Annonce
Horsens

Pludselig var der vand i Kilden - men nu er byens vandkunst tør igen

Intet hegn og gang i vandet. Kilden så pludselig ud til at være åbnet, men der var bare tale om en test, så Buus Anlægsgartner var sikker på, at firmaet afleverede noget, der virkede. Foto: Lene Vestergaard
Midt i den travle julehandel kunne handlende horsensianere pludselig se vandsøjler pible op fra byens nye vandkunst. Nu er Kilden dog slukket igen.

Horsens: Så skete det. Midt i julehandlen kom der gang i Horsens' nye vandkunst, Kilden, som står midt på gågaden mellem Jessensgade og Kuben - og i disse tider er en smule gemt væk af den store, hvide juleiglo.

Men fornøjelsen var kort. Vandet er allerede forsvundet igen, og dyserne sender ikke længere stråler op i en meters højde. Til gengæld er hegnet rundt om Kilden blevet fjernet.

- Vi har afleveret projektet i dag (torsdag, red.), så derfor har vi fjernet hegnet og lukket ned for vandet igen. Det åbnede vi i tirsdags for at se, at alt fungerede, og nu er det op til kommunen at åbne det officielt, fortæller Kristian Markvardt, projektleder ved Buus Anlægsgartner, der står for gågaderenoveringen.

Annonce

Uanset vejret lukker man ned for vandkunster som denne hen over vinteren. Det er særlige fagfolk, der tager rundt og lukker dem ned, for det er faktisk et kompliceret arbejde, så man kan ikke bare gøre det med en dags varsel, hvis der kommer frost.

Kristian Markvardt, projektleder ved Buus Anlægsgartner

Kræver fagfolk at lukke ned

Projektlederen forventer, at vandkunsten er lukket ned hele vinteren.

- Uanset vejret lukker man ned for vandkunster som denne hen over vinteren. Det er særlige fagfolk, der tager rundt og lukker dem ned, for det er faktisk et kompliceret arbejde, så man kan ikke bare gøre det med en dags varsel, hvis der kommer frost, siger han.

Hylegrim eller superflot

I den travle julehandel nåede mange mennesker at se de 11 dyser i fuld funktion, og det blev også bemærket på Facebook, at Kilden var i gang. I Facebook-gruppen "Det gamle og nye Horsens" er der blandede anmeldelser af vandkunsten.

Ordvalget spænder fra "hylegrim" til "superflot", men først og fremmest er stemningen, at der skal være plads til at have en mening om den. Nu står den klar på Søndergade, og folk kan få mulighed for at vende sig til synet af den, inden den officielt bliver åbnet.

Hvornår det bliver, har kommunen endnu ikke besluttet, fortæller byplanarkitekt i Horsens Kommune Lene Holmgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

HH Elite

HH fik igen succes med syv mod seks

Annonce