Annonce
Odder

Pluskommune: Virksomheder hjælper Odder med i det fine selskab

DN's præsident, Maria Reumert Gjerding, besøgte mandag eftermiddag rådhuset i Odder for at underskrive Klimakommune Plus-aftalen med borgmester Uffe Jensen (V). Foto: Odder Kommune
Odder er med i regionalt projekt, som skal hjælpe virksomheder med at lave grønne og bæredygtige forretningsplaner.
Annonce

Odder: En række virksomheder skal hjælpe til med at formindske udledningen af CO2 i Odder Kommune. Det fremgår af et projekt, som Udviklingodder arbejder med. Det omfatter blandt andet gratis konsulentbistand og tilskud til køb af grej.

- Vi har et mål om, at vi skal screene 20 virksomheder. Omkring en fjerdedel går videre og får lavet grønne forretningsplaner og får dem implementeret, siger udviklingschef Karsten Geertsen.

Projektet er en af grundene til, Odder Kommune mandag eftermiddag kom med i en eksklusiv klub og blev en såkaldt Klimakommune Plus.

Klimakommune

Danmarks Naturfredningsforening har lavet aftaler med de fleste af landets kommuner om, at de nedbringer deres CO2-udslip med minimum to procent om året i fem år. De kaldes klimakommuner.

Nogle af kommunerne, heriblandt Odder, har gang i initiativer, som rækker ud over kommunens egen virksomhed. Odder er med i et regionalt projekt kaldet ECSMV, som skal hjælpe private firmaer til at arbejde med at sænke deres CO2-forbrug. Dermed kan Odder kalde sig Klimakommune Plus, dem er der omkring 10 af.

Projektet betales med EU-midler, penge fra Region Midtjylland og egenfinansiering fra virksomhederne.

Den nye status blev markeret, da borgmester Uffe Jensen (V) og Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, underskrev aftalen på rådhusets hjørnekontor. Odder er den første jyske kommune, der bliver Klimakommune Plus. Dem er der blot 10 af i Danmark.

Annonce

Er i godt selskab

- Det er eksklusivt selskab, som Odder kommer i. Så der er grund til at være stolt. Det sender især et stærkt signal, at man satser på energirenovering og færre fossile brændstoffer. Klimakommunerne reducerer i gennemsnit deres CO2-udledning med 4,2 procent, så det er noget, der rykker, sagde Maria Reumert Gjerding, da hun skrev under.

Det nye projekt skal få private firmaer til at bidrage til at nå de mål, som klimakommuner stræber efter.

- Det handler om at hjælpe virksomhederne med energieffektiviseringer og reduktion af materialeforbrug. Vi hjælper med at lave bæredygtige forretningsplaner, og målet er dybest set CO2-reduktion. Men vi vil gerne folde det lidt ud til andre parametre. Det kunne være arbejdsforhold og miljøpåvirkninger, siger Karsten Geertsen.

Det er tanken, at 200 virksomheder i hele Region Midtjylland skal med i projektet, som hedder ECSMV. Det har været undervejs i et stykke tid.

Odder bliver den første jyske kommune, der er Klimakommune Plus. Foto: Odder Kommune

- Men coronaen kom i vejen, da vi for alvor skulle til at træde på speederen. Da vi første gang meldte ud, syntes flere firmaer, at det lød rigtigt spændende. Vi er klar til at sende materiale ud, men vi har også været forsigtige. Nogle af de virksomheder, vi gerne vil have fat i, vil ikke have gæster indenfor, siger Karsten Geertsen.

Annonce

Mere end CO2-lækre

Virksomhederne skal være forberedte på, at projektet handler om andet end af skifte radiatorer ud. Firmaerne skal gøre sig CO2-lækre over for deres kunder og samarbejdspartnere. I dag kigger virksomheder også på miljøforholdene hos leverandører.


Vi screener virksomhederne sammen med folk fra kommunens miljø- eller byggeafdeling. Og det koster ikke kommunen noget, for vores tid er finansieret af EU-midler.

Karsten Geertsen, udviklingschef


- Vi snakker forretningsplaner i stedet for bare ekstra isolering. Og parallelt med indsatsen vil vi lave et dialogforum - sådan lød planen i foråret. Nu er vi lidt i tvivl om, hvor langt vi kan gå med fysiske netværksmøder. Men der skal være inspiration fra virksomheder, der er med i projektet, siger Karsten Geertsen.

De firmaer, der skal i gang med at lave bæredygtige forretningsplaner, vil få op mod 60.000 kroner i konsulentbistand. Hvis virksomheden går videre med at implementere planen, kan få yderligere tilskud på op mod 200.000 kroner.

- Vi screener virksomhederne sammen med folk fra kommunens miljø- eller byggeafdeling. Og det koster ikke kommunen noget, for vores tid er finansieret af EU-midler, siger Karsten Geertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce