Annonce
forside

Politiet efter Smukfest: Der har været en del episoder, men det er gået fint

Trods masser af feststemte mennesker, har det været en rolig Smukfest, oplyser Sydøstjyllands Polit. Arkivfoto

50.000 mennesker festede - stort set - i fred og fordragelighed på Smukfest.

SKANDERBORG: Det er overordnet gået rigtig fint.

Sådan lyder status fra Sydøstjyllands Politi efter en uges Smukfest, der sluttede sent søndag.

- Når vi tager i betragtning, at vi har haft 50.000 mennesker samlet i op mod otte dage, så har det været overraskende roligt, lyder det fra fungerende vicepolitiinspektør Poul Steffensen fra Sydøstjyllands Politi.

Først senere mandag laver politiet en nøjagtig opgørelse af, hvor mange gange betjentene har været i arbejde i løbet af festivalen. Men ifølge Poul Steffensen har der ikke været specielt travlt.

- Selvfølgelig har der været en del episoder. Det vil der være, når så mange er samlet. Men i det store hele har det været en fin festival, siger han.

Søndag formiddag var der en del trafik i Skanderborg By, da mange af festivalens gæster valgte at tage hjem.

- Men vi fik fin hjælp af Hjemmeværnet til at få afviklet trafikken, så alle kom hjem i god ro, siger Poul Steffensen.

En enkelt alvorlig sag blev det dog til i løbet af Smukfest. Fredag anmeldte en 21-årig kvinde fra Odense, at hun var blevet udsat for en voldtægt. Efterforskning førte til anholdelse af en 19-årig mand fra Viborg, som blev sigtet for voldtægten og fængslet i fire uger i et grundlovsforhør lørdag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce