Annonce
Hedensted

Politikere har valgt stensti rundt om Bjørnsknude: Det giver en løsning her og nu

En ny passage rundt om Bjørnsknude i form af en stensætning og en gangsti med flade sten uden på den nuværende kystsikring er netop blevet besluttet af et enigt teknisk udvalg. Arkivfoto: Søren ylling
I løbet af 2020 bliver der anlagt en gangsti af flade sten, så gående igen kan "runde knuden". Et enigt teknisk udvalg valgte den hurtigste, men ikke den billigst løsning.

Juelsminde: Fra næste sommer bliver det igen muligt at gå en tur hele vejen rundt om Bjørnsknude. Et enigt teknisk udvalg vedtog tirsdag at anlægge en gangsti af flade sten på den side af Bjørnsknude, som siden 2017 har været svært tilgængelig.

Dermed imødekommer politikerne i Hedensted Kommune et stærkt ønske fra lokalbefolkningen, som siden byggeriet af et nyt sommerhus i 2017 ikke har kunnet gå ad en tidligere sti.

- Med den løsning sikrer vi både offentligheden adgang rundt om Bjørnsknude, samtidigt med at vi tager hensyn til den private ejendomsret, siger formand for teknisk udvalg Lene Tingleff (V).

Problemet er, at den gamle sti lå på privat grund, og selvom mange mente, at der gennem tiden var vundet hævd på stien, fastslog kommunen, at sommerhusejeren havde ret til at benytte hele sin grund, og at gående derfor skulle passere på ydersiden af kystsikringen, hvilket ofte er vanskeligt.

Kommunen havde derfor bedt konsulentfirmaet Cowi analysere fire forslag til en ny sti.

Annonce

Bjørnsknude-sagen

I marts 2017 blev Hedensted Kommune kontaktet af borgere, som var utilfredse med, at en trampesti på en privat sommerhusgrund var blevet delvist lukket med marksten.
Stien går rundt om spidsen af Bjørnsknude, og folk på gå- og løbeture har i mange år benyttet den.
Kystdirektoratet vurderede, at stenene på stien ville kræve en tilladelse, fordi der var tale om en renovering af kystbeskyttelsen.
Sommerhusejeren fik et påbud om at fjerne dem, da han ikke ønskede at søge om lovliggørelse af renoveringen.
Efter stenene blev fjernet, er konflikten fortsat, fordi stien stadig ikke er fremkommelig.
I begyndelse af 2018 besluttede byrådet at etablere en ny sti rundt om Bjørnsknude.
I marts 2019 præsenterede kommunen fire forslag til en sti rundt om Bjørnsknude.

Stenskråning og flade sten

Den nye gangsti på 90 meter koster 851.000 kr. og består af en stenskråning uden på den eksisterende kystsikring. For at komme ned på stien skal man ned af en trappe fra Bjørnsknudevej.

Øverst på den nye stenskråning lægges flade sten, som man kan gå på. I følge rapporten vil der ved alle fire løsninger være tidspunkter, man ikke kan passere på grund af bølger.

- Det bliver ikke en sti, der er egnet til kørestole eller barnevogne, det var den tidligere sti heller ikke. Man er ude i naturen, forklarer Lene Tingleff.

Tre løsninger fravalgt

De tre andre løsninger blev fravalgt af forskellige årsager.

Konsulentfirmaet anbefalede ikke en gangsti i træ til 460.000 kr., fordi den hurtigt vil blive nedbrudt af vind og vejr. En betonsti til 1,5 mio. kr. blev heller ikke anbefalet, fordi stien ikke var ret bred og ville risikere at blive nedbrudt af vind og vejr, fordi der ikke var beregnet ekstra stenmateriale.

Tilbage var en strandløsning, som gik ud på at bruge kystsikring og sandfodring med 2800 kubikmeter sand til at skabe en større strand langs kystsikringen. Det forslag kostede to mio. kr.

- Jeg har tidligere sagt, at der var gode perspektiver i strandløsningen, men det ville kræve ekstra undersøgelser, og i udvalget mente vi, at der skulle ske noget her og nu. Vi synes også selv, sagen har taget for lang tid, fortæller Lene Tingleff.

Løsningen med en gangsti vil ikke komme i konflikt med et eventuelt kommende dige, som man arbejder på.

Kommunen skal nu søge om tilladelse til gangstien ved Kystdirektoratet, og derefter skal byrådet bevillige yderligere 450.000 kr. til projektet. 400.000 kr. er allerede afsat. Falder det på plads, kan anlægget gå i gang i foråret 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Annonce