Annonce
Horsens

Politikere og øboere tog første skridt mod en plan for Endelave

Udvalget fik vist en stor del af Endelaves kvaliteter - bl.a. på en traktortur Øvre rundt. Foto: Rikke Schjøtz Jensen, Horsens Kommune

Udvalget vedrørende udvikling af lokalsamfund besøgte lørdag Endelave for at drøfte muligheder og visioner for øens fremtid.

Endelave; Hvordan skal Endelave fremover udvikle sig? Hvor er udfordringerne, og hvilke styrker byder øen på?

Det blev diskuteret lørdag 23. juni, da Horsens Byråds politiske udvalg, der arbejder med udvikling af lokalsamfundene, tog på heldagstur til Endelave. Besøget er første skridt til at få lavet en helhedsplan for øen.

Formiddagen blev brugt på en tur rundt på øen, som gav et indblik i, hvad øen byder på af særlige kvaliteter. Udvalgsmedlemmerne fik også en traktortur rundt på Øvre. Indtrykkene derfra blev bragt med til den efterfølgende debat, hvor politikere og endelavitter drøftede, hvad endelavitterne oplever som udfordringer, og hvor de gerne vil præge udviklingen.

Udvalget besøgte blandt andet den nyetablerede Byhave, hvor der skal gro frugttræer og sættes borde og bænke op, så den bliver et samlingssted for både endelavitter og turister. Foto: Rikke Schjøtz Jensen, Horsens Kommune

God debat

Debatten drejede sig bl.a. om, hvordan konceptet Aktiv Ø-ferie kan udbredes til hele året, hvilket særkende øen gerne vil markedsføre sig på, og hvordan flere turister - og måske tilflyttere - kan tiltrækkes.

Endelavitterne fik også fortalt om udfordringer bl.a. med at være erhvervsdrivende på øen og betydningen af hastigheden på færgen og antallet af overfarter. Med på turen var også fire ud af fem nyvalgte medlemmer, som er med i udvalget som repræsentanter for Samby (sammenslutningen af bysamfund i Horsens Kommune), Landsbyrådet og Brædstrup. Heldagsmødet på Endelave følges op til september, hvor der bliver afholdt et åbent borgermøde på øen. Efter planen skal helhedsplanen være klar til at blive politisk vedtaget i efteråret 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce