Annonce
forside

Politiet: 93-årigt offer for hjemmerøveri blev sparket og trampet i ansigtet

Det var her, i hjemmet på Vibevej i Horsens, at 93-årige Helga Marie Dyhr blev udsat for vold og hjemmerøveri i maj sidste år. Volden var så grov, at hun døde en måned senere af sine kvæstelser. På torsdag starter nævningesagen mod to mænd, der er tiltalt for hjemmerøveri og grov vold med døden til følge. Arkivfoto: Morten Pape

På torsdag begynder nævningesagen mod to mænd, der er tiltalt for hjemmerøveri og særlig grov vold mod en 93-årig kvinde i hendes hjem på Vibevej i Horsens. Det skete i maj sidste år. En måned senere døde kvinden som følge af sine kvæstelser.

Horsens: Anklageskriftet mod to mænd fra Horsens på henholdsvis 36 og 53 år i sagen om hjemmerøveriet hos 93-årige Helga Marie Dyhr fra Horsens er barsk læsning.

De to mænd er tiltalt for hjemmerøveri og for særlig grov vold med døden til følge, og på torsdag starter sagen mod dem ved Retten i Horsens.

Her kommer offentligheden for første gang til at høre, hvad der skete natten mellem 18. og 19. maj 2017, da de to mænd trængte ind i hendes hus på Vibevej og overfaldt hende så voldsomt, at hun døde en måned senere af sine kvæstelser.

Annonce

I huset aftvang de Helga Marie Dyhr sølvtøj, lysestager, en telefon og smykker til en ukendt samlet værdi, idet de fastholdt hende, smed hende omkuld på gulvet og udsatte hende for den i forhold 2 beskrevne grove vold, mens de gennemsøgte huset for værdier og bagefter bragte de fratvungne genstande i sikkerhed.

Fra anklageskriftet mod en 36-årig og en 53-årig mand fra Horsens

Har indrømmet indbrud

Begge mænd er tiltalt for overfaldet på hende.

Ifølge anklageskriftet sparkede og trampede de hende i ansigtet og udsatte hende også på anden måde for kraftig stump vold mod hovedet og kroppen. Ved overfaldet fik hun bl.a. brud på kæben og indre blødninger i hjernen.

En måned senere, 20. juni, afgik hun ved døden.

De to mænd blev anholdt ca. to måneder efter hjemmerøveriet. Ved grundlovsforhøret, der blev ført for lukkede døre, nægtede de hjemmerøveri, men erkendte indbrud i huset.

Kom ind med en nøgle

Det fremgår af anklageskriftet, at de to mænd låste sig ind i den gamle dames hus med en nøgle.

Hidtil har politiet ikke ville oplyse, hvordan de kom ind, men tilsyneladende fandt de nøglen til hendes hjem gemt udenfor. Hvor vil givet komme frem under retssagen.

Da de var inde i huset, gennemsøgte de det for værdier, men blev overrasket af Helga Marie Dyhr. De aftvang hende sølvtøj, lysestager, en telefon og smykker til en ukendt værdi, idet de fastholdt hende, smed hende omkuld på gulvet og udsatte hende for vold.

Strafferamme på 10 år

Da de to mænd står til mindst fem års fængsel, hvis de kendes skyldige, skal sagen køre som nævningesag ved Retten i Horsens.

Strafferammen for hjemmerøveri, straffelovens paragraf 288, er fængsel indtil seks år. Men da begge mænd er tiltalt for hjemmerøveri af særlig grov beskaffenhed, er strafferammen 10 år.

De er også begge tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter med døden til følge, straffelovens paragraf 246, så der foreligger særdeles skærpende omstændigheder, fremgår det af anklageskriftet. Strafferammen her er 10 år.

Hvad angår den 36-årige, er han tidligere dømt for vold. Han er derfor yderligere tiltalt for vold i gentagelsestilfælde, straffelovens paragraf 247. Det betyder for hans vedkommende, at straffen kan forhøjes med indtil det halve.

Familie ser frem til svar

Horsens Folkeblad bragte i januar et interview med Palle Dyhr, søn til afdøde Helga Marie Dyhr.

Her gav han udtryk for, at han ser frem til retssagen mod de to tiltalte og høre deres forklaring på, hvad der skete natten mellem 18. og 19. maj.

- Det vil være en trøst at vide, at hun ikke har lidt eller har været bange, og det håber jeg, at retssagen vil belyse. Jeg håber, at gerningsmændene er ærlige om, hvad der skete og ikke løber fra deres ansvar. Hvis de bare nægter, får jeg aldrig vished, sagde han bl.a. til avisen.

Der er afsat fire dage til retssagen. To dage før påske og to dage efter. Det er planen, at der falder dom i sagen 5. april.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi er nødt til at have en Emma Gad for mobiler

I en rundspørge blandt eleverne på Tørring Gymnasium giver de unge på flere måder udtryk for, at de bruger mobilen for meget. Næsten halvdelen mener, at mobilen fylder for meget, når de er sammen med deres venner, og 29,3 procent synes, at forældrene bruger deres mobil for meget, når de er sammen. Det fremgår af en artikel i dagens avis. Problemet er, at mobilbrugen går ud over indlæring i timerne, evnen til at slappe af og det sociale samvær. Nu kan man selvfølgelig godt slå de unge oven i hovedet og sige, at de skal lægge den telefon væk, men problemet er, at voksne, som undersøgelsen også antyder, er lige så slemme. Mobilen er også for os et vedhæng, vi hele tiden forholder os til, interagerer med og er afhængige af. Det er netop sådan, smartphones er indrettet. De er designet, så vores hjerne bliver lokket til hele tiden at bruge dem. I 1991 udgav den tyske filminstruktør Wim Wenders filmen "Til verdens ende", som blandt andet indeholder en scene, hvor en af hovedpersonerne er blevet dybt afhængig af at se på en lille håndholdt videoskærm. Skærmen viser alle personens drømme, og hun er så opslugt af billederne, at den eneste måde at afvænne hende på er ved at nægte at genoplade skærmen. Den tyske instruktør har nærmest været profetisk i sin film, for er det ikke næsten der, vi er i dag? Vi er så afhængige af "drømmefabrikken", at vi kun forlader den, når den ikke har strøm. Vi er derfor nødt til at tale om, hvordan vi bruger mobiltelefonen, når vi er sammen. Lave en slags Emma Gad for mobilbrug, der giver et sæt spilleregler for det sociale samvær. Rundspørgen på gymnasiet tyder på, at de unge faktisk gerne vil have vejledning i mobilbrug. Således mener kun 7,3 pct., at forældrene slet ikke skal blande sig i deres mobilbrug, mens 24,6 procent oplever, at elevernes forældre blander sig i, hvor meget tid den unge bruger foran en skærm. Med andre ord vil langt hovedparten af eleverne gerne, at forældrene sætter grænser for deres mobilbrug - og måske også for forældrenes eget. Så det er bare at komme i gang.

Horsens

Ønskebørn-ejer om nethandel: Jeg er udfordret og bekymret - men som detailhandel bør vi ikke være sure

Annonce