Annonce
Kultur

Politikere er delte om Platform K: "Det rammer mig, at man smadrer 27-28 års frivilligt arbejde" - "mange er glade, og vi forsøger at finde fælles fodslaw"

Allan Hjorth, der er galleriejer i Grønnegade og kandidat til byrådet for Venstre, går til valg på bevarelse af KulliseLageret og en ny løsning til brugerne af Det Gule Pakhus. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Kulturudvalgsformand Jakob Bille (LA) tror stadig på Platform K-ideen trods en følelsesladet debat i månedsvis. Byrådskandidat Allan Hjorth (V) mener, at løbet er kørt - og kulturlivet er blevet markant fattigere med farvel til Det Gule Pakhus og KulisseLageret, siger han.

Horsens: Det er umuligt at sige ungekultur i Horsens uden at berøre Platform K, der i den grad har skilt vandene og tændt store følelser i de seneste måneder.

Debatten kører i højeste gear, så lad os starte der, når ungekultur i Horsens skal dissekeres:

Jakob Bille, byrådsmedlem fra Liberal Alliance og formand for kultur- og civilsamfundsudvalget, har været i verbalt blæsevejr, men han tror stadig på, at Platform K er den rigtige løsning, for han insisterer på, at der er brugere af nybyggeriet på Madevej, der er glade - selv om kritikerne har fyldt meget.

Annonce

- Vi er kommet rigtig godt fra start. Udbuddet af koncerter og arrangementer er på et højt niveau. Formålet var at skabe et kulturhus for en bred målgruppe - også for Kulisselagerets brugere. Med de briller er jeg godt tilfreds, siger Jakob Bille, der gerne vil droppe ordet ungekulturhus - i hvert fald den første del af det.

- Det var måske en fejlcasting fra start. Det er et kulturhus, slår han fast.

- Vi skal kigge indad

De knubbede ord fra brugere af Det Gule Pakhus gør dog også stort indtryk:

- Vi bliver nødt til at kigge indad som politikere. Når der er så stor kritik fra en mindre gruppe, kunne vi have gjort noget bedre. Nu taler jeg om det i datid, men det er en pågående proces, hvor vi forsøger at skabe fælles fodslaw. Det skal være et sted, hvor alle kan se sig selv. Det må ikke være ekskluderende - heller ikke for dem, der allerede kommer der, siger Jakob Bille.

Jakob Bille (LA) er formand for kultur- og civilsamfundsudvalget og tror på, at Platform K-konceptet på Madevej holder. Men han siger også, at politikerne må se indad, når en gruppe tidligere brugere af Det Gule Pakhus kritiserer sammenlægningen så massivt. Arkivfoto: Morten Pape

- Er du overrasket over, at kritikken har været så massiv?

- Ja. Og det er også frustrerende, at det er gået så galt. Der hænger en lille sort sky over alt det gode, der er på programmet. Det er så ærgerligt, at det har fået en negativ vinkel. Vi må tage ved lære. Platform K er et hus for alle.

Vi forsøger at skabe fælles fodslaw. Det skal være et sted, hvor alle kan se sig selv.

Jakob Bille (LA)

- Giver det mening at tænke i en opdeling af de fysiske rammer på Platform K?

- Måske kan man få råderet over et klublokale, men rent fysisk er det jo samlet. Sætter man sig og kræver selvstændig økonomi og råderet, falder konceptet til jorden, siger Jakob Bille.

Han mener, at brugerrådet på Platform K med to af fem pladser i bestyrelsen er godt repræsenteret, og han hæfter sig ved, at alle blev hørt - også i det efterfølgende referat - da der var møde forrige mandag.

Annonce

Private aktører har puljer at søge

Mere generelt om kultur siger Jakob Bille, at han hylder og understøtter private aktører. Han nævner blandt andet Rockfestival på Dyrskuepladsen i sommer.

- Vi skal ikke lægge et klamt kommunalt greb ned over rammerne, siger Jakob Bille, der dog også ser muligheder i for eksempel arrangementer, hvor private aktører understøttes af kommunen. Det halvt kommunale, halvt kommercielle giver et bredt kulturudbud.

- Det er også muligt at søge ind i økonomiske puljer kun for private aktører og foreninger, fastslår han.

Annonce

- Vi er blevet kulturelt fattigere

Allan Hjorth, byrådskandidat for Venstre, går til valg på to kulturelle mærkesager: "Bevar Kulisselageret, byens eneste rigtige spillested" og "nyt sted til de tidligere brugere af Det Gule Pakhus".  To sider af samme sag, for netop de to kultur-institutioner er blevet samlet i Platform K på Madevej.

- Man har forsøgt at slå to kulturer sammen i samme kasse. Sådan laver man ikke kunst. Der skal være albuerum og højt til loftet, siger han.

Vi er blevet kulturelt fattigere i de seneste år. Og folk er ikke bare sure. De er kede af det.

Allan Hjorth (V)

Han mener, at magten over det lokale kulturliv er for centreret om nogle personer i den kommunale forvaltning, der ifølge Allan Hjorth ikke i tilstrækkelig grad har fingeren på den lokale puls.

- Det ender med, at det er forvaltningens smag, der bliver fremherskende. Jeg er chef herinde på galleriet (Gallery Hjorth, red.), men tænk hvis jeg sagde til kunstnerne: I skal alle lave et værk i størrelse 50x50, og motivet skal være grise. Så kommer kunst ned i en kasse, som det er sket på Platform K. De spræller helt vildt dernede. Arme, ben og hoveder stikker ud, for de kan jo ikke være i den kasse. Jeg tror, løbet er kørt, og jeg synes, De Gule Pakhus-brugerne skulle lave et statement og køre ned og hente deres udstyr dernede. Måske er der erhvervsfolk, der siger: Vi finder et sted til jer på en eller anden måde.

- Det rammer mig, at man smadrer 27-28 års frivilligt arbejde på den måde. Det Gule Pakhus var jo også et værested, og hvor skal de nu gå hen? Vi er blevet kulturelt fattigere i de seneste år. Og folk er ikke bare sure. De er kede af det.

Det samme er Allan Hjorth på KulisseLagerets vegne, for han føler sig også som 50-årig musikalsk hjemløs med lukningen af spillestedet, som i øvrigt har hjemme lige over for hans galleri i Grønnegade.

Annonce

Uvildigt udvalg - og nyt spillested

- Hvad er så dine bud på løsninger?

- Et uvildigt udvalg ville give det vildeste netværk - og det handler ikke om, at det er mig, der skal sidde der. Jeg tror, det kunne give højere kvalitet til lavere pris, for det betyder noget, om det er Grete fra forvaltningen eller en person med et stor netværk i kulturen, der ringer og forhandler.

- Vi mangler et spillested til 800 mennesker a la Train i Aarhus. Og det kan fint være en betonklods et eller andet sted, siger Allan Hjorth, der savner et tilbud, der lægger sig mellem de helt små og helt store musikalske begivenheder.

Allan Hjorth forstår ikke, at kommunen - i konkurrence med Northside og Smukfest - slår sig op som festivalarrangør med Wall of Sound, der afvikles for tredje gang i foråret 2022:

- Det første år kom der ikke nogen, anden gang delte man gratis billetter ud til tilflyttere, hvilket var en falliterklæring. Skal man så forsøge tredje gang? Det synes jeg ikke. Det er, som om det er for let at bruge andre folks penge, siger Allan Hjorth.

Annonce

Giv konceptet en chance

Jakob Bille mener, at man skal have tålmodighed med Wall of Sound:

- Vores erfaring siger, at når man starter noget nyt op, er det ikke en succes fra dag et. Der går nogle år, inden man rammer det rigtige koncept. Giver det dundrende underskud flere år i træk, skal vi selvfølgelig se på det - og det skal ikke fremadrettet køre med fribilletter - men lige nu peger pilen stadig op.Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce