Annonce
Horsens

Politiet sendte patrulje for at dæmpe afviste til grundlovsforhør i sag om dødsvold i Lunden

Arkivfoto
Omkring 30 personer ville gerne overvære grundlovsforhøret, da to unge mænd blev fremstillet for at have forvoldt en 22-årigs død i Lunden.

Horsens: Da to unge mænd på 18 og 20 år torsdag formiddag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Horsens sigtet for vold med døden til følge mod en 22-årig mand i Lunden lørdag aften, var de stærkt bakket op af omkring 30 personer, der gerne ville med ind og overvære grundlovsforhøret.

Men mange af de pårørende og venner til de to sigtede måtte gå fra grundlovsforhøret med uforrettet sag. Retssalen, hvor grundlovsforhøret skulle afholdes, var nemlig ikke stort nok til at rumme de mange tilhørere. De blev derfor afvist, og det gjorde en del af dem meget skuffede, fortæller politikommissær Mick Clausen fra Sydøstjyllands Politi.

- Vi lavede en præventiv indsats i området, hvor vi sendte patruljer ned for at sikre sig, at de afviste ikke ville demonstrere deres utilfredshed yderligere. Det virkede heldigvis fint, og de dæmpede sig, siger han.

Han fortæller, at patruljerne talte med de mange mennesker og registrerede deres navne.

- De var naturligt nok både skuffede, vrede og utilfredse med, at de ikke kunne komme ind, så det var godt, vi var der, siger Mick Clausen, som understreger, at der ikke var optræk til ballade hverken i retsbygningen eller i området omkring retten i Godsbanegade.

De to mænd blev efter grundlovsforhøret varetægtsfængslet i fire uger. De nægter sig skyldige i at have forvoldt den 22-åriges død.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce