Annonce
Brædstrup

Politikere blæser til kamp mod de grimme huse i Horsens Kommune

Denne faldefærdige villa i Sdr. Vissing er et eksempel på et tomt og saneringsmodent hus, der kunne fjernes med støtte fra nedrivningspuljen. Foto: Peter Hald

V-forslag om en nedrivningspulje, der skal sætte skub i forskønnelse og udvikling af de mindre byer.

Brædstrup: Forfaldne gamle huse er et stort problem i flere landsbyer i Horsens Kommune.

Grimme og usælgelige gamle huse kan virke som en bremseklods i landsbyernes forsøg på at tiltrække nye indbyggere, og derfor vil Venstre nu foreslå, at kommunen opretter en lokal nedrivningspulje, hvor borgerforeninger og lokalråd kan søge om penge til opkøb og nedrivning af forfaldne ejendomme.

En af ophavsmændene til forslaget er byrådsmedlem Jørgen Korshøj fra Venstre i Brædstrup. Jørgen Korshøj er formand for byrådets udvalg til udvikling af lokalsamfund, og han ved derfor, at flere landsbyer omkring Brædstrup - for eksempel Sdr. Vissing og Underup - har nogle huse, som burde rives ned.

- Det skal være sådan, at kommunen kan opkøbe ejendomme og sælge grundene videre, så omkostningen kan gå i nul for kommunen. Mange gange er der jo ikke nogen, der vil købe disse ejendomme, selv om de måske kun koster 200.000 kroner, fortæller Jørgen Korshøj.

Annonce

Opland skal styrkes


  • Forslaget om nedrivningspuljen på 1 million kroner er et af flere forslag fra Venstre om at styrke udviklingen i lokalsamfundene.
  • Partiet foreslår også områdefornyelse i centerbyer og landsbyer og nævner et beløb på 20 millioner kroner, der over fire år kan finansieres ved låneadgang.
  • Med i striben af forslag er også en idé om støtte til forsamlingshuse i form af rentefri låneadgang og en likviditetspulje på en million kr.
V-byrådsmedlem Jørgen Korshøj fra Brædstrup regner med, at forslaget om en nedrivningspulje kan få bred opbakning i byrådet. Arkivfoto

En million kroner årligt

Han oplyser, at det foreløbig er tanken at afsætte en million kroner om året til nedrivningspuljen, og det kan måske resultere i tre til fire nedrivninger om året.

Et muligt eksempel på, hvor en nedrivning kunne komme på tale, er et tomt og meget forfaldent hus, der ligger ud til torvet i Sdr. Vissing.

- I Sdr. Vissing er borgerne jo i gang med at lave et fint torv, og så ligger der sådan et grimt hus lige der og skæmmer det hele, påpeger Korshøj.

Sammen med byfornyelsesmidler og andre puljer kan nedrivningspuljen blive endnu et redskab i "værktøjskassen", når de mindre byer skal have et løft, tilføjer han.

- Det kan sagtens være lokalråd og borgerforeninger, der kommer med ansøgninger, og jeg vil mene, at det vil være logisk, at udvalget for udvikling af lokalsamfundene tager stilling til ansøgningerne, siger Jørgen Korshøj.

Samarbejde med investorer

Forskønnelse af lokalsamfund kan måske også ske i samarbejde med investorer, der gerne vil opføre nye boliger.

- Set i en større sammenhæng kan det være, at de forskellige investorer bedre kan se sig selv i sådanne projekter, hvis vi bringer nedrivningspuljen i spil, lyder det fra Jørgen Korshøj.

Spørgsmålet er, hvordan en nedrivningspulje skal finansieres. Det ligger ikke fast, men Korshøj foreslår, at man kan hente nogle penge på asfaltkontoen eller det såkaldte rådighedsbeløb.

Nedrivningspuljen er blot et ud af flere forslag om at sætte mere skub i udviklingen af landsby-samfundene. Jørgen Korshøj regner med, at forslaget kan få støtte fra flere partier i byrådet.

- Jeg håber da, at forslaget får bred opbakning. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle støtte det, siger han.

Ud over byforskønnelse og økonomi er der en anden problematik i forbindelse med faldefærdige ejendomme - nemlig den, at det er et ret udbredt fænomen, at spekulanter køber billige og saneringsmodne huse og lejer dem ud til meget lave priser. Det kan i nogle tilfælde resultere i sociale problemer i landsbyerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

112

Beboer overraskede to tyve i stuen

Annonce