Annonce
Kultur

Politikere holder foden på speederen: Platform K-toget stopper ikke for kritik, siger Jakob Bille

- Jeg mener ikke, at en lille gruppe fra Det Gule Pakhus skal standse det store Platform K-tog, siger kulturudvalgsformand om ungekulturhuset på Madevej. Ifølge en kritiker er der ikke meget tillid tilbage at bygge på.

Horsens: Politikerne i Horsens Kommune kommer ikke til at flytte foden fra speederen til bremsen, når det gælder udviklingen af det ny ungekulturhus Platform K.

Det fastslår formanden for kultur- og civilsamfundsudvalget Jakob Bille (LA) i halen på to dialogmøder, der har fundet sted mellem kommunen og en gruppe skarpe kritikere af stedet på Madevej.

Platform K åbnede i begyndelsen af september og kører på med koncerter og kulturtilbud, og den proces, der er sat i gang, bliver ikke standset, fordi kritikere efterlyser en genovervejelse af projektet. Foto: Morten Pape

På møderne mødtes Platform K's bestyrelse med utilfredse brugere fra Det Gule Pakhus, der tidligere havde base på Madevej, og bestyrelsesmedlemmer fra spillestedet KulisseLageret, der også indgår i den fusion, som Platform K udspringer af.

Annonce

Kritikerne har i kontante vendinger skudt på hele processen bag Platform K. De føler sig kort sagt sat uden for indflydelse.

Jeg mener ikke, at en lille gruppe fra Det Gule Pakhus skal standse det store Platform K-tog. De er jo blevet inviteret til at sige, hvad der skal til for, at de kan se sig selv i det.

Jakob Bille

Et af ønskerne fra de vrede brugere fra Det Gule Pakhus er derfor, at politikerne nu trykker på den store pauseknap, så hele grundlaget for Platform K, der blandt andet rummer spillested, øvelokaler, studiecafé og værksted, kan debatteres igen.

Pauseknappen forbliver imidlertid urørt.

Et "no go" at stoppe op

Det er et "no go" at stoppe op, siger Jakob Bille,

- Vi (formandsskabet i kulturudvalget, red.) ønsker ganske enkelt ikke at sætte Platform K på stand by, for der er gang i så meget godt dernede. Jeg mener ikke, at en lille gruppe fra Det Gule Pakhus skal standse det store Platform K-tog. De er jo blevet inviteret til at sige, hvad der skal til for, at de kan se sig selv i det. Men der kommer ikke andet, end at de føler sig kørt over i processen og ikke kan få det, som de vil, siger udvalgsformanden, der vurderer, at kritikerne er et fåtal, som pr. efterkrav prøver at stikke en kæp i hjulet på projektet.

Jakob Bille, Liberal Alliances formand for kultur- og civilsamfundsudvalget, mener, at der sker så mange gode ting på Platform K, at processen ikke uden videre kan sættes på standby for at tilfredsstille kritikerne af byens ny ungekulturhus. Arkivfoto: Morten Pape

Bille efterlyser i stedet åbenhed for et kompromis, så kritikerne kan indlemmes i Platform K-konstruktionen.

- De kunne for eksempel sige, ”vi vil gerne bruge en del af Platform K til det og det, eller vi vil gerne være en del af konstruktionen under de og de forhold". Så kan man forholde sig til det. Men der er ikke andet end kritik, siger udvalgsformanden og bemærker, som han før har gjort, at det var folk fra Det Gule Pakhus og KulisseLageret, der for et par år siden selv luftede muligheden for et samarbejde.

Annonce

Trykker på speederen - ikke bremsen

Et politisk flertal besluttede siden - i budgetforliget for 2020 - at fusionere de to kulturinstitutioner, og nu kører "toget", siger udvalgsformanden om Platform K, der åbnede i begyndelsen af september.

Vi har foreslået en lang række modeller for samarbejde. Måske Jakob Bille skulle læse dem og forholde sig til dem, før han påstår, at vi ikke bidrager med andet end brok. Det er sendt til ham for længst.

Lisbeth Ivanhoe

- I stedet for at bremse op trykker vi på speederen, siger Jakob Bille og bedyrer, at han stadig håber, at kritikerne på et tidspunkt bliver en del af huset på Madevej 2.

- Men det kan ultimativt også ende med, at vi må erkende, at der er nogle, som ikke kan nås, siger han.

Ifølge ubekræftede oplysninger til Horsens Folkeblad er det p.t. et fåtal af de tidligere 100-150 brugere i Det Gule Pakhus, der i dag kommer i Platform K.

Annonce

Ikke megen tillid tilbage

En af kritikerne af Platform K-processen, Lisbeth Ivanhoe, mangeårig bruger af Det Gule Pakhus og byrådskandidat for Enhedslisten, siger, at hun ikke er overrasket over udmeldingen fra kulturudvalgets formand. Hun afventer nu en fælles respons på udmeldingen ved et kommende stormøde for Det Gule Pakhus' brugere.

Hvad tænker du om det, at Platform K-toget ikke stopper for kritikken?

- Det må jeg have stormødet til at svare på. I Det Gule Pakhus er der en flad struktur, hvor væsentlige beslutninger træffes på baggrund af ønsker og krav fra brugerne og de frivillige, og ikke fra en eller anden tilfældig leder, der udstikker sin egen retning. Men at dømme på DGP's seneste stormøde er der ikke megen tillid tilbage at bygge på. Og tilliden bliver ikke styrket af, at vi hele tiden bliver beskyldt for bare at kritisere, siger hun.

Annonce

Kulturen tilbage til borgerne

Hun medgiver, at kritikerne er inviteret til dialog.

- Der er bare ikke nogen, der reelt lytter eller træffer beslutninger på baggrund af den erfaring, vi har med at drive kulturhus gennem snart 30 år. Det er kommentarerne fra kulturudvalgets formand jo et ganske fint bevis for, siger hun og uddyber:

- Vi ønsker et tryk på pauseknappen, så vi i samlet flok kan drøfte visionerne for vores fælles kulturhus. Det, vi har brug for at genetablere i bygningerne på Madevej, er brugerstyring og demokrati, frihed og lighed. For os er det ret konkret og ligetil. Kulturen skal tilbage til borgerne, siger Ivanhoe, som har svært ved at genkende billedet af Det Gule Pakhus brugere som brokkehoveder.

Lisbeth Ivanhoe, der stiller op for Enhedslisten ved det nært forestående kommunalvalg, er harm over udmeldingen fra Jakob Bille. Arkivfoto: Morten Pape

- Vi har foreslået en lang række modeller for samarbejde. Måske Jakob Bille skulle læse dem og forholde sig til dem, før han påstår, at vi ikke bidrager med andet end brok. Det er sendt til ham for længst. Sådan som det er nu, kan vi ikke se os selv i Platform K. Der mangler brugerstyring og reel indflydelse på både rammer og indhold, siger Lisbeth Ivanhoe.

Bestyrelsen i Platform K mødtes ifølge Horsens Folkeblads oplysninger tirsdag med henblik på at invitere til et nyt dialogmøde med repræsentanter fra foreningen Det Gule Pakhus' Venner og KulisseLagerets bestyrelse. Avisen har endnu ikke kunnet få en kommentar fra bestyrelsesformand Lasse Schuleit, som også er Horsens Kommunes kultur- og eventchef.


Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce