de sælger ejendommen, siger Per Larsen, fødevareordfører for Konservative.

Annonce

Minister ser på sagen

Mandag skrev fødevareminister Rasmus Prehn (S) til Avisen Danmark, at ministeriet er i tæt dialog med minkbranchen om udfordringerne, og at han synes, det lyder fornuftigt at tage billeder eller video af minkfarmene.

- Så snart fagligheden er klar med nogle muligheder, vil jeg vende det med aftalepartierne, lød det afslutningsvis i ministerens skriftlige svar.

Men aftalepartierne er ved at løbe tør for tålmodighed. Derfor vil flere af dem selv forsøge at få ministeren i tale om de langsommelige vurderinger.

- Jeg vil tale med ministeren om, hvordan vi kommer hurtigere videre med det her. Det kan ikke nytte noget, vi bare får en sludder for en sladder, siger Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Per Larsen, fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti er klar til tage skrappere midler i brug.

- Jeg vil stille spørgsmål om, om ministeren synes, det er rimeligt. Hvis der ikke kommer et godt nok svar, vil jeg kalde ministeren i samråd, siger han.

Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce